Коментарі


Нові: Внизу | Вгорі :: Додати коментар
Новенький Новенький 12:30, 16 апр 2024
Його знають переважно за два романи – "Тигролови" та "Сад Гетсиманський". Втім, навіть якби Іван Багряний не написав більше нічого, окрім памфлета "Чому я не хочу вертатись в СРСР", він і тоді залишився б видатним літератором і політиком.
 
Як каже дослідник письменника, найвідоміший "багрянознавець" Олександр Шугай, сьогодні це малознана праця. Та близько 80 років тому вона стала спасінням для сотні тисяч українців, які опинились у таборах біженців після закінчення Другої світової війни.
 
Про історію написання памфлета, його значення та сьогоднішню актуальність дослідник Олександр Шугай розповів Анні Лодигіній.
Подобається 3 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене
Новенький Новенький 12:34, 16 апр 2024
За угодою про репатріацію, лише за 1945 рік до України було вивезено понад два мільйона осіб. На табори біженців влаштовували облави, під час яких їм погрожували зброєю, заштовхували силоміць до вантажівок чи товарних вагонів, якими повертали "на родіну".
 
Самогубство, навмисне каліцтво, підробка документів, втечі і переховування – на що тільки не готові були люди, аби не опинитися знову в полоні радянського режиму. Той, хто не прожив у більшовицькому "раю" і дня, ніколи не зрозуміє що це і чому усі чинять несусвітній опір. Але як пояснити?
 
Багряний був одним з тих, хто не ховався. Навпаки, під своїм прізвищем він виступив на захист таких же приречених як сам. "У холодному табірному бараці, протягом ночі 1946 року він написав памфлет "Чому я не хочу вертатись до СССР?"
Подобається 3 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене
Новенький Новенький 12:36, 16 апр 2024
Саме цю книжечку тоді над чергою знервованих перед черговим скрінінгом Багряний проніс, стискаючи у своїй руці. Її він, зайшовши до кімнати, поклав перед членами комісії. І за словами перекладача, який був з ним, сказав:
 
"Ось вам відповідь! За всіх українців. Нас мордували Сталін і Гітлер. А тепер залякуєте ви, що повернете знову на "родіну". І Сталін мститиме нам, як зрадникам".
 
По цих словах, письменник повернувся і вийшов.
 
Текст памфлета складався з передмови та 14 невеликих розділів. За епіграф Багряний взяв власні слова:
 
"Я вернуся до своєї Вітчизни з мільйонами своїх братів і сестер що перебувають тут, в Європі, і там, по сибірських концентратах, тоді, коли тоталітарна кривава більшовицька система буде знесена так як і гітлерівська. Коли НКВД піде вслід за Ґестапо, коли червоний російський фашизм щезне так, як щез фашизм німецький...".
 
У памфлеті письменник навів аргументи, через які сотні тисяч його співвітчизників не бажають вертатись на окуповану Батьківщину...
Подобається 3 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене

Оновити
Символів залишилося: 1000

Останні коментарі






© 2012-2021 linkodrom rss

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Політика конфіденційності
Загрузка ...