Коментарі


Нові: Внизу | Вгорі :: Додати коментар
Оновити
Anton Blagov Anton Blagov 16:17, 24 июн 2024
так унр створили большевики...большевики же створили нынешнюю столицу...подлежит это декоммунизации, или это не то?
Подобається 1 Не подобається 3
Відповісти | Цитувати виділене
Новенький Новенький 14:09, 24 июн 2024
Харків певний час вважався тимчасовою столицею УСРР. Лише при затвердженні Конституції УСРР 1929 року Харків було офіційно названо столицею. Високопосадовці періодично висловлювали ідеї про перенесення столиці до іншого міста, наприклад, Києва чи Запоріжжя.
 
18 січня 1934 року другий секретар ЦК КП(б) України Павло Постишев на пленумі ЦК КП(б)У офіційно поставив питання про перенесення столиці до Києва. Це рішення затвердив ХІІ з'їзд КП(б)У 21 січня 1934 року та Президія ВУЦВК того ж дня.
 
23 червня 1934 року у Харкові відбулися проводи ЦК КП(б)У і уряду Радянської України до Києва. 24 червня їх урочисто зустріли на залізничному вокзалі Києва, де відбувся військовий парад. Завершилися заходи урочистим пленумом Київської міської ради на стадіоні "Динамо".
 
У січні 1935 року ХІІІ Всеукраїнський з'їзд рад остаточно затвердив новий статус Києва, внісши відповідні зміни до Конституції УСРР: "Столицею Української Соціалістичної Радянської Республіки є місто Київ".[/quote
Подобається 3 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене
Новенький Новенький 14:07, 24 июн 2024
Восени 1918 року радянсько-більшовицька влада в Україні відновилася, створивши Тимчасовий робітниче-селянський уряд України. Спочатку його місцем перебування стало місто Суджа, а пізніше — Білгород. 3 січня 1919 року червоні війська захопили Харків, куди й переїхав уряд.
 
6 січня 1919 року радянська Україна отримала нову назву — Українська Соціалістична Радянська Республіка (УСРР). Після захоплення Києва Червоною армією 5 лютого 1919 року було прийнято рішення про переїзд вищих органів влади до Києва, яке затвердили на ІІІ Всеукраїнському з'їзді рад у Харкові. Переїзд відбувся у другій половині березня.
 
Після нової поразки радянсько-більшовицької влади в 1919 році вищі владні структури знову переїхали до Харкова у січні 1920 року. Ленін у лютому 1920 року назвав наміри повернути столицю до Києва "нісенітницею", що підтвердилося, коли польсько-українські війська зайняли Київ навесні.
Подобається 3 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене
Новенький Новенький 14:05, 24 июн 2024
У грудні 1917 року, після невдалої спроби захопити владу у Києві, пробільшовицькі делегати Всеукраїнського з'їзду совітів переїхали до Харкова. Там вони об'єдналися з делегатами ІІІ обласного з'їзду рад Донецько-Криворізького басейну і проголосили створення радянської Української Народної Республіки (УНР). З'їзд обрав Центральний Виконавчий Комітет рад України (ЦВК рад України), який сформував уряд — Народний секретаріат, місцеперебування якого визначало столичність міста.
 
Після захоплення червоними військами Києва в лютому 1918 року Народний секретаріат переїхав до Києва, але укладення Брестського мирного договору змусило його залишити місто. Столицями радянської УНР тимчасово ставали Полтава, Катеринослав і Таганрог, де наприкінці квітня розпустили ЦВК рад України та Народний секретаріат...
Подобається 3 Не подобається 0
Відповісти | Цитувати виділене
Символів залишилося: 1000

Останні коментарі






© 2012-2021 linkodrom rss

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Політика конфіденційності
Загрузка ...