«КДБ-істські» практики тиску на Суспільне є неприпустимими, — рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС

«КДБ-істські» практики тиску на Суспільне є неприпустимими, — рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС

7 Травня 2024
1161
7 Травня 2024
20:04

«КДБ-істські» практики тиску на Суспільне є неприпустимими, — рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС

1161
Раніше голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький звернувся до Комітету у листі щодо атак на Суспільне.
«КДБ-істські» практики тиску на Суспільне є неприпустимими, — рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС
«КДБ-істські» практики тиску на Суспільне є неприпустимими, — рішення Комітету з питань інтеграції України до ЄС

Парламентський Комітет з питань інтеграції України до ЄС у відповідь на лист голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Миколи Чернотицького ухвалив рішеня, де висловив підтримку Суспільному мовнику. Про це написала на своїй фейсбук-сторінці очільниця Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, опублікувавши відеозапис  засідання.

Учасник засідання Комітету ухвалили рішення, в якому наголосили на неприпустимості будь-якого тиску на Суспльне. У рішенні нардепів, який є у розпорядженні «Детектора медіа», йдеться про наступне:

  • Держава має забезпечити належне функціонування незалежного суспільного мовника, зокрема його фінансування у визначених законом обсягах;
  • Будь-які дії, що підривають роботу та незалежність суспільного мовника, зокрема «КДБ-істські» практики тиску на нього, є неприпустимими;
  • Усім ЗМІ слід звернути увагу на дотримання єдиної національної інформаційної політики;
  • Комітету ВР з питань бюджету у разі надходження законодавчих ініціатив, що стосуватимуться фінансування суспільного мовника, слід враховувати міжнародні зобов’язання України;
  • Кабінету міністрів рекомендується вжити заходів для забезпечення належного фінансування суспільного мовника згідно з чинним законодавством.

Очільниця Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе також прокоментувала обговорення рішення на засіданні.

«Сьогодні на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС вирішували, що відповісти на лист голови суспільного мовника, який звернувся до нас по захист.

Вийшло довге обговорення, яке би назвала сумішшю непрофесіоналізму, незрозумілої "слухняності" і абсолютного нерозуміння, що таке свобода слова і європейська інтеграція. Соромно», — написала нардепка.

Нагадаємо, нещодавно голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа в коментарі «Детектору медіа» розповіла, що  Суспільне пропонують прибрати з вечірніх слотів телемарафону «Єдині новини» і залишити йому тільки нічні та ранкові слоти. 

Народна депутатка України Мар’яна Безугла  оприлюднила кілька постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, написала про те, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, Дом і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Нардепка запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

29 квітня Суспільне на своєму корпоративному сайті оприлюднило відповідь на закиди щодо своєї діяльності.

Нагадаємо, «Детектор медіа» системно моніторить телемарафон від самого його запуску і фіксує незбалансованість представлення політичних сил на всіх каналах, що беруть участь у створенні марафону «Єдині новини», окрім Суспільного. 

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1161
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Давайте розбиратись
11 дн. тому
Пишуть:Держава має забезпечити належне функціонування незалежного суспільного мовника., - хай розшифрують "належне функціонування". Вбачається, що, по-перше, це раціональне використання коштів, що їх і так мало виділяється. Візьміть просто перелік каналів і канальчиків, які входять в склад Суспільного :"Суспільне новини", "Суспільне Київ", " Суспільне культура"," Суспільне Крим"," Суспільне перший", "Суспільне спорт". Загалом шість каналів і канальчиків. З них тільки "Суспільне спорт" і "Суспільне культура" вирізняються. А інші гонять одну і ту ж полову. Просто одночасно показують одне і те ж. Це що, - НАЛЕЖНЕ ФУНКЦІОНУВАННЯ? А якщо копнути глибше, то знайдуться і закопані в це гроші, про які всі так печуться.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду