Юдейський капелан та Головний рабин України привітали «Азов» з 10-ю річницею заснування

Джерело: пресслужба Асоціації родин захисників “Азовсталі”

5 травня головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман та капелан Федерації єврейських громад України Яків Синяков записали привітання на честь річниці створення добровольчого полку “Азов”, а нині окремої бригади спеціального призначення НГУ.

Привітання з 10-ю річницею заснування “Азову” від Моше Реувен Асмана – головного рабина Синагоги Бродського у Києві та керівника Всеукраїнського конгресу юдейських хасидських релігійних громад, Головного рабина України та Яківа Синюкова – іудейського капелана, – підписали відео з привітанням в Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

Зокрема Головний рабин України, подякувавши бригаді особливо призначення “Азов” за захист України та за мужність, закликав усіх пам’ятати, що 900 бійців “Азову” досі перебувають у російському страшному полоні.

Я, як Головний рабин України, звертаюся до світової спільноти: друзі, допоможіть повернути додому цих героїв! Дай Бог, щоб Всевишній почув наші молитви і повернув цих людей до своїх сімей. Слава Укаїні!

Своєю чергою, капелан Федерації єврейських громад України зазначив, що 12-та бригада особливого призначення є прикладом “мужності, сміливості і перемоги”. Він висловив переконання, що саме з їхньою допомогою Україна стане вільною та переможе своїх ворогів.

Ми знаємо, що Бог один, Україна одна, а ми повинні бути повинні бути вільними людьми… І зараз це відбувається, всі українські громадяни здобувають свою свободу. І ви, “азовці”, є для нас прикладом цієї мужності. Ще хочу сказати, що ми молимося, щоб всі полонені повернулися, зокрема азовці. В юдаїзмі це велика міцва — сприяти тому, щоб людина повернулася з полону. Ми віримо в перемогу, віримо у вас, і молимося, щоб бог допомагав кожному з вас. Дякуємо за все, що ви робите, нехай Бог вас оберігає! – додав Яків Синяков.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юрій Таранюк повідомив, що в російському полоні перебувають понад 8000 українців.

Зауважимо, 5 травня десята річниця створення добровольчого полку “Азов”. Нині це “Гвардія наступу” – окрема бригада спеціального призначення.

У 2014 році добровольці створили у Бердянську “Азов”. Засновником та лідером став колишній політв’язень Андрій Білецький.

17 вересня того ж року батальйон за наказом тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова реорганізували та назвали – Добровольчий батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Азов”, а 11 листопада вже – Окремий загін спеціального призначення “Азов” підпорядкований військовій частині 3057 Національної Гвардії України, зі штаб-квартирою в Маріуполі.

“Азов” став першим в Україні підрозділом, який перейшов на стандарти НАТО. У структурі полку танковий та артилерійський підрозділи, підрозділи моторизованих стрільців, військової розвідки, інженерна служба, а також снайперський, медичний і транспортний підрозділи.

Пізніше командиром ОЗСП став Ігор Михайленко, згодом Максим Жорін, а четвертим очолив “Азов” Денис Прокопенко, який разом із бійцями боронив Маріуполь у 2022 році.

“Азовці” звільняли Маріуполь у червні 2014-го, брали участь в боях під Іловайськом. Потім вони обороняли Маріуполь, здійснювали наступ на Широкине у лютому 2015 року. “Азов” ефективно виконував завдання в районі проведення АТО, а згодом і в межах операції Об’єднаних сил. Зокрема, силами підрозділу проведено успішну Павлопіль-Широкінську операцію у 2015-му, виконано низку успішних бойових завдань у районі Світлодарської дуги.

Читайте також: Ідея Нації. Становлення, символи та міфи бригади Національної гвардії України «Азов»

У 2016 році “Азов” брав участь у посиленні охорони громадського порядку в Одесі, згодом частину полку відвели для охорони блокпостів у Запоріжжі.

Від осені 2016 “азовці” виконували різноманітні бойові завдання з протидесантної оборони на узбережжі Азовського моря.

У 2022-му полк став міццю оборони Маріуполя та “Азовсталі”. Понад 80 днів “азовці” та суміжні підрозділи чинили потужний спротив російській армії.

20 травня 2022 року з метою збереження життів Верховний Головнокомандувач наказав припинити оборону Маріуполя.

Читайте також: «Азову» 10 років: як дотепер формується образ бригади попри наслідки російської пропаганди

Багато захисників досі залишаються в російському полоні.

Нині Азов вже не є полком, це окрема бригада спеціального призначення в системі Міністерства внутрішніх справ України.

Довідка. 12-та бригада спеціального призначення “Азов” — військове формування Національної гвардії України. Навесні 2014 року, після початку російсько-української війни, був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення “Азов”.

У Виборзі Ленінградської області пролунали вибухи і почалася пожежа в районі місцевої нафтобази. На НПЗ у Слов’янську-на-Кубані також зайнялася пожежа, за попередніми даними через атаку безпілотників.

Російські війська, ймовірно, готуються до другого етапу наступальної операції на півночі Харківської області, яку планують розпочати після очікуваного захоплення ними Вовчанська.

19 травня в Саудівській Аравії відбувся “бій століття” між українським боксером, чемпіоном світу в надважкій…

Станом на 23:00 в суботу, 18 травня, ситуація на фронті залишається напруженою. Українські захисники дають відсіч натиску російських окупантів, посилюють нашу оборону та за сприятливих умов – контратакують.

Протягом дня, 18 травня, російські війська здійснили 46 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 284 вибухи.