Спеціальні потреби

У Грузії відбувається те саме, що відбувалось в Україні 10 років тому, каже командир “Грузинського легіону”


За словами командира “Грузинського легіону”, головна битва з Росією сьогодні в Україні, а коли Росія зазнає поразки в Україні – Кремль відступить і в Грузії. Фото: командир “Грузинського легіону” Мамука Мамулашвілі, AP
За словами командира “Грузинського легіону”, головна битва з Росією сьогодні в Україні, а коли Росія зазнає поразки в Україні – Кремль відступить і в Грузії. Фото: командир “Грузинського легіону” Мамука Мамулашвілі, AP

Протести в Грузії проти законопроєкту про так званих “іноземних агентів” нагадують події 10-річної давнини в Україні, – наголошує командир “Грузинського легіону” Мамука Мамулашвілі, який воює на боці ЗСУ.

Разом із сестрою – колишньою парламентаркою в Грузії та засновницею громадянської платформи "Гамзірі" Ноною Мамулашвілі він взяв участь у дискусії Гудзонівського інституту. За словами командира “Грузинського легіону”, головна битва з Росією сьогодні в Україні, а коли Росія зазнає поразки в Україні, Кремль відступить і в Грузії.

Головна битва – в Україні

Весь “Грузинський легіон” підтримує грузинське суспільство та грузинську молодь на протестах в Грузії – говорить командир легіону. Але зараз головна битва проти російського впливу – в Україні.

“Головна битва проти справжньої сили – в Україні. Ми хочемо бути там [в Грузії], але мусимо продовжити нашу боротьбу. Коли зло буде переможене в Україні, воно відступить і в Грузії. В Грузії відбувається те саме, що відбувалось в Україні 10 років тому, коли все почалось, почалась російська окупація”, – говорить Мамука Мамулашвілі.

Коли зло буде переможене в Україні, воно відступить і в Грузії. В Грузії відбувається те саме, що відбувалось в Україні 10 років тому, коли все почалось, почалась російська окупація
Мамука Мамулашвілі

За словами Мамуки Мамулашвілі, ідея створення “Грузинського легіону” з’явилась у нього під час подій Майдану в Україні, коли поліція била протестувальників.

Добровольчий батальйон "Грузинський легіон" було створено у 2014 році після початку російської війни проти України. З лютого 2016 року "Грузинський легіон" став частиною ЗСУ.

Сьогодні у складі “Грузинського легіону” понад 1300 військових. “Грузини не здадуться поки не завершать [не переможуть, – ред] Росію в Україні. Грузинський легіон – об’єднання, яке зробить все можливе, щоб розділити Росію на шматки”, – говорить Мамука Мамулашвілі.

“Російський законопроєкт”

Нона Мамулашвілі під час дискусії Гудзонівського інституту назвала законопроєкт грузинської владної партії про “іноземних агентів” таким, що “походить з Росії”.

“Те, що відбувається сьогодні – грузинський уряд проводить конституційний переворот проти власного населення”, – говорить вона.

Парламент Грузії схвалив цього тижня у другому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу".

На фоні цього в країні відбуваються масові протести, поліція застосовує проти мітингувальників водомети та непропорційну силу, а також проводить масові обшуки та арешти.

Законопроєкт, якщо стане законом, вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися в країні як “агенти іноземного впливу”.

“Останні 30 років ми воюємо з російським імперіалізмом і ми продовжимо воювати. У нас немає часу бути втомленими, тому що свободу потрібно захищати. Свобода не безкоштовна і не гарантована”, – говорить Нона Мамулашвілі.

Вона наголошує, що програти у цій боротьбі – означає повернутись під російське домінування.

“Росія приносить руйнацію та корупцію”, – говорить Нона Мамулашвілі. На її думку, Путін не приховує своїх планів щодо відновлення російської імперії та, на відміну від Заходу, українці та грузини це розуміють.

“Настав час позбутись російського впливу”, – коментує скандальний законопроєкт Мамука Мамулашвілі.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, ЄС та США засудили насильство проти мирних демонстрантів в Грузії, а також проти журналістів, які висвітлюють події.

У Вашингтоні також стурбовані потенційним впливом законопроєкту про "агентів іноземного впливу" на свободу слова і геополітичний курс Грузії.

Дивіться також: Брифінг.Протести в Грузії: чому люди вийшли проти "російського" закону

Брифінг.Протести в Грузії: чому люди вийшли проти "російського" закону
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG