Польща подала заявку на розміщення ядерної зброї НАТО

Джерело: Павло Залевський в етері Польського телебачення

Заступник міністра національної оборони Польщі Павло Залевський повідомив, що країна зробила офіційний запит стосовно розміщення ядерного озброєння НАТО.

Залевський уточнив, що мовиться про заявку Польщі на участь у програмі Nuclear sharing. Раніше до неї вже приєдналися Німеччина, Бельгія та Італія.

Польща також  заявила про готовність брати участь у програмі, – зазначив представник Міноборони.

Він додав, що у разі розміщення, рішення щодо застосування ядерного озброєння ухвалюватимуть у США.

Зауважимо, президент Польщі Анджей Дуда запросив прем’єр-міністра Дональда Туска на зустріч 1 травня щодо питання розміщення ядерної зброї у Польщі за програмою НАТО Nuclear Sharing.

Дуда висловив сподівання на “хорошу зустріч”.

Раніше Туск прокоментував, що ідея Дуди є “масштабною та серйозною”, тому додав, що йому потрібно знати “всі обставини, які спонукали президента зробити відповідну заяву”.

Згодом, в РФ заявили, що Польща грає у “дуже небезпечну гру”, розглядаючи можливість розміщення ядерної зброї США на своїй території.

  • Нещодавно у Генштабі Збройних сил Польщі поінформували, що польські пілоти відпрацювали посадку бойових літаків на дорозі поблизу кордону з РФ.
  • Раніше у Міноборони Польщі повідомили про дислокування нової військової частини в місті Чарна-Білостоцька, що за 30 км від кордону з РБ.
  • Також глава Міноборони Польщі не виключив нападу Росії на країни НАТО, у разі, якщо Україна не зможе розбити війська РФ.
  • Раніше в РФ прокоментували можливе розміщення ядерного озброєння на території Фінляндії, заявивши, що Москва “не залишить без відповіді” такий крок.

У Національній гвардії показали, як вибивають росіян із лісосмуг у Харківській області.

Російські військові блогери, здається, експериментують із різними способами висловлення критичних думок про Міністерство оборони (МО) Росії після нещодавнього призначення міністра оборони Росії Андрія Бєлоусова.

Російські війська нещодавно підтвердили просування в межах Вовчанська (на північний схід від міста Харків) і продовжили наступальні операції в цьому районі.

У Центрі національного спротиву повідомили, що ворог посилює заходи з поширення дезінформації серед місцевого населення на тимчасово окупованих територіях. 

Станом на 22:30 19 травня ситуація на фронті залишається напруженою, однак контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання росіянами планів наступу.