Технології 18 століття на війні 21-го: росіяни кажуть, що Україна атакує їх повітряними кулями

Фото
Поділитися
Чи намагається Україна зараз зробити те, що не вдалося японцям 1944-го.

Україна атакує Росію повітряними кулями. Про це повідомило у Telegram Міністерство оборони РФ.

«Близько 19.00 припинено спробу київського режиму здійснити терористичну атаку із застосуванням двох малорозмірних повітряних куль (МПК) по об'єктах на території Російської Федерації», - написало у своєму стилі вчора, 20 квітня, російське військове відомство. Там стверджують, що черговими засобами ППО українські МПК було знищено над територіями Тульської та Московської областей.

Про застосування українцями повітряних куль МО РФ повідомляє вже не вперше. 16 квітня, за повідомленням відомства, такий літальний апарат було знищено над територією Курської області.

Тоді російське видання Mash повідомило, що ЗСУ вперше запустили вглиб Росії серію метеозондів із вибухівкою.

Тут стверджують, що по одному з них відпрацювала ППО у Липецькій області. Кажуть, що переобладнаний безпілотний аеростат ніс кілограм тротилу та впав у лісі біля села Нова Слобідка. Ще один апарат знищили у Курській області. На деяких кулях було закріплено 81-мм міни, на інших – кутові відбивачі для радарів, щоб ППО прийняла їх за дрон.

«Малорозмірні повітряні кулі мали пролітати над містами, кидати бомби за сигналом GPS», – пише Mash. – «Зброя призначена для терору. Раніше ЗСУ запускали по одному, тепер – одразу кілька». Видання нагадує, що так само робили японці наприкінці Другої світової війни – посилали на США зонди із запальними бомбами, без помітного, втім, ефекту.

Викликає сумніви й ефективність нібито застосованих Україною «куль-терористів». Аеростат, що летить по волі вітру, з дуже приблизно прогнозованою траєкторією польоту, навряд чи може доставити вибухівку у визначене місце.

"У контролери вшиті координати - місце для атаки", - описує начинку одного зі збитих зондів Mash. Не зовсім зрозуміло, як може вийти на вшиті координати жодним чином не керована повітряна куля.

Японська операція 1944 «Фу-Го» ніякої прицільності не передбачала. Йшлося про використання великої кількості повітряних куль із запальними зарядами, з розрахунком на те, що хоча б частина з них щось підпалить у потрібному місці та у потрібний час, щоб спровокувати масштабні пожежі у лісах Північної Америки.

Жодного військового сенсу в тому, щоб скинути кілограм тротилу «десь у Росії» немає. І навряд чи ЗСУ за нинішнього снарядного голоду стали б витрачати 81-мм міни для такої сумнівної операції. Навіть як знаряддя терору кулі з вибухівкою можуть мати певну ефективність тільки на дуже густонаселених територіях і при масовому їх застосуванні. Інакше велика ймовірність того, що їхні атаки просто ніхто не помітить.

Інша річ – кулі-пастки з кутовими відбивачами. Де б над територією країни вони не пролітали, вони турбуватимуть її ППО і в ряді випадків змушуватимуть витрачати дорогі боєприпаси.

У такій якості бойові повітряні кулі росіяни застосовували у війні з Україною вже неодноразово.

Раніше повідомлялося, що у лютому минулого року Повітряні сили України зафіксували над країною повітряні кулі з кутовими відбивачами, які запустили росіяни, щоб змусити ППО ЗСУ запускати дорогі ракети по дешевих фальшивих цілях. Про застосування українських бойових повітряних куль проти Росії ЗСУ нічого не говорили, повідомлення Міноборони Росії про аеростатні атаки не коментували.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі