ПАРЄ визнала РПЦ інструментом пропаганди та впливу Кремля

Джерело: Олексій Гончаренко/Telegram

Народний депутат від фракції “Європейська Солідарність”, член української делегації у ПАРЄ, президент комітету ПАРЄ з міграції, біженців та переміщених осіб Олексій Гончаренко повідомив, що 17 квітня ПАРЄ одностайно визнала Російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди та впливу.

Водночас Патріарха Московського Кирила (Гундяєва) спільно з ієрархами РПЦ визнано співучасниками злочинів РФ у війні проти України в імʼя “русского мира”.

Гончаренко додав, що це ще одне важливе рішення, враховане Асамблеєю, яке нардеп формулював своїми поправками та відстоював. Позаяк РПЦ РФ не має нічого спільного зі свободою віросповідання, а є зброєю терористичної РФ проти України.

До речі, а що там з УПЦ МП? Довго ми будемо зволікати, щоб нарешті заборонити цих ФСБешних чортів? Перший крок вже зроблено, пора послати всіх московських попів у давно відомому напрямку, – зазначив народний обранець.

Зауважимо, Російська православна церква в новому документі, прийнятому Всесвітнім російським народним собором на чолі з главою РПЦ патріархом Кирилом, назвала вторгнення Росії в Україну “священною війною”.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що назва “священна війна” означає ескалацію риторики, яку використовує Путін та його союзники.  У документі під назвою “Сьогодення і майбутнє Русского міра” описують війну як новий етап у “боротьбі” російського народу за “національне визволення в південно-західній Росії”.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Служба безпеки викрила понад 60 кліриків УПЦ МП, які працювали на РФ, продавали зброю і дитячу порнографію. Також стало відомо, що Служба безпеки України викрила керівництво Російської православної церкви на створенні власних приватних військових компаній на території РФ.

Нещодавно у ПАРЄ наголосили, що не визнають легітимності глави РФ Володимира Путіна. Відповідне рішення прийняв юридичний комітет Асамблеї.

Окрім цього, Юрком ПАРЄ назвав російську нафтову індустрію легітимною ціллю для ЗСУ.

Також закликали передати заморожені активи РФ на відбудову України.

Міністр оборони Рустем Умєров розповів про підсумки 22-ї зустрічі в межах Контактної групи з питань оборони України. Під час засідання 20 травня сторони обговорили нинішню ситуацію на фронті, погодившись з необхідністю посилення та пришвидшення постачання озброєння Силам оборони.

Ввечері 20 травня на Московській біржі відбувся обвал акцій російського “Газпрому” після того, як стало відомо, що компанія не виплачуватиме дивіденди за підсумками роботи у 2023 році.

20 травня, на позачерговій сесії Запорізької міської ради депутати проголосували за перейменування понад 140 вулиць та провулків міста. Одну з вулиць у Запоріжжі перейменували на честь двох неповнолітніх партизанів Тиграна Оганнісяна та Микити Ханганова, котрих вбили росіяни наприкінці червня 2023 року у Бердянську.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили оперативну інформацію з фронту станом на 22.30. За добу відбулося 95 бойових зіткнень, противник завдав п’ять  ракетних (із застосуванням шести ракет), 39 авіаційних ударів (скинув 40 КАБів) та 309 ударів дронами-камікадзе, також здійснив 2910 обстрілів позицій наших військ із використанням різних типів озброєння.

Станом на 20 травня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, знищуючи особовий склад російської армії та техніку противника.