Капсули часу в сейфах і «Склеп цивілізації»

Капсула часу (капсула пам'яті, капсула з посланням до нащадків, лист у майбутнє) — послання, призначене для майбутніх поколінь. Як пояснив експерт з капсул часу Вільям Е.Джарвіс у своїй книзі 2002 року «капсули часу: культурна історія», одна з визначальних характеристик капсули часу – те, що у неї повинна бути дата закінчення. Справжня тимчасова капсула схожа на експеримент, що проводиться з використанням наукового методу, в тому сенсі, що у неї є певний початок і кінець.

Звичайно ті, хто готують капсулу часу для нащадків зацікавлені в збереженні її вмісту. Тому логічно, що нерідко як капсули пам'яті вибирають сейфи, або навіть сейфові кімнати.

Сейф століття

Перша у світі капсула часу з чітко визначеним часом розкриття була закрита в 1876 році. Цією капсулою часу став сейф Century (століття). Даний сейф зробили для всесвітньої виставки у Філадельфії 1876 року. Ініціатором підготовки капсули часу в сейфі століття стала нью-йоркський видавець Анна Дейхм.

Залізний ящик сейфа був набитий реліквіями XIX століття, включаючи золоту ручку і чорнильницю, книгу про стриманість, колекцію підписів американців і знімки президента Улісса С.Гранта та інших політиків, зроблені фотографом Метью Бреді. Після запечатування сейф був доставлений в Капітолій США і залишений чекати своєї години під східним портиком.

За цей час про сейф – капсулу часу майже забули. Але незадовго до часу відкриття про сейф згадали, відреставрували та відкрили за розкладом в липні 1976 року. Відкриття присвятили до святкування двохсотріччя країни. На церемонії відкриття сейфа був присутній президент Джеральд Форд. У своїй промові сенатор Майк Менсфілд зазначив, що відкриття сейфа було виконано відповідно до «бажання жінки, яка прагнула поговорити з нами з іншого боку столітньої прірви».

31 жовтня 1911 року в столиці Колумбії Боготі в вогнестійкий сейф Fichet поклали важливі документи, фотографії та плани міста Боготи. Цей сейф був привезений з Європи з особливої нагоди та замикався трьома різними ключами. Ключі передали Президенту Республіки, його Преосвященству архієпископу Боготському і нотаріусу. Восени 2010 року прийшов час відкрити сейф – капсулу часу. Два ключі знайшли легко, а третій був виявлений всього за кілька днів до відкриття сейфа. Виявилося, що старий нотаріус, йдучи на пенсію, взяв ключ з собою, побоюючись, що в конторі його не зможуть надійно зберегти до призначеної дати. Перед смертю він попросив своїх дітей зберігати ключ від капсули часу в домашньому сейфі. Мрія старого нотаріуса здійснилася: сейф відкрили в призначений термін трьома ключами.

Продовжуючи традицію, 27 вересня 2010 року вже в новому сейфі Fichet-Bauche закрили архів цінної інформації про історію Боготи. Цей сейф буде відкритий 20 липня 2110 року.

"Склеп цивілізації"
"Склеп цивілізації"
Університету Оглторпа в Атланті

Більшість капсул часу містять лише кілька дрібничок або письмових послань нащадкам, але "Склеп цивілізації" Університету Оглторпа в Атланті, штат Джорджія, США, являє собою сміливу спробу зберегти людські знання для прийдешніх поколінь. Цей проєкт був дітищем президента університету Торнвелла Джейкобса, який вважав, що дане сховище може послужити цінним артефактом для археологів далекого майбутнього. Починаючи з 1937 року, він поступово перетворив підземну камеру 20 на 10 метрів в адміністративній будівлі в музей цивілізації, наповнений усім: від 640 000 сторінок книг на мікрофільмах і релігійних текстів до раннього телебачення, контейнера з пивом і набору іграшок Лінкольна. У сховищі навіть є спеціальний "Мовний інтегратор", який допоможе навчити англійської мови того, хто його знайде.

У травні 1940 року герметичні двері з нержавіючої сталі, які вели в склеп, було заварено.

Університет Олгторпа
Університет Оглторп

Джейкобс оголосив, що вони повинні залишатися закритими протягом 6177 років – рівно стільки ж часу, скільки пройшло з початку письмової історії на той момент. Склеп залишається в університеті Оглторп й донині, ось вже понад 81 рік його довгого шляху до 8113 року нашої ери.

Логічно, що на базі даного університету було створено Міжнародне товариство капсул часу (International Time Capsule Society (ITCS)). Дана організація з 1990 року документує всі типи проєктів капсул часу по всьому світу.

У листопаді 2017 року на території колишнього СРСР розкрили десятки капсул часу, які зберігалися з 1967 року. Їх творці думали, що у 2017 році на інших планетах з'являться міста, а морозиво будуть давати безплатно. Капсули часу були самими різними, але хочемо особливо відзначити одну.

У селі Торошковичі Ленінградської області послання нащадкам було запечатано в пляшку з-під горілки, що коштувала тоді 2 рублі 87 копійок. Щоб дістатися до листа, пляшку довелося розбити. Виявилося, що в ній працівники радгоспу «Новий час» звітують про свої досягнення в 1966 році: 106 телят, 3311 літра молока з корови, 179 тисяч рублів прибутку. "Нехай наші успіхи не здаються вам жалюгідними, для нашого часу це хороші показники. – Ми віримо, що справу, яку розпочали 50 років тому наші батьки та діди, ви доведете до переможного кінця”.

На довершення хочемо відзначити, що часом старі сейфи стають своєрідною капсулою часу поза бажанням їх власників. У статті "Старовинні сейфи: очікування і реальність» ми описали реальні знахідки з замкнених старовинних сейфів.

Джерело: Actually, That Boston Time Capsule Isn't Technically a Time Capsule

Переглядаючи цей сайт, ви погоджуєтеся з нашою  політикою конфіденційності