"Я з дитинства мала пристрасть до насильства": історія єдиної жінки, якій вдалося стати якудза

Нішімурa Мaко

Автор фото, NISHIMURA MAKO

Підпис до фото, Нішімурa Мaко нa почaтку свого перебувaння в лaвaх якудзa, з відрубленим мізинцем нa руці

До складу якудза можуть належати лише чоловіки. Це один із непорушних принципів, яким керується японська мафія, що складається з понад двадцяти злочинних синдикатів по всій країні. За її історію у понaд 300 років є інформація лише про одну жінку, яка пройшла ритуал приналежності до якудзи.

Це Нішимура Мако, яка з дитинства була бунтаркою. Це спонукало її приєднатися до банд мотоциклістів, відомих як босозоку.

Оригінал цієї історії іспанською мовою можна прочитати на сайті BBC Mundo

Зустріч із молодим членом якудзи стала переломним моментом у її житті: зачарована світом організованої злочинності, вона долучилася до цієї мафії.

Тендітна зовнішність Нішімури, якій зараз 57 років, контрастувала з її схильністю до насильства.

"Я дуже добре вміла битися, я ніколи не програвала чоловікам", — зізналася вона одного разу Мартіні Барадель, дослідниці з Оксфордського університету, яка завоювала її довіру після багатьох років вивчення якудзи зсередини.

Кримінальне минуле Нішімури, яке включало все - від побиття суперників до торгівлі наркотиками чи торгівлі жінками для проституції - і її безжальний характер відкрили двері, закриті для жінок.

Занепад якудза в останні десятиріччя та особисті обставини (вона - мати двох дітей) змусили Нішімуру покинути злочинний світ і почати нормальне життя.

Сьогодні вона керує благодійною організацією, що допомагає іншим колишнім членам якудзи, які, як і вона, хочуть реінтегруватися в суспільство.

Нішімура Мако

Автор фото, NISHIMURA MAKO

Підпис до фото, Нішімура Мако (на фото крайня ліворуч внизу) з босом та іншими членами якудза у 1980-х

Захопившись історією Нішімури та якудзи загалом, італійська дослідниця Мартіна Барадель встановила контакти із діячами організованої злочинності в Японії.

Це дозволило їй зав'язати тісну дружбу з Нішімурою Мако, яку вона часто відвідує.

Кореспондент BBC Mundo Атауальпа Амерісе взяв інтерв'ю в італійської дослідниці через кілька годин після її зустрічі з колишньою учасницею якудзи в Гіфу, за 270 кілометрів на захід від Токіо.

Дослідниця розповіла, що якби існувала інша жінка в лавах якудзи, це було б відомо. У поліції є досьє членів якудзи. Багато жінок неофіційно допомагали чи підтримували мафію, але ніхто з них не був учасницею.

"Це сталося завдяки її босу, який ухвалив безпрецедентне рішення зробити її членом групи. І доведено, що вона - повноправний член, оскільки у неї є фотографії її церемонії сакадзукі, яка символізує вірність і відданість японській мафії".

Барадель вперше зустрілася з Нішимурою Мако на благодійній акції для реінтеграції та реабілітації колишніх в’язнів.

Барадель

Автор фото, MARTINA BARADEL

Підпис до фото, Дослідниці з Оксфордського університету Мартіна Барадель вдалося дослідити світ якудза і поспілкуватися з Нішімурою Мако

Жінка зізналася дослідниці, що з дитинства мала пристрасть до насильства і дуже любила бійки. Вона почала спілкуватися з бандами мотоциклістів та вступала в жорстокі сутички з іншими людьми, це її захоплювало.

І тут Нішимура зрозуміла, що має незвичайну силу для своєї фізичної комплекції, адже її зріст трохи понад півтора метри, а вага 45 кг.

Під час перебування у мафії жінка відрізала собі мізинець.

"Вона зробила це ще зовсім молодою, на початку кар'єри, коли їй було близько 20 років. Вона взяла на себе відповідальність за проблему, яка сталася. Вони втратили наркотики чи щось таке", - розповідає дослідниця.

Як і татуювання, відрізані мізинці - відомі символи естетики якудза.

"Крім того, вона запевняє, що не відчуває болю і була не проти ампутувати мізинець своїм колегам, які не хотіли цього робити самі. Її майстерність у ритуалі юбіцуме, який передбачає ампутацію останньої фаланги мізинця, принесла їй прізвисько "майстерка різання пальців", - каже Барадель.

Вперше Нішімура покинула лави якудзи, коли завагітніла. Вона мала диплом доглядальниці та хотіла знайти звичайну роботу, але її відкинуло японське суспільство -головним чином через її татуювання, які натякають на приналежність до мафії.

Вона завжди намагалася приховати їх, вбираючись у одяг з довгими рукавами, проте зрештою її колеги дізнавалися. Її звільнили з двох робіт.

Нішімура була дуже засмучена, тому що намагалася бути матір'ю, мати хорошу роботу і залишити злочинне життя позаду, але перед нею закрили двері.

Тоді вона ще більше радикалізувалася, зробила татуювання аж до кінчиків пальців і змирилася з долею. Перед поверненням вона деякий час була одружена з членом якудзи, який став босом, тому вона також грала роль дружини боса.

Нішімурa Мaко

Автор фото, NISHIMURA MAKO

Підпис до фото, Тепер Нішімурa Мaко намагається допомогти іншим колишнім членам якудза, які хочуть реінтегруватися в суспільство

Пізніше вона все ж лишила лави якудза.

Мартіна Барадель пояснює, як це можливо.

"Вам, можливо, доведеться заплатити щось або навіть нічого, якщо бос погоджується з вашим виходом. Існують різні обставини, але в більшості випадків ви можете піти без особливих проблем".

Річ у тім, що в Японії поліція добре знає, де шукати босів і членів якудза, якщо до них є питання, а рядовим членам відомо не так багато секретів.

Якудза переважно пропонують приватну охорону та встановлення контролю над територією, що дозволяє їм керувати як нелегальними, так і легальними бізнесами.

Якудза, яка виникла в XVII столітті, досягла свого розквіту в другій половині XX століття, але нові часи та поліцейські переслідування знищили цю структуру. Кількість її членів ще на початку 1960-х років перевищувала 200 000 людей, зараз їх менше 10 тисяч.

Деякі японці потрапляють до якудза через соціальну ситуацію і пошук спільноти.

"В Японії, якщо у вас немає освіти чи сім’ї, яка вас підтримує, дуже важко влаштуватися на роботу та просунутися вперед. І для більшості краще бути частиною якудза, ніж неофіційної банди, оскільки якудза має певний контроль над своїми членами, а також має певну ідеологію", - пояснює Мартіна Барадель.

Роль жінок в оточенні якудза обмежена - вони не є членами, але виконують певну роботу.

"Наприклад, якщо ви дружина боса, ви не можете обмежуватися розкішним життям, і від вас очікують бути посередницею між босом і молодшими членами. І, звичайно, є також експлуатація, тому що якудза працює в нічному житті, проституції, секс- і порноіндустрії. Вона (Нішімура Мако) теж робила це: купувала, продавала та експлуатувала жінок", - каже дослідниця.

Водночас жіноча стать дозволила Мартіні Барадель краще познайомитися з традиціями якудза.

"Оскільки я іноземка і жінка, це йде мені на користь, тому що для них було б дуже погано, якби зі мною щось трапилося", - розповідає вона.