Спеціальні потреби

"Удар для європейських санкцій". Оглядачі критикують рішення європейського суду вивести з-під санкцій 2022 р. олігархів РФ Авена і Фрідмана


Співзасновник Альфа-Груп Михайло Фрідман на конференції Ізраїльського фонду у Москві, Росія, 2019 рік. З 2023 року Мінфін США запровадив санкції проти правління Alfa Group, одного з найбільших конгломератів РФ з інтересами в нафті, природному газі та банківництві. (AP)
Співзасновник Альфа-Груп Михайло Фрідман на конференції Ізраїльського фонду у Москві, Росія, 2019 рік. З 2023 року Мінфін США запровадив санкції проти правління Alfa Group, одного з найбільших конгломератів РФ з інтересами в нафті, природному газі та банківництві. (AP)

Міжнародні оглядачі критично зустріли повідомлення про те, що верховний суд Європейського Союзу назвав необґрунтованим включення російських олігархів Михайла Фрідмана та Петра Авена до санкційного списку ЄС.

Європейський суд дійшов висновку, що ЄС не представив достатньо доказів, щоб показати, що мільярдери підтримували війну Кремля проти України. Як наголошує газета Financial Times, потенційно суд створив прецедент для інших апеляцій.

Коментатори та експерти з боротьби з корупцією кажуть, що це рішення є "ударом для ЄС" і посилає "неправильний сигнал" для олігархів, які підтримують Кремль.

"Михайло Фрідман і Петро Авен досі володіють значними активами в Росії, підживлюючи економічний двигун РФ для її війни проти України. Серед їхніх ключових активів – великий приватний банк Альфа-Банк і телекомунікаційний гігант VimpelCom", – зазначає у своєму твіті група Єрмака-Макфола, міжнародна робоча група незалежних експертів з питань санкцій щодо Росії.

"Шокуюче!" – реагує радник президента Польщі Станіслав Жарин на заголовок в часописі Politico, який повідомляє про зняття санкцій з Авена і Фрідмана в період з лютого 2022 року по березень 2023 року.

"Захід має посилити режим санкцій, а не насміхатися (з них)", – пише польський урядовець у мережі Х (колишня Twitter).

Автор публікації у газеті FT також вважає, що рішення є сильним ударом по режиму санкцій ЄС проти Москви, які націлені на понад 1700 осіб і понад 400 організацій, яких звинувачують у підтримці або сприянні вторгненню в Україну. Видання цитує представника ЄС, який вказує, що практичне значення рішення ще досліджується.

Європейський оглядач Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Рікард Йозвяк нагадує, що суд ЄС скасував дію санкцій лише до березня 2023 року, тобто, що нові санкції все одно є чинними, але журналіст вважає, що і так це є поганий знак для України.

"Ще один удар для санкційного режиму ЄС проти Росії. Російські олігархи Петро Авен і Михайло Фрідман перемагають у суді ЄС. Постанова стосується лише тих, хто входить до чорного списку з лютого 2022 року по березень 2023 року, тому вони залишаються під санкціями, оскільки список було оновлено на початку цього року, але це – поганий знак для України", – твітує журналіст.

Російський Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального наголошує, що жоден з олігархів публічно не засуджував війну та не критикував жодних дій президента Росії Володимира Путіна.

"Це рішення ЄС надсилає повідомлення союзникам Путіна та прихильникам війни про те, що зберегти лояльність до авторитарного режиму Путіна можливо, не поступаючись своїм розкішним способом життя за кордоном", – зауважує ФБК у своєму твіті.

Раніше керівник апарату покійного опозиціонера Олексія Навального Леонід Волков був серед тих відомих росіян, налаштованих проти війни, які підписали листа на підтримку скасування санкцій ЄС проти Фрідмана та Авена. Після цього він заявив, що шкодує, що він це зробив і що це "було поганим рішенням", оскільки воно показало, що олігархи можуть подолати санкції, не йдучи проти Кремля.

Вдова Навального Юлія написала у мережі Х, що рішення ЄС "шкідливе" і воно "лише послабить антивоєнний рух і допоможе Путіну довше залишатися при владі".

"Ні Фрідман, ні Авен не зробили жодних заяв проти війни, жодних спроб покласти їй кінець — вони просто найняли дуже дорогих адвокатів і знайшли добрих лобістів. Антивоєнно налаштовані росіяни в Європі стикаються з багатьма проблемами, але для російських олігархів все легко вирішується грошима", – твітує Юлія Навальна.

Вона також критикує ЄС за те, що протягом понад двох років ЄС не створив "конкретного механізму введення санкцій, ані виходу з-під них".

"Рішення ухвалюються за принципом "хто до кого першим добіжить", – каже Навальна.

Санкції ЄС проти сотень росіян були розроблені нашвидкуруч впродовж кількох днів після повномасштабного вторгнення Росії, і деякі офіційні особи Брюсселя приватно визнали, що докази часто збиралися поспішно, включно з посиланнями на висвітлення в пресі, зауважує газета FT.

Згідно з рішенням суду ЄС, санкції мають бути зняті з Фрідмана і Авена з лютого 2022 року по березень 2023 року, але наступний період є предметом інших судових розглядів. Для скасування санкцій потрібне рішення держав-членів ЄС, додає FT.

"Ми ретельно аналізуємо рішення та його правові та практичні наслідки. Рада має вирішити, чи буде вона оскаржувати це рішення", – цитує газета представника Європейської комісії.

Рішення суду можуть бути оскаржені.

Фрідман, який народився в Україні, спочатку назвав вторгнення "трагедією" і казав, що війна "ніколи не може бути відповіддю". Але він відмовився більш рішуче виступати проти Путіна, натякаючи на можливі репресії за це, нагадує газета.

Наближений до президента Путіна олігарх заробив мільйони в нафтовій та телекомунікаційній сферах, банківській справі та роздрібній торгівлі в Росії.

В Україні йому належали Альфа-банк (нині це Сенс-банк), телекомунікаційна компанія Київстар та виробник мінеральної води "Моршинська". Він також намагався займатися благодійністю в Україні, фінансуючи контраверсійний проєкт збереження пам’яті жертв Голокосту у Бабиному Яру в Києві. Українські історики та громадські діячі критикували проєкт за проросійське трактування подій часів Другої світової війни.

До свого приїзду в Лондон майже десять років тому Фрідман разом зі своїми партнерами створив інвестиційну групу LetterOne, що базується на Мейфері.

Як кажуть співрозмовники FT, те, що Фрідман, який проживав у Лондоні, повернувся до Росії, показало, наскільки помилковою є політика санкцій Заходу, і що вона замість того, щоб ізолювати Путіна, привела магнатів в його обійми, незважаючи на їхні побоювання щодо війни.

У серпні 2023 року розслідування проєкту "Схеми" Радіо Свобода показало, що російський бізнес Фрідмана широко залучений до співпраці з військовими та силовиками Росії, які беруть участь у війні проти України.

Також, за даними проєкту журналістських розслідувань, Фрідман пов’язаний з великим підсанкційним підприємством, яке забезпечує російських військових формою та харчуванням.

Крім цього, страхова компанія, яка входить до групи "Альфа" має державні контракти на сотні мільйонів рублів за страхування службового транспорту російських силовиків та військових, встановили розслідувачі.

Як повідомляв Голос Америки, у серпні 2023 року США запровадили санкції проти компаній і власників "Альфа-Груп", тоді ж до санкцій було внесено, серед інших, Петра Авена та Михайла Фрідмана.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG