Лобісти не підписаного президентом скандального законопроєкту №5655 знову подали постанову-клон до секретаріату Кабміну

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Лобісти не підписаного президентом скандального законопроєкту №5655 знову подали постанову-клон до секретаріату Кабміну © Денис Шмигаль/Telegram
При чому постанова отримала негативний висновок від Нацагентства з питань запобігання корупції.

За даними джерел ZN.UA в уряді, до секретаріату Кабінету міністрів внесли постанову-клон скандального законопроєкту №5655 про реформу містобудування. Цей документ найближчим часом мають винести на розгляд під час засідання уряду. За постанову планують проголосувати у закритому режимі.

ZN.UA звернулося з прямим запитанням з цього приводу до міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, який переадресував запитання профільному віцепрем'єру Олександру Кубракову. Але міністерство Кубракова і є ініціатором створення та ухвалення постанови, що копіює скандальний законопроєкт №5655 про містобудівну діяльність, який на настійну вимогу європейських партнерів, не підписав президент України Володимир Зеленський.

Мова йде про постанову «Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності», яку влада проштовхує, порушуючи Конституцію і закони. В обхід позиції європейців, які у звіті Єврокомісії про умови вступу України до ЄС чітко зафіксували неможливість підписання президентом закону 5655 про містобудівну реформу з вираженими корупційними ризиками.

У постанові, яку опублікувало ZN.UA 12 грудня 2023 року, йдеться про те, що уряд погоджується з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює віцепрем'єр міністр Олександр Кубраков, стосовно реалізації експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності. Документ складається з 232 сторінок і є по суті калькою скандального закону № 5655.

13 грудня Кабінет міністрів відклав голосування за постанову, що дублює скандальний законопроєкт №5655 – через витік інформації.

У результаті великого суспільного резонансу міністерство Кубракова було змушене зробити процес лобіювання публічним, оголосивши  про громадське обговорення постанови, кілька разів його продовжуючи. Також під тиском громадськості документ було відправлено на антикорупційну експертизу в НАЗК.

У результаті  на початку квітня НАЗК опублікувало висновки антикорекспертизи, де вказало на цілу низку корупційних ризиків.

Фінальна версія урядової постанови-клона законопроєкту №5655 з урахуванням результатів її обговорення з громадськими організаціями досі не опублікована на сайті Мінінфраструктури.

Як раніше вже повідомлялося, Державна регуляторна служба, щоб не заважати протягуванню постанови-клону, надала висновок, що регуляторний акт не є регуляторним і його можна ухвалювати без дотримання жорстких процедур щодо аналізу впливу.

Як уже неодноразово писало ZN.UA, норми, закладені у законопроєкті №5655 (автор законопроєкту — голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк), створять ризики у процесах відновлення України, чого наша країна не може собі дозволити. Експерт з містобудування Георгій Могильний акцентує на них увагу у статті «Автономна будівельна республіка. Факти без міфів». Детально про корупційні ризики закону №5655 у статті «Міна №5655. Який сценарій повоєнного відновлення лобісти закону заклали президентові на підпис?» також  писала редакторка відділу політики Інни Ведернікової.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі