Спеціальні потреби

Блінкен під час зустрічі із Камероном: США повинні виконувати свою частину спільного з Європою тягаря допомоги Україні


Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон і держсекретар США Ентоні Блінкен у Державному департаменті США, Вашингтон, 9 квітня 2024 р. Mandel NGAN/AFP
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон і держсекретар США Ентоні Блінкен у Державному департаменті США, Вашингтон, 9 квітня 2024 р. Mandel NGAN/AFP

США "повинні продовжувати виконувати свою частину" спільного з Європою тягаря допомоги Україні у її протистоянні російській агресії, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Блінкен сказав про це під час спільної пресконференції із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Камероном, котрий перебуває у Вашингтоні 9 квітня.

"У такий небезпечний час, як цей, міжнародні тісні альянси дійсно важливі", - додав Камерон.

Він також наголосив: "Для нас немає тіснішого союзу, ніж партнерство зі Сполученими Штатами".

Говорячи про потреби України у міжнародній допомозі, британський міністр заявив: "Ми знаємо, що їм потрібно. І ми знаємо, що правильно для нас. Ми знаємо, що якщо ми надамо українцям підтримку, на яку вони заслуговують, вони зможуть виграти цю війну і досягти справедливого миру, на який вони заслуговують".

Ентоні Блінкен додав, що адміністрація президента США очікує відповідного голосування від Конгресу, котрий повернуся до роботи після великодніх канікул.

"Я люблю свою країну понад усе, але я люблю і Сполучені Штати. Я відчуваю захоплення цією країною, її роллю у світі та захистом свободи, протистоянням агресії… І тому, коли я спілкуюся з колегами в Конгресі, я намагаюся дотримуватися дипломатичної мови, але іноді вона виливається в емоційну мову, і це правильна річ", – додав Камерон.

Британський високопосадовець запевнив: "Майбутні покоління дивитимуться на нас – чи достатньо ми зробили, коли диктатор вдерся у країну, намагався змінити кордони силою".

"Я не прийшов читати лекції" - Камерон

Щодо мети свого візиту до США, то Девід Камерон пояснив, що не розказуватиме "законодавцям іншої країни, що їм робити" та додав: "Я приїхав не для того, щоб читати лекції ... чи впливати на політичний процес в Сполучених Штатах. Я просто прибув сюди як великий друг з вірою у цю країну, і я вірю, що це глибоко у ваших інтересах, для вашої безпеки, вашого майбутнього та майбутнього всіх партнерів".

Камерон наголосив, що Україні потрібні засоби протиповітряної оборони, боєприпаси, підтримка НАТО, а також гроші у вигляді зокрема заморожених російських активів для фінансування відновлення після завданої російською війною шкоди.

"Ми знаємо, що зупинити агресію Путіна - це правильно. Ми знаємо, що для наших власних військових і виробничих баз правильно нарощувати виробництво", - додав Камерон.

Він також підтримав слова Блінкена про те, що велика частина виділених Україні коштів залишається на території її західних партнерів як інвестиція у власну оборонно-промислову базу. І додав, що у Тегерані, Пхеньяні та Пекіні стежать за тим, "як підтримуємо наших союзників, як ми допомагаємо їм, як зупиняємо незаконну та неспровоковану агресію", а крім того, вони "перевірятимуть, чи готові ми довести це до кінця".

Камерон висловив готовність "зустрітися з усіма, хто хоче поговорити... про це".

Візит до Флориди - "незвичний і потенційно ризикований крок"

Візит Камерона передбачав переговори з лідерами Конгресу, включаючи спікера Палати представників Майка Джонсона, інформував Голос Америки. Водночас під час пресконференції у Вашингтоні стало відомо, що зустріч зі спікером не відбудеться, проте Камерон озвучив намір виступити перед Конгресом.

"Успіх України і невдача Путіна є життєво важливими для американської та європейської безпеки", – заявив раніше Камерон, нагадує Politico. Альтернатива, за його словами, лише "підштовхне Путіна до подальших спроб змінити європейські кордони силою, і буде чітко почута в Пекіні, Тегерані та Північній Кореї".

До Вашингтона Камерон прибув після відвідин Флориди, де зустрівся із колишнім експрезидентом США Дональдом Трампом, який найімовірніше стане кандидатом на виборах президента від республіканців у листопаді 2024.

Камерон наголосив, що перемога України є "життєво важливою для американської і європейської безпеки", але, нагадує Радіо Свобода, Трамп "є критиком продовження підтримки США, і законодавці, які його підтримують, блокують розгляд пакета допомоги Києву в Конгресі".

Відвідини Трампа британське видання The Guardian назвало "незвичним і потенційно ризикованим кроком".

За інформацією газети, Камерон "сподівався переконати ймовірного кандидата в президенти від Республіканської партії відмовитися від своєї позиції проти пакета допомоги Україні, який частково затримується в Конгресі за вказівкою Трампа".

Утім, припускає видання, Камерон "не є тим британським політичним лідером, який може змусити Трампа змінити свою думку".

Європейські політики "розчаровані все більшою байдужістю США до долі України" - The Guardian

Канал Fox News свідчить, що "як проходила зустріч" у Флориді і про що саме йшлося - "невідомо". Раніше Трамп обіцяв припинити війну протягом 24 годин, якщо його переоберуть, та пропонував передавати зброю Україні лише як позику, нагадує видання.

Сам Камерон під час пресконференції сказав, що це була приватна "цілком доречна" зустріч і "обговорювалася низка тем", не уточнивши їхнього змісту.

The Guardian наголошує, що "постійний потік європейських політиків до Вашингтона" з подібними до Камерона місіями повертається "розчарованим все більшою байдужістю США до долі України". Газета також цитує грубий вислів, адресований Камерону ультраправою конгресменкою Марджорі Тейлор Грін під час його попереднього візиту до США.

Раніше, як повідомляв Голос Америки, Камерон закликав кожного зі своїх європейських колег "набрати номер телефона спікера палати представників конгресу Майка Джонсона і сказати, що європейці вже зробили свою частину роботу, прийшла черга США".

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG