Спеціальні потреби

Ексклюзив: російська компанія попри заперечення постачає військовим мікрочипи


Український вибухотехнік оглядає місце вибуху після російського ракетного удару по Харкову 6-го квітня 2024 року. Російська компанія, що займається виробництвом мікрочипів, продовжує постачати їх російським виробникам зброї, незважаючи на свої заяви, що цього не робить.
Український вибухотехнік оглядає місце вибуху після російського ракетного удару по Харкову 6-го квітня 2024 року. Російська компанія, що займається виробництвом мікрочипів, продовжує постачати їх російським виробникам зброї, незважаючи на свої заяви, що цього не робить.

Російська компанія з виробництва мікросхем AO PKK Milandr продовжувала постачати мікрочипи російським збройним силам щонайменше через кілька місяців після вторгнення Росії в Україну, незважаючи на публічне заперечення директором компанії Олексієм Новосьоловим будь-якого зв’язку з російською армією.

В офіційному листі, отриманому англомовною службою Голосу Америки від 10 лютого 2023 року, йдеться про запит на продаж 4080 мікрочипів військового класу для російської армії. Запит про продаж надійшов від заступника начальника 546 військового представництва Міноборони Росії і комерційного директора російського виробника НВО «Поиск» генеральному директору Milandr С.В. Тарасенку з поставкою до квітня 2023 року, тобто коли війна тривала понад рік.

У листі міститься вказівка Milandr надати три види компонентів мікрочипів НВО «Поиск», відомому російському виробнику оборонної продукції, який виготовляє детонатори для зброї, яка використовується в Збройних силах Росії.

Запит на продаж
Запит на продаж

«Кожна з цих трьох схем, які ви маєте в таблиці в документі, кожна з них класифікується як компонент військового класу… і кожна з них виготовлена спеціально компанією Milandr», — сказав Денис Карловський, науковий співробітник Лондонського інституту. Королівський об'єднаний інститут досліджень оборони та безпеки. Голос Америки надав йому документ, щоб підтвердити його справжність.

Крім генерального директора Milandr Тарасенка, лист адресовано начальнику 514 військового представництва Міноборони МО РФ І.А. Швид.

Карловський каже, що це включення показує, що Milandr, як і «Поиск», схоже, має російського командира з відділу нагляду Міністерства оборони, що є чітким показником того, що компанія є частиною російської оборонної промисловості.

У листопаді 2022 року Сполучені Штати запровадили санкції проти компанії Milandr під Москвою в районі, відомому як «Радянська кремнієва долина», за незаконні закупівлі мікроелектронних компонентів за допомогою підставних компаній.

У заяві про санкції 2022 року проти Milandr та понад трьох десятків інших юридичних і фізичних осіб міністр фінансів США Джанет Єллен наголосила: «Сполучені Штати продовжуватимуть викривати та порушувати ланцюжки військового постачання Кремля та відмовляти Росії в необхідному обладнанні та технологіях. вести свою незаконну війну проти України».

Карловський повідомив, що в російській базі державних контрактів Milandr значиться в понад 500 контрактах, постачаючи численні державні та військові підприємства, включаючи Уральський оптико-механічний завод, концерн «Автоматика» та Іжевський електромеханічний завод або ІЕМЗ «Купол», які також потрапили під санкції Сполучених Штатів.

«Це чітко свідчить про те, що ця організація є ключовим вузлом у російському ланцюжку військових поставок», — сказав Карловський Голосу Америки.

Новосьолов, нинішній директор Milandr, заявив Bloomberg News у серпні минулого року, що йому не відомо про будь-які зв’язки з російською армією.

«Я не знаю військовослужбовців, які були б зацікавлені в нашому продукті», — сказав він у телефонному інтерв’ю Bloomberg, додавши, що компанія в основному виробляє лічильники електроенергії.

За його словами, звинувачення США «схожі на фантастику». «Державний департамент Сполучених Штатів припускає, що кожен електронний бізнес в Росії зосереджений на військових. Я думаю, що це смішно», – сказав він.

Але представник оборони США сказав Голосу Америки, що допомагати російським військовим убити десятки тисяч людей під час незаконного вторгнення «це не смішно».

«Компанія постачає мікрочипи для ракет і важкої броньованої техніки, які використовуються для продовження війни в Україні», — сказав представник оборонного відомства, який говорив з Голосом Америки на умовах анонімності через делікатність обговорення розвідки США.

Співзасновник Milandr Михайло Павлюк також потрапив під санкції влітку 2022 року за участь у контрабанді мікрочипів і був спійманий на крадіжці у Milandr. Павлюк втік з Росії і стверджував, що він непричетний.

Офіційні особи підрахували, що 500 000 українських і російських військових були вбиті або поранені під час війни, десятки тисяч українських цивільних були вбиті під час бойових дій.

«Їхні дії мають наслідки, і США продовжуватимуть викривати та переривати ланцюжок постачання Кремля», — сказав представник оборонного відомства США.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG