Доступність посилання

ТОП новини

У ISW проаналізували дані про удари по авіабазах в РФ – кажуть про помітний перелом у можливостях України


Однак ISW поки що не спостерігає жодних візуальних підтверджень того, що українські сили пошкодили або знищили літаки або інфраструктуру на будь-якій з авіабаз. Фото ілюстративне
Однак ISW поки що не спостерігає жодних візуальних підтверджень того, що українські сили пошкодили або знищили літаки або інфраструктуру на будь-якій з авіабаз. Фото ілюстративне

Здатність України завдати удару по чотирьох окремих авіабазах водночас є помітним переломом у можливостях, заявляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), які проаналізували дані про вибухи на кількох російських військових аеродромах 5 квітня.

«Українські удари з безпілотників, як правило, націлені лише на окремі авіабази в Росії, і здатність України завдати удару по чотирьох окремих авіабазах в одній серії ударів є помітним переломом у можливостях, які українські війська використовують у своїй кампанії проти російської військової інфраструктури, критичної інфраструктури і стратегічних галузей промисловості в Росії», – йдеться у звіті.

Аналітики вказують, що геолокаційні кадри показують вибухи і активацію російських засобів протиповітряної оборони біля всіх, як заявлялось, атакованих російських авіабаз, крім авіабази під Єйськом. Однак ISW поки що не спостерігає жодних візуальних підтверджень того, що українські сили пошкодили або знищили літаки або інфраструктуру на будь-якій з авіабаз.

При цьому в Інституті вивчення війни продовжують вважати, що українські удари по цілях на території Росії є необхідним компонентом української кампанії з деградації галузей промисловості, які підтримують військовий потенціал РФ, розгорнутий в російському тилу.

Читайте також: Мінус 14 російських літаків за ніч? Що відомо про атаку на аеродром у Морозовську

В ISW нагадують, що російські війська регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95, розміщені на авіабазі Енгельс, для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні, і станом на 2023 рік російські військові мали близько 60 літаків Ту-95.

Якщо наслідки ударів підтвердяться, можлива втрата близько 5% російських стратегічних бомбардувальників Ту-95 в результаті одного удару буде відчутною. ISW також раніше зазначав, що втрати літаків не є незначними, оскільки Росія, ймовірно, має близько 300 різних літаків «Сухого». Російські війська наразі використовують ці літаки для завдання ударів керованими і некерованими бомбами вздовж усієї лінії фронту в Україні, і раніше вони значно інтенсифікували удари цими бомбами для досягнення тактичних переваг.

Аналітики констатують, що постійні українські удари по аеродромах на території Росії погіршать здатність Повітряно-космічних сил Росії завдавати ракетних і повітряних ударів по всій території України.

Місцева влада у Росії повідомила про масовану атаку безпілотників вночі проти 5 квітня. Місцеві телеграм-канали писали про удар БПЛА по аеродрому з тактичною авіацією в Морозовську Ростовської області. Також соцмережах повідомлялося про вибухи біля аеродрому в Енгельсі у Саратовській області та Єйську в Краснодарському краї. Влада офіційно цю інформацію не підтверджувала.

Як повідомило джерело Радіо Свобода, атака дронів на аеродром Морозовськ у Росії була спільною операцією Служби безпеки України, військових і Сил оборони. На аеродромі були розташовані фронтові бомбардувальники Су-24, Су-24М, Су-34, які Росія використовує для скидання керованих авіаційних бомб по позиціях Збройних сил України і прифронтових українських містах. За даними джерела, внаслідок атаки знищені щонайменше шість військових літаків РФ, а ще вісім зазнали суттєвих пошкоджень.

Також українські ЗМІ з посиланням на джерела в українських спецслужбах, зокрема в Головному управлінні військової розвідки (ГУР), заявили, що удари українських безпілотників завдали значних пошкоджень трьом стратегічним бомбардувальникам Ту-95МС на авіабазі Енгельс та пошкодили два літаки Су-25 на авіабазі під Єйськом.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в російські регіони регулярно прилітають бойові дрони, внаслідок чого є руйнування і жертви. Міноборони Росії стверджує, що атаки ведуться з українського боку. Здебільшого Київ ці повідомлення не коментує.

Форум

XS
SM
MD
LG