Атака на аеродром Морозовськ біля Ростова, де могли знищити 14 літаків РФ. Чому це дуже важливо

Ce-34

Автор фото, Getty

Підпис до фото, Су-34

Під час масованої атаки дронами по території Росії цієї ночі Сили оборони України могли знищити та пошкодити майже півтора десятка російських літаків, повідомили джерела ВВС Україна у спецслужбах.

Зокрема йдеться про атаку на аеродром Морозовськ біля Ростова, яку, як кажуть джерела, провела СБУ разом із Силами оборони.

Знищені щонайменше шість літаків, а ще вісім суттєво пошкоджені, кажуть співрозмовники.

ВВС не може підтвердити це з незалежних джерел, Росія втрати своїх літаків не коментує.

"На аеродромі базувалися фронтові бомбардувальники та винищувачі Су-27 та Су-34 — саме такі літаки Росія використовує для того, щоб скидати КАБи по позиціях ЗСУ і прифронтових українських містах", - кажуть джерела.

Також, за даними силовиків, могли загинути чи отримати поранення 20 військовослужбовців, які були на аеродромі.

Росія заявила про атаки на свої аеродроми цієї ночі. Проте там твердять, що всі дрони збили.

Вночі губернатор Ростовської області Василь Голубєв опублікував коротке повідомлення: "У Морозовському районі підрозділи протиповітряної оборони відбивають масовану атаку БПЛА".

Згодом він додав: "За попередніми даними, у Морозовському районі силами ППО знищено понад 40 цілей. Внаслідок атаки пошкоджена електропідстанція. Ведуться роботи щодо відновлення енергопостачання".

При цьому Голубєв не згадував про аеродром поряд із Морозовськом.

Однак ще до повідомлень Голубєва російські ЗМІ, зокрема пропагандистська "Readовка", написали, що об'єктом атаки став аеродром у Морозовську.

"Осторожно новости" із посиланням на місцевих мешканців писали, що ті бачили "понад 15 повітряних цілей".

Пізніше про атаку дронів також повідомив губернатор Саратовської області Роман Бусаргін.

"В Енгельсі сьогодні рано-вранці ліквідували БПЛА. Постраждалих та руйнувань інфраструктури під час падіння уламків попередньо немає".

З його формулювання неможливо зробити однозначний висновок, чи знищений один безпілотник, чи більше одного.

У місцевій групі писали про численні вибухи, але якщо повітряну ціль збивають ракетами, то для її перехоплення потрібні щонайменше дві ракети.

На супутниковому знімку аеродрому Морозовськ 2021 року видно літаки Су-24

Автор фото, Getty Images/ Maxar Technologies

Підпис до фото, Аеродром Морозовськ (супутниковий знімок 2021 року)

Енгельс відомий насамперед своєю базою важких бомбардувальників Ту-95 та Ту-22, які використовують для обстрілів українського тилу крилатими ракетами з великої відстані, зазвичай із району Каспію.

У соцмережах писали про вибухи саме поблизу аеродрому. Він уже неодноразово зазнавав атак українських безпілотників.

Пізніше Міністерство оборони РФ заявило, що в Саратовській області збили один безпілотник, у Ростовській - 44, шість безпілотників нібито збили над Краснодарським краєм та по одному - над Курською та Білгородською областями.

Один з наймасовіших ударів - аналіз

Військовий оглядач ВВС Павло Аксьонов

Удар безпілотниками по кількох цілях на території Росії був одним з наймасовіших. За повідомленнями російських джерел, у ньому брали участь щонайменше чотири десятки дронів.

Найсильніший удар припав на аеродром Морозовськ у Ростовській області. За інформацією губернатора Ростовської області, в районі аеродрому збили понад 40 дронів. проросійський канал "Рыбарь" пише, що загалом збили 44 БпЛА — 26 ЗРГК "Панцирь-С1", а 18 — стрілецькою зброєю.

Підтвердити цю інформацію з незалежних джерел в умовах війни неможливо.

Українські джерела, своєю чергою, стверджують, що внаслідок ударів по ростовському летовищу знищили щонайменше шість літаків, ще вісім отримали "суттєві ушкодження".

По відеокадрах, зроблених, як стверджується, в Морозовському районі в момент удару, однозначні висновки про наслідки атаки зробити неможливо. Цю інформацію можна буде підтвердити, коли опублікують супутникові знімки аеродрому, зроблені 5 квітня.

OSINT-дослідник MT Anderson опублікував у мережі Х (колишній твіттер) знімки, зроблені радіолокаційним супутником 4 квітня приблизно о третій годині дня.

На них видно літаки сімейства Су-27 — знімки радіолокацій не настільки чіткі, щоб розібрати які саме.

До цього сімейства належать фронтові бомбардувальники Су-34 та винищувачі Су-35. І ті, й інші видно на супутникових знімках аеродрому у сервісі Google Maps, зроблених 10 липня 2023 року.

Судячи з оцінок масштабів удару, зроблених російськими джерелами, в українських військових з'явилася можливість здійснювати масовані атаки, які можна порівняти з тими, які робить російська армія.

Удар по одному об'єкту за участі понад чотирьох десятків безпілотників досить важко відбити — для цього потрібно мати в запасі значні засоби ППО.

Якщо ж ці дрони завдають удару одномоментно, або протягом невеликого проміжку часу, то це "перевантажує" ППО — зенітні комплекси можуть не встигнути перезарядитися.

У війні з Україною Росія застосовує Су-34, Су-35, а також винищувачі Су-30, які також належать до цієї родини.

Російська армія використовує Су-34 для ударів керованими авіабомбами з модулем УМПК.

Це дозволяє їм скидати бомби за кілька десятків кілометрів від цілі, не заходячи до зони дії основних військових засобів протиповітряної оборони ЗСУ.

За оцінками коментаторів, використання цих бомб в останні місяці дозволило російським військам просунутися на деяких ділянках фронту.