Лікарі вперше успішно пересадили нирку свині живій людині. Як це вдалось

Рік Слейман

Автор фото, MASSACHUSSETS GENERAL HOSPITAL

Підпис до фото, Рік Слейман (у кріслі) зі своєю подругою та командою лікарів

Перший пацієнт, якому пересадили генетично модифіковану нирку свині, виписався з лікарні.

За два тижні після операції медики лікарні Massachusetts General вирішили відправити 62-річного Ріка Слеймана додому.

Це - перша успішна операція такого типу: досі їх проводили лише в тестовому режимі. Зокрема, 2022 року вченим (з дозволу сім'ї) вдалося пересадити свинячу нирку пацієнту, в якого діагностували смерть мозку.

Вчені назвали успіх процедури історичною віхою в трансплантації, йдеться в пресрелізі Massachusetts General, найбільшої навчальної клініки Гарвардської медичної школи у Бостоні.

Рік Слейман має давню історію ниркової недостатності: у 2018 році йому в цій же лікарні пересадили людську донорську нирку, а ще раніше він сім років провів на гемодіалізі.

В травні 2023-го його організм відторгнув донорську нирку, і чоловіку довелося повернутись до діалізу.

Це було важко: його судини стільки разів використовували для діалізу, що виникли ускладнення із доступом до вен. Кожні два тижні пацієнт лягав до лікарні для ліквідації тромбів та хірургічних операцій, що дуже погіршувало якість його життя.

16 березня під час чотиригодинної операції лікарі успішно пересадили йому генетично модифіковану свинячу нирку.

За їхніми словами, нова нирка Слеймана функціонує добре, і діаліз йому більше не потрібен.

Сам Слейман каже, що можливість вийти з лікарні й повернутись додому стала одним з найщасливіших моментів його життя: "Мене тішить можливість знову проводити час з сім'єю, друзями й близькими, не відчуваючи багаторічного тягаря діалізу".

Отриману Слейманом нирку підготувала кембриджська фармацевтична компанія eGenesis. Вченим довелося видалити шкідливі для людини гени свині й додати деякі людські гени, щоб покращити її сумісність з людиною, йдеться в повідомленні компанії.

Під час операції лікарі спиралися на свій багатий досвід - перша успішна пересадка людської нирки відбулася в 1954 році, - а також на дослідження з ксенотрансплантації (пересадки міжвидових органів), які вони проводили протягом останніх п'яти років спільно з eGenesis.

Лікар з коробкою в руці

Автор фото, MASSACHUSSETS GENERAL HOSPITAL

Підпис до фото, Свинячу нирку генетично модифікували, щоб зробити її більш сумісною з організмом людини

Американське Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів схвалило процедуру. Воно ж запропонувало єдиний протокол розширеного доступу до них для пацієнтів із небезпечними для життя захворюваннями, щоб надати їм доступ до експериментального лікування.

На думку медиків, які проводили операцію, пересадка свинячої нирки — це історичний крок, що потенційно може розв'язати проблему дефіциту донорських органів у світі.

За даними американської некомерційної організації United Network for Organ Sharing, понад 100 тисяч американців потребують пересадки життєво важливих органів.

При цьому кількість донорів - померлих і живих - у 2023 році становила приблизно 23 500 осіб.

За деякими оцінками, щодня в США в очікуванні органу для пересадки помирає 17 людей, і нирки — найпоширеніший орган, необхідний для трансплантації.

Свиняча нирка - не перший орган цієї тварини, що використовується для трансплантації.

Вчені вже двічі робили спроби пересадити пацієнтам серце свині, але операції закінчились невдачею – реципієнти помирали протягом кількох тижнів після операції.

В одному випадку імунна система пацієнта відторгнула новий орган – це один з головних ризиків у будь-яких процедурах трансплантації органів.