Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС про 100 млрд від НАТО: «в нинішній моделі фінансування – шансів у цієї ініціативи нуль»


За словами Дмитра Кулеби, наразі в Альянсі не має наявних інструментів, аби надати Україні 100 мільярдів євро допомоги протягом чотирьох років
За словами Дмитра Кулеби, наразі в Альянсі не має наявних інструментів, аби надати Україні 100 мільярдів євро допомоги протягом чотирьох років

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після 15 зустрічей з колегами у штаб-квартирі НАТО та засідання Ради Україна-НАТО повідомив, що наразі в Альянсі не має наявних інструментів, аби надати Україні 100 мільярдів євро допомоги протягом пʼяти років. Про це повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі.

«Зараз НАТО намагаються зібрати 500 мільйонів доларів на рік на пакет допомоги. Тобто в нинішній моделі фінансування – шансів у цієї ініціативи нуль, бо вони 500 мільйонів не можуть зібрати, а так їм треба буде 20 мільярдів збирати. В нинішній моделі. Але, якщо вдасться вирахувати форму участі кожного в обов’язковому порядку у фінансуванні, тоді ця ідея має право на існування і шанс на реалізацію», – пояснив український міністр.

Ідея генсека НАТО Єнса Столтенберґа полягає у тому, що потрібно знайти формулу, за якою Україні допомагатимуть не просто добровільно на двосторонній основі, а колективно.

«Тому що зараз ситуація яка – коли Єнс (Столтенбрег – ред.) каже, що 90% допомоги Україні іде з країн НАТО – це правда. А якщо взяти список країн НАТО, то ці дев’яносто відсотків розподіляються між ну дуже-дуже маленькою кількістю союзників. Тому він і каже: давайте по-чесному розподілимо, щоб всі системно зробили свій внесок відповідно до свого бюджету і своїх можливостей», – пояснив ситуацію Кулеба.

2 квітня агентства AFP і Bloomberg із посиланням на осіб, знайомих з обговореннями, повідомили, що генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ запропонував створити п’ятирічний фонд для України в розмірі 100 мільярдів доларів, щоб залучити Альянс до надання зброї Києву.

Коментуючи ці дані, Столтенберґ напряму не підтвердив точну суму, водночас назвав метою саміту в липні ухвалити рішення щодо фінансування.

Форум

XS
SM
MD
LG