Спеціальні потреби

В Німеччині затримали судно з російським вантажем за підозрою у порушенні санкцій


Ілюстративне фото. Танкер у порту Ростока, Німеччина, 5 серпня 2022 року. REUTERS/Andreas Rinke
Ілюстративне фото. Танкер у порту Ростока, Німеччина, 5 серпня 2022 року. REUTERS/Andreas Rinke

Судно із російським вантажем зупинили у німецькому порту Росток за підозрою в порушенні санкцій проти Росії.

Судно Atlantic Navigator II канадської компанії CSAL під прапором Маршаллових островів зробило незаплановану зупинку в німецькому порту і було затримане. На борту знаходився 251 контейнер березової деревини, яка є об’єктом санкцій ЄС проти Росії, повідомила прокуратура Німеччини.

"Проти капітана вантажного судна ведеться розслідування за початковою підозрою в порушенні Закону про зовнішню торгівлю та платежі", - повідомила Reuters речниця прокуратури Ростока.

Цього тижня газета Ostsee Zeitung повідомила, що у вантажі судна також є збагачений уран, на який не поширюються санкції ЄС і США, який прямував до Сполучених Штатів.

За даними лондонської інформаційно-фінансової компанії LSEG, судно перебуває в Ростоку з 4 березня після виходу з Санкт-Петербурга 7 лютого і його перевіряли на предмет можливого порушення санкцій.

Судну довелося незаплановано зупинитися в порту східної Німеччини через пошкодження гвинта, повідомила міська влада.

І адміністрація порту Ростока, і митниця відмовилися підтвердити, чи був на борту уран, який використовується на атомних електростанціях.

Зараз уран не підпадає під санкції ЄС і США, накладені на Росію. Натомість імпорт деревини обмежений санкціями згідно з правилами ЄС, але не в Сполучених Штатах.

Як раніше повідомляв Голос Америки, Сполучені Штати виділяють фінансування, щоб збільшити внутрішнє виробництво ядерного палива, що може зменшити вплив Росії на індустрію, повідомила помічниця секретаря з Управління ядерної енергії Кетрін Хафф.

Російська державна енергетична компанія "Росатом" заявляє, що постачає 17% світового ядерного палива. США, найбільший виробник ядерної енергії, покладаються на імпорт російського збагаченого урану.

За словами Кетрін Хафф, на конференції у Брюсселі, присвяченій ядерній енергетиці, країни-учасниці разом визначили кількість необхідних інвестицій від урядів, щоб підтримати власне ядерне виробництво.

Успіх зміни ланцюжків постачань ядерного палива залежить від того, чи перейдуть також інші країни до "надійних джерел, а не до джерел, що могли б використовувати такі постачання проти самих цих країн, як от Росія", – підкреслила Хафф.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG