Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО пропонує створити фонд у 100 мільярдів доларів на озброєння України – ЗМІ


Чиновники і дипломати заявили, що пропозиція полягає в тому, щоб 32 країни НАТО зробили внески до фонду відповідно до розміру їхньої економіки
Чиновники і дипломати заявили, що пропозиція полягає в тому, щоб 32 країни НАТО зробили внески до фонду відповідно до розміру їхньої економіки

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ запропонував створити п’ятирічний фонд для України в розмірі 100 мільярдів доларів, щоб залучити Альянс до надання зброї Києву, повідомили 2 квітня агентства AFP і Bloomberg із посиланням на осіб, знайомих з обговореннями.

За повідомленням, міністри закордонних справ НАТО проведуть попередні переговори щодо плану в Брюсселі 3 квітня.

«Міністри закордонних справ обговорять найкращий спосіб організації підтримки України з боку НАТО, щоб зробити її більш потужною, передбачуваною і довготривалою», – цитує AFP неназваного представника НАТО.

Він додав, що ніяких остаточних рішень на квітневих зустрічах міністрів не ухвалюватимуть, «і дискусії триватимуть у міру наближення до Вашингтонського саміту в липні».

Чиновники і дипломати заявили, що пропозиція полягає в тому, щоб 32 країни НАТО зробили внески до фонду відповідно до розміру їхньої економіки. Водночас вони попередили, що залишаються серйозні питання щодо того, як буде працювати фінансування, тому план, ймовірно, помітно зміниться до саміту у Вашингтоні.

Bloomberg зауважує, що в разі, якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберґа, спроба НАТО взяти на себе більш активну роль у наданні допомоги Україні означатиме зміну парадигми для військового альянсу, який раніше дистанціювався від цих зусиль, щоб уникнути потенційного втягування у більш широку війну з Росією.

Офіційно в НАТО ці повідомлення не коментували.

Форум

XS
SM
MD
LG