Розглядаючи повітряні судна, варто зважати не на їхній загальний рейтинг, а на ресурси, які є в України. Таку думку 24 Каналу висловив експерт з авіації Костянтин Криволап, додавши, що літаки Gripen, як і F-16 можуть виконувати важливі функції.

Читайте також Нідерланди надають Україні 350 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для F-16 та безпілотники

Для чого нам потрібні Gripen

За словами експерта, ці винищувачі можна поставити на друге місце після американських літаків, зважаючи на ресурси, які ми маємо.

F-16 найбільше нам підходить. Gripen – на другому місці. Крім цього, літаки Швеції могли б розв'язати серйозну проблему – проблему використання ракет Storm Shadow, SCALP EG і, сподіваюся, TAURUS, якщо Німеччина наважиться нам їх передати,
– розповів Костянтин Криволап.

Він додав, що Gripen створений саме під такі системи, а F-16 для цього ще треба налаштовувати. Він трохи менший, ніж F-16, але водночас дуже потужний, адже може взяти практично те саме навантаження. Мовиться про близько 7 тонн. Попри те, що сам Gripen важить майже 20.

До того ж цей літак простий в аеродромному обслуговуванні. Тобто він може просто сісти на автобан, туди під'їде спеціальна машина, фахівці його швидко оглянуть і він полетить далі.

Наприклад, F-16 треба обслуговувати на аеродромі. Але з іншого боку, якщо з Gripen щось трапиться, то його треба вести на завод у Швецію, бо розгалуженої системи ремонту по всій Європі, як F-16, він не має,
– зауважив експерт з авіації.

Однак цей винищувач гарний у маневрах, озброєнні, адже може нести все те саме, що й американські літаки, але також має додатково європейські системи озброєння.

Проте варто зважати на той факт, що для нашої військової інфраструктури буде непросто освоїти одразу два літаки. З іншого боку, ймовірно, це доведеться робити, щоб могти доставити до місць ураження ракети Storm Shadow, SCALP-EG і, сподіваємось, TAURUS.

Останні новини про літаки F-16

  • Україна вже цього року очікує на отримання американських винищувачів, що не може не лякати росіян. Так Владімір Путін сказав, що F-16 нібито будуть нести ядерну зброю, тому Росія змушена реагувати. Він не заперечив можливість бити по аеродромах країн НАТО, якщо там стоятимуть ці винищувачі.
  • Очільник МЗС Дмитро Кулеба зауважив, що перехід від радянських літаків на західні – дуже непростий. Окрім навчання пілотів, потрібно повністю змінити інфраструктуру, логістику, опанувати іншу філософію бою. Попри це, перші літаки можуть бути в Україні вже влітку 2024 року.
  • У Данії підтвердили, що готуються передати 6 винищувачів цього літа. В МЗС країни додали, що у цьому сенсі вони працюють швидше, ніж партнери. Загалом Данія має надати нам 19 F-16.