Британська армія вперше за 100 років дозволила солдатам бороди. Але чому їх взагалі забороняли

солдат

Автор фото, Getty images

Підпис до фото, Українській військовий на передовій під Харковом

Солдатам і офіцерам сухопутних військ британської армії тепер дозволено відрощувати бороди під час служби. Але чому їх взагалі забороняли і як у збройних силах різних країн ставляться до волосся на обличчі?

Борода та вуса мають бути охайними, належним чином доглянутими та регулярно перевірятися.

Правило набуває чинності негайно, адже сухопутні війська залишалися останньою категорією збройних сил Британії, яка забороняла бороду.

Нова директива стала результатом багаторічної дискусії про політику армії щодо волосся на обличчі.

Багато хто вважав таке правило дискримінацією.

А міністр оборони Британії Грант Шаппс, який прийшов на посаду минулого року, одразу заявив, що заборона бороди в армії є "смішною", і закликав установу "модернізуватися".

"Ми прислухалися до наших людей і діяли", - прокоментував речник збройних сил.

британський солдат

Автор фото, Getty Images

У певних випадках військові мають бути чисто поголеним, повідомили в армії, а офіцери і солдати "отримуватимуть накази голитися згідно з обставинами".

Таким рішенням, як вважають, керівництво армії сподівається залучити новобранців із молодого покоління чоловіків, серед яких мода на бороди поширена більше, ніж в останні десятиліття.

Королівські військово-повітряні сили дозволили своїм військовим носити бороди у 2019 році, Королівський флот зробив це багато років тому.

"Тактична борода"

Основна причина заборони - практична. Борода може не відповідати вимогам гігієни та заважати носінню спорядження та засобів захисту.

У збройних силах різних країн по різному ставляться до носіння бороди.

У Данії, Німеччині та Бельгії, приміром, бороди дозволені. Але у Сполучених Штатах, в армії, авіації та морській піхоті, борода суворо заборонена.

Винятки іноді роблять для військових певних віросповідань, як-от сикхів, мусульман та растафаріанців, якщо волосся на обличчі не завдає ризику оперативній ефективності, здоров’ю чи безпеці.

Коли після терактів 11 вересня США оголосили війну з тероризмом і ввели війська в Афганістан, військовослужбовцям спеціальних підрозділів дозволи відпускати бороди.

Тоді зʼявилося поняття "тактична борода".

Причин цьому було декілька.

По-перше, щоб менше виділятись серед місцевого населення й спілкуватися з місцевими "на рівних" - у мусульман може бути зневажливе ставлення до чоловіків без бороди.

А по-друге, після повернення додому, поголившись, військовий міг таким чином змінити зовнішність і захистити себе від можливої помсти з боку терористів, пояснювало видання "Мілітарний".

Підписуйтеся на нас у соцмережах

А в Україні?

Українським військовим усіх категорій дозволили носити бороди та вуса "під час бойових та навчально-бойових завдань" у 2017 році.

У радянській армії військові могли дозволити собі тільки вуса, та й ті могли стати обʼєктом нарікань командирів.

Українська армія і флот довго дотримувалися радянських традицій у питанні зовнішнього вигляду.

.

Автор фото, ANATOLII BOIKO/AFP/GETTY IMAGES

Підпис до фото, Навіть у фронтових умовах військові змушені дбати про "зовнішній вигляд"

Українським військовим усіх категорій дозволили носити бороди та вуса "під час бойових та навчально-бойових завдань" у 2017 році.

У радянській армії військові могли дозволити собі тільки вуса, та й ті могли стати обʼєктом нарікань командирів.

Українська армія і флот довго дотримувалися радянських традицій у питанні зовнішнього вигляду.

В українському статуті внутрішньої служби було вказано, що носіння бороди дозволяється "тільки офіцерам і прапорщикам (мічманам) за наявності медичних показань".

На практиці це означало, що якщо на обличчі, є, наприклад, шрами, то командир міг дозволити відростити бороду. Щонайменше, так це пояснювали самі військові.

Після початку війни Донбасі у 2014 році військове керівництво почало менш прискіпливо ставитися до зовнішнього вигляду. Адже побутові умови в окопах були суворими, а командирам було важливо підтримувати моральний дух бійців.