"Exolaunch" — філія роскосмосу під виглядом німецького космічного стартапу?

На перший погляд, "Exolaunch" здається звичайною компанією сучасної космічної індустрії. Їхня спеціалізація — запуск мікросупутників. Головний офіс розташований у Німеччині. Але вас здивують не так їхні досягнення у підкоренні космосу, як тісні зв’язки з росією.

Більшість експертів, які працюють у цій компанії, а також керівники та інженери — вихідці з росії. Але проблема не у тому, що вони росіяни за походженням. З самого початку вони співпрацювали з Роскосмосом через його дочірню компанію. Зараз керівники “Exolaunch” соромʼязливо намагаються приховати звідки походять — змінюють прізвища, називають себе громадянами ЄС. Але при цьому і далі поглиблюють особисті, а можливо й  бізнесові звʼязки з іншими росіянами — дітьми та родичами депутатів “єдіной росії”, пропагандистами. Розберемось хто ці росіяни та як тісна співпраця “Exolaunch” з рф може загрожувати Україні та країнам ЄС. Ця стаття результат спільного розслідування зIntelligence Online

Ця публікація  — продовження серії розслідувань про те, як громадяни та прихильники росії намагаються створювати бізнес в Європі, уникають санкцій та як це загалом може вплинути на безпеку та інтереси Євросоюзу та України. Попереднє розслідування стосувалося застосунку Replica.

 

Що таке “Exolaunch”? 

 

“Exolaunch” — це німецька компанія, котра спеціалізується на постачанні послуг із запуску, управління місією та систем розгортання малих супутників та мікросупутників. У себе на сайті вони пишуть, що розгорнули вже 325 малих супутників на орбіті.

 

Мікросупутники мають компактні розміри та низьку масу порівняно зі звичайними супутниками. Їхні цілі та функціонал — збір даних, спостереження за Землею, наукові дослідження, комунікаційні послуги тощо. Найменші мікросупутники них називають кубсатами — це супутники у формі куба, розміром від кількох сантиметрів до десятків сантиметрів. 

 

Порівняно невелика маса та розміри мікросупутників, дозволяють знизити їхню вартість. Запуск також стає дешевшим і доступним для стартапів. Відтак зараз цікавість до подібних технологій лише зростає. Зараз кількість супутників на орбіті Землі може сягати 7 тисяч, а до 2030 ця цифра може вирости до 100 тисяч одиниць

 

Бізнес із виробництва і запуску зараз виглядає як ніколи привабливим, але і вимагає значних інвестицій. Загалом мова йде про суми від кількох сотень тисяч, до кількох мільйонів доларів. 

 

У цій сфері працюють Space X Ілона Маска та Virgin Orbit Річарда Бренсона. Є багато компаній, які намагаються наздогнати їхні успіхи. “Exolaunch” — одна з них.

 

На відміну від Маска, який збирається будувати колонію на Марсі, чи Бренсона, який націлений розвивати космічний туризм, “Exolaunch” просто запускає у космос мікросупутники. Бізнесмени ніби купують місце у вантажівці, яка підвозить їхні товари в космос. Керівник “Exolaunch” — Дмітрій Богданов — каже, що мріє створити таку собі “DHL космічної індустрії”. 

 

Але, схоже, що таке DHL мало б тісні зв’язки з росією. Адже частина керівників компанії так чи інакше повʼязані з рф через бізнесові чи особисті звʼязки. Наприклад, віцепрезидентка із запусків має квартиру у москві та подвійне громадянство — Німеччини та росії. Виконавчий директор — Арнольд Штеренгарц — має родичку у невизнаному утворенні Придністровʼї, яка не стримується у вподобанні публікацій, повʼязаних  з російською пропагандою у соцмережах. Віцепрезидент з глобальної логістики — Сєргєй Поляк — реалізував за карʼєру 8 проєктів і 5 з них — у росії.

 

Як “Exolaunch” співпрацює з рф?

 

На офіційному сайті “Exolaunch” ви не знайдете розділ “історія компанії” чи “ідея й місія компанії”. Звісно, не всі так роблять і це не є показником, але невже “Exolaunch” дійсно є що приховувати?  

 

На початку діяльності — у 2011 році — “Exolaunch” представляла інтереси російського “Главкосмосу” (що є дочірнім підприємством Роскосмосу). Як заявив сам Дмітрій Богданов у 2017 році, “Exolaunch” та “Главкосмос” разом створювали інфраструктуру для розробки мікросупутників на базі російських університетів. Вони також підписали контракти на закупівлю супутників на РН “Союз” упродовж 2-3 років. Усі партнери цієї співпраці — російські компанії. 

 

Востаннє Exolaunch відправляли супутники за допомогою російських “Союзів” у 2020 році. Після того — вони співпрацюють лише зі “SpaceX та “Rocket Lab”. Але це — де-юре. На цьому розслідування могло б завершитись, але виявилося, що “Exolaunch” досі у переліку партнерів “Главкосмоса”.

“Exolaunch” досі серед партнерів російської компанії “Главкосмос” на їхньому сайті

“Exolaunch” не відмовились від співпраці із росіянами до останнього дня перед початком повномасштабного вторгнення. За допомогою російської ракети “Союз-2” “Exolaunch” планували запустити супутник “StriX-β”, який належить японському стартапу Synspective. Запуск було призначено на кінець 2021 року. При цьому японський стартап за декілька місяців до запуску оголосив про розширення співпраці з “Exolaunch”. Загалом вони мали запускати три супутники до середини 2022 року. Усі запуски на ракеті “Союз-2” з космодрому “Восточний”. Але у грудні 2021 року розклад запусків “Союз-2” “раптово змінився”. Таким чином запуск усіх супутників стартапу “Synspective” було здійснено Electron, яка належить компанії Rocket Lab.

 

До лютого 2022 року “Exolaunch” здійснював активні постачання в росію для запуску супутників Spire та Iceye. На початку лютого (до 24. 02. 2022), “Exolaunch” прямо та через Iceye Oy відправив “Главкосмосу” габаритні моделі космічних апаратів — “Exopod” та “Carbonix”. Усього було виконано 14 постачань. Останні датуються 5 лютого 2022 року. 

 

поставки exolaunch інфографіка
 

Протягом 2013-2016 років “Exolaunch” брали участь в освітніх проєктах для кандидатів докторів наук у сфері машинобудування NETCENG, фінансування якого здійснювалось Європейським космічним агентством (ESA). Серед партнерів за цим проєктом виділяються конструкторське бюро "Південне" і вищі навчальні заклади України, росії, Білорусі, Німеччини та Великобританії.

 

А упродовж 2016 - 2019 років, “Exolaunch” була партнером програми з модернізації та навчання робототехніці та космічної галузі для вузів Казахстану, Білорусі та рф під егідою програми Erasmus+ Apple. Серед інших учасників програми — міносвіти росії, “Главкосмос” та НПЦ "Малі космічні апарати".

 

У 2015 році “Exolaunch” організовувала курси підвищення кваліфікації в Берліні для магістрів технічних спеціальностей з Казахстану та росії. Лекції там читали англійською і російською мовами.

 

Виходить, що компанія “Exolaunch” протягом тривалого часу після початку російсько-української війни у 2014 році, активно співпрацювала з росією, зокрема —  з російськими держструктурами. Дії та рішення компанії мали не тільки економічний, а й політичний вимір. 

 

“Exolaunch” та рф: у чому небезпека “космічної дружби”?

 

Діяльність “Exolaunch” може мати потенційно шкідливий вплив не лише на Україну, а й на країни ЄС. Чому?

 

Вплив відверто проросійського (або й геть російського) керівництва “Exolaunch” на рішення в міжнародній космічній галузі. Росіяни можуть використовувати свої зв'язки та стосунки з іншими росіянами для просування відверто прокремлівських пропагандистських наративів, ідей або навіть впливати на політичні рішення.

 

Юридичні особи “Exolaunch”. Одна з юридичних осіб “Exolaunch” зареєстрована у Латвії у 2019 році. Їхній прибуток у 2019 році становить $2.4 млн. У 2020 році — $2.2 млн. За адресою реєстрації цієї фірми — багатоквартирний будинок. За цією ж адресою зареєстровані ще три юридичні особи. Усі засновані громадянами Латвії. 

  • Schincu. Рік заснування —  2018. Вид діяльності “монтаж сантехніки, опалення та кондиціонерів”. Назва раніше — “PR City”, а вид діяльності — “реклама”. Засновник — Сєргєй Тімофєєв. Один з членів правління Uldis Zvaigznite; 
  • JURKOMERC I. Рік заснування — 2017. Неактивна юрособа станом на серпень 2021 року.  Вид діяльності “писемні та усні переклади”. Засновниця — Ірина Ільчєнко, яка вказана представником 31 юридичної особи.
  • JURVEDA. Рік заснування — 2003. Вид діяльності — “юридична діяльність”. Ймовірно, раніше це підприємство називалось "JURKOMERC I". 

У вересні 2020 року Exolaunch зареєстрували ще одну юридичну особу — “Exolaunch”, INC у штаті Делавер, США. У жовтні 2021 року відкрили філіал у місті Колорадо —  “Exolaunch USA”.

 

У контексті можливостей обходити санкції ця інформація може свідчити про створення структур та компаній, які діють під виглядом юридичних осіб, але можуть бути використані для різноманітних цілей, включаючи обхід санкцій. Засновані громадянами Латвії компанії, які мають спільну адресу реєстрації з “Exolaunch”, можуть використовуватися для здійснення операцій, котрі можуть бути недосяжними через санкції, а також для забезпечення анонімності та створення фінансових зв'язків, які можуть використовуватися в геополітичних цілях. Також, наявність юридичних осіб “Exolaunch” в Сполучених Штатах може додатково розширити можливості обходу санкцій через американські компанії та ринок.

 

Запуск супутника "Січ-2-30". Перемовини з “Exolaunch”

 

Супутник «Січ-2-30» почали розробляти у 2015 році. Проєкт цього супутника стикався з проблемами — розслідувачі виявили, що він не є новітньою розробкою, а лише копія попередньої версії супутника “Січ-2”.

Супутник “Січ 2-30” фото
Супутник “Січ 2-30”. Джерело фото: Суспільне

Запуск українського супутника “Січ-2-30” декілька разів переносили. Спершу його хотіли приурочити до 30 річниці незалежності України, але через брак фінансування відклали.

Для запуску «Січ-2-30» вели перемовини з компанією "Exolaunch". Тоді українські медіа писали (12), що “Exolaunch” — “офіційний партнер SpaceX”. Але “Exolaunch” лише гуртом купує у “SpaceX” місця на ракеті Falcon 9 й перепродує ці місця.

У березні 2021 року йшлося про підготовку до підписання контракту зі SpaceX напряму. З цією ж компанією підписали угоду  про конфіденційність. Згодом супутник нібито запустили безпосередньо через SpaceX. Проте документальних доказів цьому немає. Вартість запуску через SpaceX — $1m за космічний апарат до 200 кг + $5k/kg за додаткову вагу.

Після запуску супутника “Січ” на орбіту з ним не вдалося встановити стабільний зв’язок. У КБ “Південне” пояснили, що заважає “ряд зовнішніх чинників, повʼязаних з особливостями кластерного запуску".

 

російські шпигуни — метастази кремля в Європі

 

Усі ці аспекти мають потенційно серйозні наслідки для безпеки та інтересів України та Євросоюзу. Ця теза підтверджувалася неодноразово протягом останніх десяти років. З недавніх прикладів — у 2023 році спецслужби рф встановили спостереження за посольствами за допомогою антен

 

Інший випадок повʼязаний з російськими шпигунами у Європі — спроба державного перевороту в Німеччині, у грудні 2022 року. Радикальна терористична організація "Патріотичний союз" мала тісну співпрацю з росією через громадянина росії Віталія Б. Прокурори кажуть, що через цю людину терористи тримали контакт з російськими посадовцями. 

 

Ще у 2018 році була опублікована інформація про те, що половина росіян, які живуть у Великій Британії, можуть бути російськими шпигунами

 

Все це доводить, що росіяни не просто “живуть і працюють у Європі”. Вони — потенційно небезпечні шпигуни, які можуть бути залученими у різних сферах впливу кремля. 

 

Не менш важливим є і те, що росія використовує космічні технології для війни проти України. На початку серпня 2022 року з космодрому “Байконур”, росія вивела на орбіту іранський супутник "Хайям". Через нього рф може отримувати дані з території України. 

 

Враховуючи все це, варто відзначити що компанія “Exolaunch” займається інтеграцією супутників. Тобто вони мають повний доступ до супутника перед його запуском. Неможливо знати, що саме вони можуть зробити із супутником і чи не передадуть дані третім особам. 

 

Зміна прізвищ та впливові друзі з росії. Хто керує “Exolaunch”?  

Дмітрій Юрієвіч Богданов / Sternharz

Дмитро Богданов фото
Дмітрій Богданов - засновник "Exolaunch”

Дата народження: 12.10.1978 

 

Хто це?

 

Керівник і засновник компанії “Exolaunch”. Народився у місті Ташкент, Узбекистан. У 2000 році переїхав до Німеччини. З липня 2011 року став директором зареєстрованої в той самий час юридичної особи під назвою “ECM space technologies GmbH”. Саме так спершу  називалась компанія “Exolaunch”. 

 

Який має зв’язок з росією?

 

Богданов приховує своє справжнє прізвище у facebook. Там він підписаний як Dmitriy Grand. На цій сторінці він часто публікує знімки з росії.

 

Схоже, що Дмітрій Богдавнов доволі часто подорожує у росію

На знімок з екрана праворуч — публікація від 2015 року, де Богданов розхвалює московське “світське життя” і рекламує один з клубів у москві. Знову нагадаємо, що на той момент росія вже почала свою військову агресію проти України, створивши невизнані ніким  терористичні угрупування “л/днр” 

 

Але Дмітрій не тільки відпочиває в росії. Від 2014 року він їздив туди частіше у справах з бізнесу. Так, у липні 2015 року, Богданов виступав на конференціях в росії. 

 

Богданов на конференції в росії (на фото — другий зліва)

У січні 2017 року разом з керівниками російського “Главкосмоса” Дєнісом Лисковим був спікером на “Global Space Congress” в Абу-Дабі. Там вони представили спільний проєкт космічного апарату “Канопус-В-ІК”. Партнера Богданова по цьому проєкту пізніше звинувачували у розкраданні $52k. (12).

Богданов ручкається з Дєнісом Лисковим, колишнім СЕО “Главкосмоса”

У 2017 році Богданов дав інтерв’ю, де заявив, що співпраця з Главкосмосом “дуже багато означає для “Exolaunch”. 

“Надзвичайно важливою є також та обставина, що “Главкосмос” є комерційним підрозділом Державної корпорації Роскосмос. Це дозволяє оперативно приймати рішення та реагувати на динамічний розвиток ситуації в галузі міжнародних комерційних проектів. На мій погляд, ця якість є надзвичайно важливою в умовах жорсткої конкурентної боротьби на сучасному ринку космічних послуг”, — Дмітрій Богданов.

заява Богданова - скріншот
Заява Богданова, яку пізніше видалили із сайту

Богданов  був присутній на Байконурі у 2017 році під час тестових запусків космічного апарату “Канопус-В-ИК”. Він також має спільний патент з росіянином Всєволодом Крюковським, керівником програми пусків “Главкосмосу”. Сам патент належить до системи пристроїв, які виштовхують супутники в космос. Опублікований патент був у росії 2017 року. 

Спільний патент Богданова та Крюковського

У липні 2022 року юридична особа “Exolaunch” GMBH опублікувала список акціонерів. Його оновлення сталося вперше з 2011 року, але єдина зміна — прізвище “Богданова” — він перетворився на "Sternharz”.

 

Жанна Алларі (Мєдвєдєва) (Jeanne Allarie)

Жанна Мэдвэдэва - віцепрезидентка з питань запусків космічних апаратів у "Exolaunch"

Дата народження: 08.10.1991

 

Хто це?

 

Віцепрезидентка з питань запусків космічних апаратів. Народилася у місті Красноярськ. Працює у компанії “Exolaunch” з 2018 року. У березні 2022 року була призначена генеральною директоркою компанії, однак того ж місяця залишила цю посаду (12). Ймовірно, вона змінила імʼя на “Жанна Аларі”. У січні 2022 року про неї ще згадують під старим іменем, а 23 лютого 2022 вона вже була Жанна Аларі. Саме під цим іменем вона фігурує з лютого 2022 року у ЗМІ та в публікаціях на сайті “Exolaunch” (12345). Згідно з коментарем Exolaunch, який опубліковано виданням Intelligence Online — Жанна вийшла заміж. Саме тому вона вирішила змінити імʼя і прізвище та європеїзувалася у Jeanne Allarie. 

 

Жанна з 2013 по 2018 роки працювала у “Главкосмосі” й відповідала за сферу російсько-китайського співробітництва в області цивільного космосу. Пізніше перейшла у департамент запусків суміжних завантажень та займалась комерційними проєктами.

 

У липні 2017 року брала  участь у панельній дискусії, на якій  обговорювали просування лідерства рф та популяризацію російської космонавтики за кордоном. 

 

Жанна Мєдвєдєва під час дискусії з представниками “роскосмосу”

У березні 2019 року ще отримувала зарплату у $2k/місяць від “Главкосмоса”, хоча вже понад рік як працювала в “Exolaunch”. 

 

Компроментуючі звʼязки

 

У 2016 році, коли Жанна навчалася на магістратурі, її науковим керівником був Маслов Алєксєй Алєксандровіч. У 2020-2021 році він був в.о. директора Інституту Далекого Сходу, який належить до російської академії наук. У facebook Маслова є спільні фото з дмітрієм мєдвєдєвим, лідером російської комуністичної партії Генадієм Зюгановим та іншими російськими політиками. Жанна Мєдвєдєва є в друзях Маслова на фейсбуці  (12).

 

Олексій Маслов - фото з росіянами
Декілька фото Маслова з представниками російської влади

Однокурсником Жанни Мєдвєдєвої був Нікіта Лєбєдєв (09.02.1993, FBTWVK[email protected], +79852750990, паспорт: 2406 285870, skype: ghostbuster75). Цей чоловік після завершення магістратури працював проджект-менеджером у створеній урядом росії некомерційній організації “Агенстство стратегічних ініціатив”. Головою наглядової ради цього закладу є путін. Також цей однокурсник  Жанни Мєдвєдєвої займається реалізацією національної програми “Цифрова економіка російської федерації” (123). Жанна Мєдвєдєва товаришує  з Нікітою Лєбєдєвим на FB та VK (12). У 2021 році він неодноразово лайкав її дописи (12).

 

Серед друзів Жанни в інстаграм — Набатчікова Анастасія Анатолієвна  (06.03.1991, FBInst[email protected][email protected][email protected], +79165745764, +39389064211, skype: anastasia.nabatchikova, nabat4ickova2014, паспорт: 4511 202920, ИНН: 772481989705). У її Linkedin вказан, місце — роботи управління справами президента росії з 2013-2014 рр. Згідно з інсайдом, ця особа займається питаннями управління та використання нерухомого майна росії за кордоном. Протягом 2016-2017 років Набатчікова була помічницею керівника газової компанії “НОВАТЄК”, до якої у вересні 2014 року  було введено санкції OFAC. Водночас керівником та співвласником компанії був Лєонід Міхєльсон, який є у санкційних списках з 2018 року через втручання у президентські вибори у США. 

 

Набатчікова у 2017-2018 роках працювала у як Client Relationship Executive в ООО “Бридженс” (ТОВ “Брідженс”), засновником цього підприємства був Владімір Якунін (12)  — колишній офіцер КДБ. У листопаді 2013 року французьке видання “Le Monde” назвало його “найближчою людиною путіна”. Стосовно  Владіміра Якуніна введено санкції з 2014 року від США, Австралії, Великої Братанії, Канади та України. (12345)

Жанна Мєдвєдєва - скріншоти сторінки інстаграм
Скріншоти з інстаграму Мєдвєдєвої

В інстаграмі Жанна підписана також на сторінку Константіна Дєрєвʼянко. Вони також друзі й у fb. Дєрєвʼянко з серпня 2019 року за наказом путіна призначений головою ради при президенті рф з питань російської мови. З жовтня 2020 року його призначили головою правління комісії з російської мови. Дєрєвʼянко незаконно відвідував окупований Крим та фотографувався на тлі крейсеру “москва”. 

Константін Деревянко та Ярослав Колодяжний фото
На цих осіб підписана Жанна Мєдвєдєва

Жанна Мєдвєдєва також підписана в inst на ще одного 

свого одногрупника — Ярослава Колодяжного. Він протягом 2014 - 2016 років працював у “роснєфті”. Потім до 2017 року — у державному російському фонді прямих інвестицій, щодо якого введено санкції OFAC з 2015 року. 

 

Станом на 2022 рік Жанна мала три закордонних паспорти. При цьому одночасно користувалась двома з них. Після зміни імені між 12 січня та 23 лютого 2022 року, як мінімум один раз перетинала кордон за старим паспортом, де досі вказано прізвище “Мєдвєдєва”. 

 

список перельотів Жанни Мєдвєдєвої
 

 

Восени 2022 року відпочивала у Непалі. У цій поїздці вона була разом виключно з росіянами: діти російських депутатів і членів прокремлівських партій, керівники підсанкційних компаній. Наприклад, з Наталією Осман (Inst). Це російська журналістка, дочка військовогодружина Мурада Османа (Inst), який також був у цій подорожі. Батько Мурада Османа, ймовірно, двічі балотувався від прокремлівської партії “Справедлівая росія”. Відпочивала з Єкатєріною Кононєнко (Inst), російською кінопродюсеркою, кліпмейкеркою, співзасновницею студії “Hoodyakov Production”. Клієнти цієї студії — Грігорій Лєпс (про нього ми вже розповідали у цьому розслідуванні), Джиган, Філіп Кіркоров, Тіматі, а також державна авіакомпанія “Аерофлот”. 

 

Відпочивала Жанна й з Іллєю Тютєнковим (Inst), московським ресторатором. У грудні 2022 року заявив, що живе в рф і не має бажання відкривати ресторани в інших країнах. Один із закладів, який належить Іллі, — “Уголёк”. Його у січні 2023 року відвідали Жана Аларі (Мєдвєдєва), Єкатєріна Коновалова, а також російська актриса Даша Чаруша (12)

 

Ще один російський друг Жанни — Алєксандр Гранков (Inst) — російський підприємець та учасник телешоу. Син Ігоря Гранкова — співвласник ТОВ “Транспєтрочарт”, і щодо нього теж введено санкції з боку США та України. 

 

Товарш Жанни — Алєксандр Шалавін (13.10.1991), FBInst[email protected][email protected], +79537393943, skype: live:.cid.83797514b2cc789, sannek531, ІНН: 623401745284) — співвласник мережі рязанських та московських ресторанів “Cream Soda”, якими володіє через ТОВ “Ергольф” (12) та ТОВ “Да Юнчі” (123). В обох юридичних особах партнер Алєксандра — Дмітрій Алєксандровіч Рольгєйзєр — син колишнього депутата рязанської обласної думи від “єдіной росії” Алєксандра Рольгєйзєра (12).

 

Арнольд Грігорієвіч Штерєнгарц   

 

Дата народження: 07.03.1952 або 1953

 

Хто це?

 

Виконавчий директор “Exolaunch”. Народився у місті Ташкент, Узбекистан. Його родичка — Татьяна Майськая (Палкіна), —  проживає на території невизнаного Придністровʼя. В Однокласниках протягом лютого-березня 2014 року ставила лайки під постами, які поширювали російські фейки про Євромайдан, зокрема вона вподобала допис, де закликають Україну “прокинутись від західної чуми та зрозуміти, що рф й Україна — одне ціле”  (12). У серпні 2014 року поставила вподобання під дописом, автор якого закликав зробити репост фото у підтримку України. У 2017 поставила вподобання посту, де була висловлена підтримка сталінським методам управління державою.

 

Ольга Стельмах-Дрешер

Ольга Стельмах-Дрешер - директорка з політики та взаємодії з урядами в “Exolaunch”

Дата народження: 28.12.1985

 

Хто це?

 

З вересня 2020 року Ольга працює на посаді Головної директорки з політики та взаємовідносин з урядами в компанії “Exolaunch” у Берліні. Вона має багаторічний досвід в галузі космічного права та управління, включаючи роботу в різних міжнародних організаціях, університетах та дослідницьких інститутах. Стельмах має ступінь Магістра Космічного та Телекомунікаційного Права, стажувалась у Європейському космічному агентстві та інших впливових інституціях у галузі космічних досліджень та розвитку. 

 

Як має звʼязки з росією?

 

2015 року вийшла заміж за Юргена Дрешера. З 2004 до 2018 року очолював представництво DLR у Вашингтоні, округ Колумбія. На січень 2022 року обіймав посаду Координатора з Технологічного Маркетингу в “DLR”. Має ступінь доктора медицини. Згідно з біографією, брав участь у спільних дослідженнях з російським Центром підготовки космонавтів ім. Гагаріна, виступав головним дослідником в експериментах, що проводилися на російській космічній станції Мир, та має звання академіка російської академії космонавтики ім. Ціолковського. російські вчені є співавторами 14 з 39 робіт Jürgen, розміщених на “ResearchGate”.

 

Сєргєй Алєксандровіч Поляк 

 

Дата народження: 08.02.1983 

 

Хто це?

 

Віцепрезидент з логістики та постачань у компанії “Exolaunch”. Народився у Києві, але рідними мовами вказує російську та німецьку. Навчався у Технічному Університеті Берліну. З 2012 по 2015 рік працював проєктним менеджером у компанії Robako. Згідно із сайтом компанії, за роки роботи Сєргєя було реалізовано 8 проєктів,  5 із них — у росії. 14 липня 2017 року після успішного запуску на космодромі Байконур він виклав фото з плакатом космічного апарату “Канопус-В-ІК”, емблемою “Главкосмосу” та прапором росії. Там була також присутня і Жанна Мєдвєдєва. 

Антон Лєонідовіч Власкін

Антон Леонідовіч Власкін - фото
Антон Власкін - займається інжинірингом в “Exolaunch”

Хто це?

 

Керівник інжинірингу в компанії “Exolaunch”. Антон Власкін — випускник московського авіаційного інституту. До 2018 року працював старшим інженером з вбудованого програмного забезпечення в розробці малих супутників “Спутникс”. За час своєї кар'єри він займався розробкою ПЗ для симуляції кабін літаків, а також створенням HDL-блоків для літальних апаратів.

 

Навесні 2016 року працював старшим інженером з вбудованого програмного забезпечення у Московському фізико-технологічному інституті. У linkedin його вміння підтвердив Тімур Маліков — програміст в “Kaspersky Lab”. Міністерство внутрішньої безпеки США зобов'язало усі федеральні агентства відмовитись від використання “Kaspersky Lab” через можливі звʼязки компанії з рф.

 

Лєв Ароновіч Хасіс

Лєв Ароновіч Хасіс - фото
Лєв Ароновіч Хасіс

Дата народження: 05.06.1966

 

Соцмережі:  TWFB

 

Хто це?

 

Лєв Хасіс — це російський банкір та колишній топменеджер “Сбєрбанка”, бізнесмен, власник ретейлів і супермаркетів, колишній співвласник космічного стартапу “Momentus”, який співпрацював з “Exolaunch”. Також згідно з інсайдом персони, яка працювала з “Exolaunch”, Хасіс залишається одним з інвесторів “Exolaunch”. У 2019 році компанія  уклала партнерство на запуск супутників разом зі стартапом Хасіса “Momentus”. У 2021 році Хасіс був змушений продати свої акції через заборону уряду США володіти американськими технологіями росіянам. 

 

У своєму профілі Linkedin Лєв вказує, що він — венчурний інвестор. Однак свіжих інвестицій від його імені не знайдено. 

 

У березні 2022 року Лєв виставив на продаж свою шестикімнтну квартиру у москві, у ЖК “Стольнік”, за адресою провулок Малий Лєвшинський, дім 5, корпус 2, квартира 8-9. Її площа 461,6 м². Згідно з випискою із росреєстру за січень 2023 року, квартира досі належить Хасісу. На липень 2023 року є 5 активних оголошень (12345). Площа квартири у цих оголошеннях варіюється від 461 до 485 м². Найбільша вартість становить $9m у березні 2022 року. Середня ціна квартир, які продає Лєв, становить $6.5m.

 

Лєв Хасіс станом на липень 2023 року залишається директором британської юридичної особи “Sberbanque De Russie” Ltd, де він був призначений у 2016 році. Ця юридична особа активна, хоча й подає звіти як “неактивна фірма”

 

У липні 2023 року з Хасіса зняли санкції після звернення від британської юридичної компанії Peters & Peters у Міністерство іноземних справ та міжнародного розвитку Великобританії. Санкції Канади та Австралії щодо Хасіса досі активні. 

 

Після того, як росія почала повномасштабну війну проти України, Хасіс переїхав до США. У Флориді у нього є три квартири, дві з яких записані на нього та його дружину — Хасіс Ольгу Богданівну (09.06.1972, [email protected][email protected], +13059341877) а третя — на юридичну особу дружини 3SBA LLC.

 

Ймовірні адреси квартир Хасіса у Флориді:

  • 16047 Collins Ave #1603, North Miami Beach, FL 33160$;
  • 16047 Collins Ave #1602, North Miami Beach, FL 33160;
  • 100 Bayview Dr #1226, North Miami Beach, FL 33160.

Хасіс знаходиться під санкціями Канади, Австралії, України за його співпрацю з російським режимом. 

 

Викриття цих звʼязків між керівництвом компанії “Exolaunch” та державою-терористом росією має вагоме значення з багатьох причин. 

 

По-перше, це стосується безпеки та стабільності в усьому регіоні. Це викриття свідчить, наскільки глибокими є метастази росії в Європі. Звідси витікає другеобмеження співпраці з потенційно небезпечними партнерами. Усі мають розуміти, що співпраця з такою компанією як “Exolaunch” несе репутаційні ризики. Тож бачимо справжнє обличчя та ідеологію компанії. Третє: розкриття таких зв'язків є важливим для збереження міжнародного порядку та правової системи. Воно надає можливість громадськості публічно обговорювати та реагувати на можливі незаконні або агресивні дії компанії, відповідно до міжнародного права. 

 

Крім того, це сприяє встановленню стандартів дотримання міжнародних норм та запобіганню співпраці з терористичними державами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Деанон #аналітика #Звʼязки з росією
Дотичні розслідування
Чи можна купити Starlink в рф? Спілкуємося з продавцями у росії
Чи можна купити Starlink в рф? Спілкуємося з продавцями у росії

У співпраці з Інститутом дослідження кібервійни, аналітики Molfar розслідували нелегальний продаж Starlink у Росії, використовуючи контакти з місцевими посередниками. Розібрались у деталях поставок та цінах.

Друзі путіна їдуть на Олімпіаду — чому російських військових пустили на міжнародні змагання?
Друзі путіна їдуть на Олімпіаду — чому російських військових пустили на міжнародні змагання?

У цій статті ми розглянемо, як такі позиції впливають на олімпійські цінності. варто переглянути критерії допуску до Ігор, зважаючи на глобальні конфлікти та моральну відповідальність атлетів.

"Комета" — російська антенна решітка, що обходить українські РЕБ і міжнародні санкції

Аналітики аґенції Molfar розкрили особи керівників російської компанії, яка спеціалізується на виробництві електроніки та мікросхем для військових цілей, включно з використанням у дронах.

Зв’язатися з нами