xcounter
#

Після ракетного удару ЗСУ в РФ у Чорному морі всього 7 десантних кораблів, а далі ще цікавіше

20884
Крилата ракета SCALP-EG під крилом українського Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Крилата ракета SCALP-EG під крилом українського Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Цей удар точно матиме комплексний збиток для можливостей окупантів у Криму

Стратком ЗСУ повідомив, що в ніч на сьогодні 24 березня 2024 року Сили оборони України завдали ракетний удар по російським окупантам в Криму, в результаті якого було знищено аж два великі десантні кораблі ЧФ РФ "Азов" та "Ямал", центр зв'язку та інші "декілька об’єктів" у тимчасово окупованому Севастополі.

У відкритому доступі наразі є поки лише відео очевидців цього нічного удару, які демонструють кілька потужних вибухів після влучання ракет, ймовірно це були саме знищені ВДК. Коли будуть супутникові знімки у відкритому доступі, то можна буде точніше оцінити масштаб втрат та руйнувань, які сьогодні зазнали російські окупанти. Але зараз можемо зафіксувати таке.

Читайте також: РФ за три дні відстріляла по Україні близько 150 ракет, на що звернути увагу
Великий десантний корабель "Азов" ЧФ РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

За підсумками сьогоднішнього ракетного удару в російських загарбників у Чорному морі залишилось усього 7 десантних кораблів, і це включно з тими ВДК, які були перегнані з Балтійського та Північного флотів напередодні вторгнення у лютому 2022 року:

  • 1 корабель проекту 11711: "Петр Моргунов" (Північний флот РФ)
  • 2 кораблі проекту 1171 "Тапир": "Николай Фильченков" та "Орск" (обидва ЧФ РФ)
  • 4 кораблів проекту 775: "Королев" та "Калининград" (обидва Балтійський флот), "Георгий Победоносец" та "Оленегорский горняк" (обидва Північний флот)

Окремо цікаво на цьому виглядає те, що в строю самого Чорноморського флоту РФ тепер формально лишається лише два десантні кораблі, що належать до проекту 1171 "Тапир", та є по суті найстарішими на ЧФ. Раніше пошкоджені десантний корабель ЧФ РФ проекту 775 "Минск" та аналогічного проекту "Оленегорский горняк" зі складу Північного флоту – ще в процесі ураження.

Великий десантний корабель "Ямал" ЧФ РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Які саме інші "декілька об’єктів" Чорноморського флоту в тимчасово окупованому Севастополі були уражені, точніше зможуть показати супутникові знімки. До цього в соцмережах були дані про те, що після удару безпілотниками палають цистерни із паливом в районі селища Гвардійське.

Тут варто звернути увагу на деталь із знищеним центром зв’язку ЧФ РФ. Для початку деталізуємо, що тут мова саме головний вузол зв’язку Чорноморського флоту, а дослідник OSIN-Technical зазначав, що в цей об’єкт влучило мінімум три ракети.

Storm Shadow

В даному випадку можемо сказати, що виведення із ладу головного вузла зв’язку може завдати бодай тимчасово суттєві проблеми з управлінням усім ЧФ РФ як об’єднанням стратегічного рівня.

Оскільки тут мова про управління одночасно і по "горизонталі" (тобто кораблями та іншими складовими), так і по "вертикалі": в результаті зміни системи підпорядкування Чорноморський флот тепер підпорядковується не штабу Південного військового округу ЗС РФ в Ростові, а Москві при "посередництві" головнокомандуючого ЧФ РФ. Тобто Кремлю ледь чи не напряму.

Читайте також: Стелс-штурмовик A-12 Avenger, який поховав легендарний McDonnell Douglas: як літак прирік авіагіганта