Як знахідка у кишені нациста допомогла створити препарат, який не дає пілотам заснути

літак

Автор фото, Getty Images

  • Author, Зарія Горветт
  • Role, BBC Future

Втома пілотів вкотре привернула увагу після новин про те, що за штурвалом індонезійського літака було двоє сплячих. Але військові боролися з цією проблемою десятиліттями – і знайшли неочікуване рішення.

У кишені нациста під час Другої світової знайшли цікаві таблетки.

Пілота збили у небі над Британію -- а разом із ним і залишки його запасу метамфетаміну.

У той час це був улюблений "тонізуючий засіб" Люфтваффе для втомлених авіаторів, відомий як "пілотська сіль" через його повсюдне застосування. Союзні сили підозрювали це - але не знали напевно.

Фармакологічний сувенір відправили на аналіз, і незабаром британці почали працювати над власною його версією. Стимулятор, який вони розробили, отримав розповсюдження та допоміг здійснити сотні нічних місій по всій Європі.

Але це був лише початок.

Схожий препарат, декстроамфетамін, знову став популярним під час війни в Перській затоці в 1990-91 роках, коли його вживали більшість пілотів винищувачів, які брали участь у перших бомбардуваннях іракських військ у Кувейті.

Ці пігулки досі використовують екіпажі військових літаків США для вирішення тієї ж проблеми - втоми пілота, яка може підкрастися до авіаторів під час тривалих місій і поставити під загрозу їхню безпеку та життя.

Але є заковика.

Амфетаміни можуть викликати сильну залежність – і навіть у 1940-х роках ними зловживали. Тому останніми роками військові шукали інший варіант.

І тут на сцену вийшов модафініл - стимулятор, який спочатку розробили для лікування нарколепсії та надмірної денної сонливості в 1970-х роках.

Не знадобилося багато часу, щоб виявити, що препарат може не лише запобігти засинанню, а й має інші потужні ефекти. Вчені з'ясували, що препарат покращує просторове планування, розпізнавання образів і робочу пам’ять, а також загальну когнітивну продуктивність, пильність і увагу в ситуаціях надзвичайної втоми.

Модафініл має свої недоліки. Серед його побічних ефектів може бути пітливість, головний біль та навіть галюцинації. Однак попри ці ризики, за певних обставин він може бути значною допомогою для тих, кому потрібно не спати.

Дослідження виявило, що препарат допомагав людям перебувати у стані активності протягом 64 годин, а його ефект порівнювали з випитими 20 чашками кави.

То як він працює? І навіщо його використовують?

Потужний стимулятор

У світі військових льотчиків існує два типи препаратів: ті, що посилюють активність центральної нервової системи (так звані go pills), та ті, що її уповільнюють (no-go pills). Військово-повітряні сили використовують їх у ситуаціях, коли періоди активності та відпочинку організму є критично важливими - перші коли пілотам потрібно бути пильними під час тривалих місій, а другі - навпаки, коли перед ними треба добре відпочити.

Модафініл, який належить до першої групи, вже доступний – його схвалили для використання ВПС Сінгапуру, Індії, Франції, Нідерландів та Сполучених Штатів.

Тим часом розслідування британської газети Guardian показало, що Міністерство оборони Британії закупило значну кількість препарату перед початком війни в Афганістані в 2001 році. Ще одне замовлення надійшло в 2002 році - перед вторгненням до Іраку.

За повідомленнями, дослідницьке агентство з питань оборони проводило експерименти з таблетками, але їх не використовували під час бойових вильотів.

літак

Автор фото, Getty Images

Тільки за останнє десятиліття льотчики з "хімічною допомогою" брали участь у сотнях військових операцій.

Пілоти винищувачів під час місій часто мають лише кілька секунд, щоб оцінити ситуацію та вирішити, як реагувати на загрози, тому втома може бути фатальною.

Але, як не дивно, активні польоти, пов’язані з серйозними бойовими діями чи маневрами, не єдині, де пілоти страждають від браку сну – нудні польоти теж мають свої проблеми.

"Якщо ви нічого не робите і просто спостерігаєте, п’ять годин здаються набагато довшим, ніж під час виконання бойового завдання, - каже Яра Вінгелаар-Ягт, підполковниця та керівниця відділу аерокосмічної медицини Міністерства оборони Нідерландів у Состерберзі.

У динамічних ситуаціях організм виробляє власний стимулятор, адреналін, який підвищує пильність і зменшує відчуття втоми – принаймні на короткий час. З іншого боку, менш захопливі місії провокують нудьгу, що може посилити вплив виснаження.

"Кілька років тому, коли наші пілоти-тестувальники виконували нову місію, вони скаржилися, що кофеїн, який тоді використовували, був недостатнім засобом для протидії втомі, - каже Вінгелаар-Ягт. - Вони хотіли чогось іншого, що допомогло б їм не спати під час польоту".

Щоб визначити, чи допоможе в цьому модафініл, Вінгелаар-Ягт з колегами провели дослідження. Добровольці з Королівських ВПС Нідерландів не спали протягом 17 годин, а потім їм дали дозу модафінілу, кофеїну або плацебо. Потім дослідники оцінювали їхню пильність та сонливість і виявили, що і кофеїн, і модафініл були ефективними, хоча останній діяв довше.

Навіть після цілої ночі без сну дехто з тих, хто приймав препарат, відчували, що, ймовірно, можуть не спати ще один день, каже вона.

"Завдяки модафінілу вони відчували меншу втому та були більш пильними", - каже Вінгелаар-Ягт.

Від наслідків недосипання у військових умовах можуть страждати не лише пілоти. Для успішного виконання певних операцій екіпаж, особливо на вертольотах, може також включати також стрілка – людину, яка наводить зброю – а також людину, відповідальну за завантаження та розвантаження важливого вантажу. На землі завжди мають бути диспетчери, які допомагають злетіти та приземлитися.

Дилема

Звичайно, використання стимуляторів, таких як модафініл, військовослужбовцям має етичні та правові наслідки. Що буде, якщо хтось відмовиться прийняти препарат, який вважається необхідним для успіху місії?

літак

Автор фото, Getty Images

Підписуйтеся на нас у соцмережах

Дослідження щодо потенційних проблем, пов’язаних із дозволом на використання стимуляторів у збройних силах Канади, привернуло увагу до протиріччя: хоча в Канаді заборонено примушувати когось приймати ліки, від військовослужбовців законодавчо вимагають виконувати "будь-які задачі, про які їх можуть попросити" у будь-який час, вдень чи вночі.

Якщо комусь накажуть прийняти модафініл з оперативних міркувань, вони можуть відмовитися - але не матимуть права на невдачу в результаті. І ставки можуть бути високими: якщо пілот засне в літаку, це може призвести до численних втрат, зокрема цивільних, не кажучи вже про втрату літаків вартістю десятки мільйонів і провалу важливої місії.

"Для нас [у Королівських військово-повітряних силах Нідерландів] дуже важливо не примушувати когось приймати модафініл, - каже Вінгелаар-Ягт. - Це засіб протидії втомі, але він не знімає саму втому. Тож, найголовніше, щоб боротися з втомою, все одно треба наголошувати на відповідному розкладі".

Вінгелаар-Ягт пояснює, що важливо переконатися в тому, чи справді потрібний кожен нічний політ, хоча іноді їх дійсно не можна уникнути - наприклад, через безпосередню загрозу.

До того ж, модафініл не є ідеальним препаратом. Як і всі ліки, він має побічні ефекти, як психічні, так і фізичні. Кілька досліджень виявили, що препарат може призвести до надмірної впевненості у своїх судженнях, що може бути фатальним при польоті на швидкості, яка може легко досягати 1900 км/год.

Подібні проблеми були у нацистів під час Другої світової. Загалом лише навесні та влітку 1940 року вони роздали військовослужбовцям близько 35 мільйонів пігулок метамфетаміну. Однак незабаром з’ясувалося, що пілоти під впливом наркотиків погано розуміють ситуацію і часто вважають, що демонструють хороші показники – навіть якщо вони насправді були жахливими. Зрештою керівництво занепокоїлося, що препарат, який продавали під торговою маркою "Первітин", насправді може стати причиною нещасних випадків.

Як і амфетаміни, модафініл може викликати звикання, але набагато менш потужне. Їм також можуть зловживати. У 2000-х роках він став популярним "розумним наркотиком" - його використовували студенти, які хотіли не спати всю ніч, щоб вчитися, або амбітні працівники, які сподівалися досягти успіху.

літак

Автор фото, Getty Images

Різні ситуації

Але чи може це якось допомогти пілотам комерційних авіаліній? Зрештою, хоча тривалість їхніх змін часто регулюється суворіше, ніж у військових пілотів, вони можуть проводити в небі 1000 годин щороку, де вони також потерпають від зміни часових поясів та надзвичайної втоми.

Опитування 2023 року серед 6900 пілотів, які працюють у Європі, показало, що 72,9% відчували, що вони не відпочивають достатньо, щоб відновитися між змінами, тоді як три чверті мали мікросон під час виконання службових обов’язків протягом останнього місяця.

На думку Вінгелаар-Ягт, хоча застосування модафінілу може мати ті самі переваги для пілотів комерційної авіації, як і для військових, можливо, вони все ж не повинні його приймати.

"Я вважаю, що у випадку комерційної авіації ми маємо скептично ставитися до того, що ми вимагаємо від пілотів і від суспільства. Чи дійсно нам потрібно, щоб комерційні пілоти летіли всю ніч, щоб доставити нас до пункту призначення, чи потрібно прийняти той факт, що люди мають свої обмеження, і поважати загальну потребу у сні?" - каже вона.

Натомість Вінгелаар-Ягт припускає, що модафініл може бути корисним для інших професій із довготривалими робочими змінами, таких як невідкладна допомога чи пожежники.

"На таких роботах, поза сумнівом, люди повинні бути в змозі працювати оптимально навіть у той час, коли вони вже втомлені", - каже вона.

Дослідження показало, що лікарі, які не спали всю ніч, краще виконували низку завдань, пов’язаних з їхніми обов’язками, коли вони приймали модафініл – вони були ефективнішими у вирішенні проблем, пов’язаних із плануванням і робочою пам’яттю, і менш імпульсивними в ухваленні рішень.

Однак, як і у випадку з військовими льотчиками, існують етичні перешкоди - зокрема занепокоєння, що медичних працівників можуть змушувати приймати препарат.