Секс і щеплення від раку. Інтерв’ю з експерткою ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою

секс

Автор фото, Getty Images/BBC

Підпис до фото, Катерина Булавінова: Якщо зробити щеплення від вірусу папіломи людини до початку статевого життя – його ефективність буде найбільшою
  • Author, Діана Куришко
  • Role, ВВС Україна

Від раку існують щеплення. Вони захищають від багатьох видів онкозахворювань. Деякі з них, наприклад, щеплення від вірусу папіломи людини, краще робити у підлітковому віці, до початку статевого життя, адже тоді захист буде більш надійним. Про все це медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова розповіла в інтерв’ю ВВС Україна.

Завдяки масовій вакцинації від ВПЛ низка країн, наприклад Австралія, майже подолали рак шийки матки. Там щеплення від ВПЛ роблять і хлопчикам, і дівчаткам ще в школі.

В Україні від раку шийки матки помирає понад тисяча українок за рік. Про щеплення, яке може запобігти цій хворобі, знає не так багато людей.

Чому щеплення від ВПЛ - це важливо, коли вони можуть стати безкоштовними в Україні і як часто треба ходити до гінеколога, читайте в інтерв’ю з медичною експерткою ЮНІСЕФ.

Катерина Булавінова

Автор фото, ВВС

Підпис до фото, Катерина Булавінова: У вакцинованих від ВПЛ жінок ризик виникнення раку шийки матки знижується на 90%

Які бувають щеплення від раку?

ВВС: Від раку існують вакцини? Можна зробити щеплення і не боятись раку?

Катерина Булавінова: Мені здається, говорячи про рак, люди в Україні недооцінюють дві можливості захисту, який дають вакцини.

Повне відео інтервʼю дивіться тут

По-перше, це так звані протиракові вакцини, до яких відноситься проста, безпечна, ефективна вакцина від гепатиту В, що захищає від цирозу та раку печінки. І вакцина проти папіломавірусу людини, яка захищає від раку шийки матки та інших видів раку.

По-друге, йдеться про захист людей з раком від інших інфекцій. Люди з онкологією мають підвищений ризик померти від таких інфекцій, як грип, ковід чи пневмокок, тому мають бути захищені щепленнями від них. Так вони зможуть зосередитись на лікуванні раку без загрози померти від грипу, ковіду чи пневмококової інфекції.

ВВС: Можна сказати, що для захисту від раку, потрібно зробити ось ці вакцини?

Катерина Булавінова: Якщо людина хоче захиститися від раку шийки матки, вона робить щеплення від папіломавірусу людини.

Хоче захиститися від цирозу та раку печінки – робить щеплення від гепатиту В.

Якщо ми говоримо про людей, які уже хворіють на рак, – їм варто захиститися ще й від інших інфекцій, щоб запобігти ризикам ускладнення або й смерті від інших хвороб, коли вони проходять складне і дороге лікування від раку.

Що таке ВПЛ?

ВВС: За даними ВООЗ, у 99% випадків раку шийки матки його спричиняє вірус папіломи людини. Що таке вірус папіломи людини? Знайшли у людини ВПЛ – це вже страшно? Що робити?

Катерина Булавінова: Вірус папіломи людини доволі розповсюджений. Не всі штами ВПЛ спричиняють рак. Вакцини від ВПЛ захищають саме від тих штамів, що найчастіше стають причиною раку.

Навіть, якщо у когось знайшли штами ВПЛ, які викликають рак, це ще не означає, що в людини рак. Людина має проконсультуватися зі своїм лікарем.

А от наявність вакцин, які захищають від онкогенних штамів – це привід без зайвих роздумів вакцинуватися.

Ми бачимо, що в країнах, де запровадили національну програму імунізації проти ВПЛ, кількість випадків раку, який спричиняють папіломавіруси, суттєво зменшується.

У різних країнах такі програми існують вже багато років. Наприклад Австралія вакцинує від ВПЛ з 2007 року і ставить собі за мету до 2035 року ліквідувати рак шийки матки.

Тобто вакцина в цьому випадку використовується як превенція раку шийки матки у цілій країні. Тому що вона використовується вже давно, в поколіннях. Якщо щось використовується довго і в поколіннях, то захворювання, яке це все викликає, зникає. Вакцина його витісняє.

ВВС: Тобто на рівні країн масово роблять щеплення від ВПЛ і там вже майже не зустрічається раку шийки матки?

Катерина Булавінова: У багатьох країнах вакцинація від ВПЛ входить до національної програми імунізації вже давно. Я взяла за приклад Австралію, бо це одна з найперших країн, яка запровадила національну програму вакцинації від ВПЛ. Зараз бачимо статистику: у країнах, де вакцинують і дівчат, і хлопців від папіломавірусу людини, кількість випадків такого раку суттєво зменшується.

Тобто світ вносить вакцину від папіломавірусу людини в календар щеплень. Це щеплення, які оплачуються державою і надаються людям безоплатно.

Щеплення від ВПЛ зазвичай роблять дітям 9-12 років. До початку статевого життя, тобто до того, як у дітей буде можливість заразитися вірусом папіломи людини від партнера. У багатьох країнах це щеплення роблять у школах.

На сьогодні в Україні вакцини від ВПЛ доступні або на приватному ринку, або за програмами, що фінансуються місцевою владою – деякі міста закуповують цю вакцину для своїх мешканців. Якщо вашим дітям 9-12 років, ви маєте можливість придбати вакцину від ВПЛ або знаєте, що у вашому місті діє відповідна програма, не зволікайте з вакцинацією – найефективнішим захист буде, якщо дитину вакцинувати до того, як вона почне експериментувати зі статевим життям.

Катерина Булавінова

Автор фото, ВВС

Підпис до фото, Катерина Булавінова: вакцина від ВПЛ найбільш ефективна, якщо вводиться дітям і підліткам до початку статевого життя

До чого тут секс?

ВВС: Як пояснити зв'язок між ВПЛ, раком шийки матки і сексом?

Катерина Булавінова: Інфікування ВПЛ відбувається під час сексу. І тому важливо пояснювати, що це вакцинація від інфекції, яка передається, в тому числі і статевим шляхом.

ВВС: Чим раніше зробити щеплення, тим більша його ефективність?

Катерина Булавінова: Якщо зробити щеплення до початку статевого життя – його ефективність буде найбільшою.

ВВС: Наскільки захищає від раку щеплення від ВПЛ?

Катерина Булавінова: Оскільки вакцина використовується вже багато років і щороку її отримують мільйони людей, її ефективність уже виміряли. У вакцинованих від ВПЛ жінок ризик виникнення раку шийки матки знижується на 90%. 90% – на мій погляд, це великий шанс уникнути раку.

ВВС: Тобто, зробивши вакцину, людина захищає себе наперед від виникнення певного виду хвороб вже після початку статевого життя?

Катерина Булавінова: Так. Але це не означає, що можна займатись незахищеним сексом, бо хвороб, що передаються статевим шляхом, багато. Але це, як мінімум означає, що людина зробила все, щоб захистити себе від раку.

Я супроводжую доволі багато пацієнтів і друзів, у яких є рак. Ці люди кажуть, що якби вони тільки мали змогу щось зробити, щоб запобігти цій хворобі, захиститися, вони б це зробили. Але від багатьох типів раку вакцин немає.

Від раку шийки матки – є, це вакцина від папіломавірусу людини.

"Щеплення від ВПЛ це не тільки про жінок"

вакцина

Автор фото, health.gov.au

Підпис до фото, Промокампанія зі щеплення від ВПЛ в Австралії. Там вакцинують у школах і хлопчиків, і дівчаток віком 12-13 років

ВВС: Ви сказали, що краще робити щеплення від ВПЛ у підлітковому віці. А якщо вже пропустили цей час? Людина живе активним статевим життям. Чи тоді щеплення від ВПЛ допоможе?

Катерина Булавінова: В Україні ці щеплення з'явились не як педіатричні, як в усьому світі, а як щеплення для дорослих жінок.

Так, вакцина від ВПЛ найбільш ефективна, якщо вводиться дітям і підліткам до початку статевого життя. Проте це щеплення варто зробити і дорослій людині, яка вже займається сексом. За деякими рекомендаціями, вакцину від ВПЛ вводять до 45 років. І це ж вакцина не тільки для жінок, а й для чоловіків.

Мені здається, коли є шанс, що вас щось може захистити від раку, і якщо ви можете це собі фінансово дозволити (бо в Україні вакцина від ВПЛ не безкоштовна) – є сенс це зробити.

ВВС: Тобто дорослим - і жінкам, і чоловікам – теж потрібно робити щеплення?

Катерина Булавінова: Я раджу це робити, але пояснюю, що це щеплення може бути не таким ефективним для дорослих, як для дітей. Коли ми говоримо про захист від раку, мені здається, все, що може дати хоч якийсь шанс запобігти хворобі, це варто зробити.

Це буде ще й фінансовим рішенням, адже це доволі дороговартісна вакцина – ціна починається від 2 тисяч гривень за одну дозу. Але якщо людина має гроші або якщо знайшла вакцину від ВПЛ як гуманітарну допомогу, або вакцину закупила місцева влада – немає про що думати: варто йти і вакцинуватися.

ВВС: Скільки цей захист триває?

Катерина Булавінова: За даними CDC, людей, які отримали вакцину від ВПЛ, спостерігали щонайменше 12 років і цей захист лишався дієвим. Думаю, будуть надходити свіжіші дані, бо деякі країни вакцинують від ВПЛ ще з 2005-2007 року.

Щороку щеплення від ВПЛ у світі роблять мільйонам людей. В Україні цю вакцину отримують всього декілька тисяч людей на рік .

Захист від чотирьох видів раку

рак

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, До 2022 року від раку шийки матки в Україні щорічно помирали понад тисяча жінок

ВВС: Існують вакцини від ВПЛ, які і для дітей, і для дорослих?

Катерина Булавінова: Це одні і ті самі вакцини. Їх вводять і дітям, і дорослим. Але схеми можуть бути різними. Якщо це дитина – це може бути 1 або 2 дози.

Якщо це доросла людина – це буде більше доз. Це залежить від вакцини.

ВВС: Питання від аудиторії: “Мене лікарка запевняла, що від вакцини зникає вже наявний вірус. А це була для мене несподівана інформація. Я не могла перевірити, не знайшла такого”. Це правда?

Катерина Булавінова: Це вакцина, яка працює для превенції: для того, щоб чогось не сталося. Але це не ліки.

ВВС: Тобто, якщо вірус є зараз – він не зникне від вакцини?

Катерина Булавінова: Ліків від папіломавірусу людини як такого не існує.

Вакцина від ВПЛ захищає від інфікування вірусом і його наслідків (раку, кондилом, папілом і генітальних бородавок), але не лікує від уже наявної інфекції.

ВВС: Як шукати програми з вакцинації від ВПЛ?

Катерина Булавінова: Я би радила слідкувати за сторінками МОЗ, Центру громадського здоров'я, а також обласними департаментами охорони здоров'я у соцмережах. Якщо є якась програма, яку профінансували донори, або виробники надали вакцини як гуманітарну допомогу – зазвичай публікується така інформація.

Також про це можуть знати гінекологи та сімейні лікарі.

Якщо ми говоримо про дітей – цим повинні опікуватися педіатри. Але в Україні є особливість – акушери-гінекологи думають, що це “їхня вакцина”, призначена для жінок, тобто дорослих. У світі ж це педіатрична історія, або історія про сімейного лікаря, який з родиною міг би про це говорити.

Так має бути і у нас: щоб батьки навіть бюджет на вакцинацію дитини від ВПЛ планували.

ВВС: То вакцину від ВПЛ треба робити обов'язково і дівчаткам, і хлопчикам, і жінкам, і чоловікам?

Катерина Булавінова: В інших країнах зазвичай цю вакцину роблять і дівчатам, і хлопцям. Починали колись тільки з дівчат, щоб логічно їх захистити від раку шийки матки. Але потім стали робити і хлопцям, бо хлопці теж можуть інфікуватися ВПЛ і хворіти на деякі типи раку, які спричиняє цей вірус.

В Україні вакцину від ВПЛ найчастіше отримують дорослі – і тільки жінки. А також дівчата.

Я ще не зустрічала випадків, коли хлопчика в Україні вакцинували від ВПЛ. Якщо хтось нам напише в коментарях, мені було б страшенно цікаво поговорити з батьками.

ВВС: Ця вакцина захищає тільки від раку шийки матки чи ще від чогось?

Катерина Булавінова: У першу чергу вакцина захищає від раку шийки матки, також від раку анального каналу, раку ротоглотки, раку статевих органів у чоловіків.

Катерина Булавінова

Автор фото, ВВС

Підпис до фото, Катерина Булавінова: важливо знайти такого гінеколога, якому ви будете довіряти і не соромитися ставити будь-які питання.

До гінеколога раз на рік

ВВС: Перед тим, як робити щеплення, потрібно йти до лікаря?

Катерина Булавінова: На мій погляд, перед тим, як йти робити щеплення, не потрібно нічого.

У багатьох країнах вакцинація взагалі не є лікарською справою. Цим займаються медичні сестри.

В Україні вакцинація страшенно медикалізована – людину змушують сходити до лікаря, поміряти температуру.

Насправді цього не потрібно.

ВВС: Регулярні візити до гінеколога є настільки ж важливими у профілактиці раку, як і щеплення? Потрібно робити і те, і те?

Катерина Булавінова: Мені здається важливим, щоб у жінки був гінеколог, якому вона довіряє. І важливо, щоб це був не просто компетентний гінеколог, а і такий, з яким їй приємно спілкуватись.

Я бачу, що доволі часто жінки не ходять до гінеколога. Особливо жінки молодшого віку і підлітки, навіть коли вони вже розпочали статеве життя і, навіть коли потребують порад. Наприклад, не дуже хочуть йти до гінеколога, бо бояться осуду, нетактовності, грубості.

Тому важливо знайти такого гінеколога, якому ви будете довіряти, з яким вам приємно і з яким ви можете чесно говорити і не соромитися ставити будь-які питання.

ВВС: Як часто потрібно ходити до гінеколога і в якому віці?

Катерина Булавінова: Американські центри з контролю за захворюваннями (CDC) рекомендують жінкам відвідувати гінеколога профілактично раз на рік, якщо немає ніяких скарг/питань.

Якщо якісь питання до гінеколога є, неприємні відчуття, якась симптоматика, то не чекати і не затягувати – одразу йти.

В Україні послуги гінеколога оплачуються Національною службою здоров'я (НСЗУ): ви можете отримати послуги безоплатно або в державній клініці, або в приватній, яка підписала договір з НСЗУ.

Пам'ятайте про своє право на безоплатні медичні послуги, за які ви вже сплатили своїми податками.

Коли ви звертаєтесь до акушера-гінеколога у лікарні, яка підписала договір з НСЗУ, ви можете спитати, які саме обстеження можна пройти безоплатно. Ця інформація також є на сайті НСЗУ. Ви можете подзвонити на гарячу лінію НСЗУ. Багато послуг уже оплачені державою. Не лише огляд і консультація, але і деякі додаткові обстеження.

гінеколог

Автор фото, Getty Images Peter Dazeley

Підпис до фото, Катерина Булавінова: Якщо є якісь питання до гінеколога, неприємні відчуття, симптоматика, не потрібно чекати – одразу йдіть

Види вакцин від ВПЛ. Яка краща?

ВВС: Поговоримо про види вакцин від ВПЛ, які зараз є в Україні - чи можемо ми сказати, що якась з них краща, а якась гірша?

Катерина Булавінова: В Україні наразі вакцини від ВПЛ є в приватному секторі – в аптеках і в приватних клініках.

Інколи ці вакцини також завозять як гуманітарну допомогу, яку надали, наприклад, виробники або міжнародні організації, фонди, тоді їх можна отримати безоплатно.

Вакцини доволі дороговартісні – від 2 тисяч до 4,5 тис грн за одну дозу.

А доз може бути потрібно і декілька. Наразі в Україні використовуються дві вакцини. Це Гардасил і Церварикс. Вони однаково якісні.

Причому є різні види вакцин: в якихось більше штамів, в інших менше. Але я б на місці людей, які шукають вакцину, не ставилася би до цього, як до купівлі сиру або ковбаси. Бо ви ніколи не зможете сказати, коли щось з'явиться. А якщо вона не з'явиться, то що ми будемо робити?

Вибір має бути простим: вакцинуйтеся тією вакциною, до якої маєте доступ. Чекати на якусь іншу, умовно привабливішу, вакцину може бути недоцільно – ми не знаємо, коли вона з’явиться на ринку.

Якщо через війну ви виїхали за кордон, раджу вакцинуватися від усього, від чого можете там вакцинуватися, і чого може не бути в наявності в Україні. До того ж інші держави можуть надавати більше вакцин безоплатно.

Календар щеплень в Україні дуже невеликий – менший, ніж в багатьох країнах. У багатьох уже введені до календарів такі вакцини, як пневмококова, ротавірусна, ВПЛ вакцина, а в нас поки що ні.

ВВС: То немає різниці – це вакцина двокомпонентна, чотирьох, дев'яти? Вони однаково ефективні?

Катерина Булавінова: Якщо у вас є доступ до всіх можливих вакцин – обирайте вакцину від найбільшої кількості штамів. Якщо доступ обмежений, вакцинуйтеся будь-якою доступною вам вакциною, – це краще, ніж чекати невідомо скільки на іншу вакцину.

Протипокази і побічна дія вакцини. Кому не можна?

ВВС: Яка може бути побічна дія вакцини від ВПЛ і кому не можна робити такі щеплення?

Катерина Булавінова: Протипоказань дуже мало. Кому ми не робимо щеплення? Тому, в кого був анафілактичний шок на попередню дозу цієї ж вакцини. Це буває вкрай рідко. Один випадок на декілька мільйонів людей.

У деяких країнах такій людині все ж таки зроблять щеплення, але, наприклад, іншою ВПЛ вакциною.

Інша історія: ми не робимо людині вакцинацію, якщо в неї є висока температура. Але не тому, що це небезпечно для цієї людини, а тому, що ми хочемо, щоб вакцинація була ефективною і щоб вакцина в цей момент “не конкурувала за увагу” імунітету з якимось іншим захворюванням.

Тому, якщо людина йде на вакцинацію і в неї температура 38, ми просимо зачекати, видужати і провакцинуватися пізніше.

Вакцина від ВПЛ – це вакцина інактивована, вона не містить в собі живих вірусів. На неї здебільшого буває місцева реакція, коли болить рука, може виникнути припухлість, почервоніння в місці ін'єкції. У рідкісних випадках може підвищитися температура. Я, якщо чесно, у пацієнтів навіть температури ніколи не бачила, тільки біль в руці.

ВВС: Скільки років існує ця вакцина? Скільки років у світі її роблять так масово?

Катерина Булавінова: Її роблять масово з 2007 року.

ВВС: А як ви оцінюєте шанси на те, щоб вакцину від ВПЛ колись включили у календар щеплень в Україні?

Катерина Булавінова: Нинішнє керівництво МОЗу вважає вакцинацію пріоритетом.

Але, коли йдеться про введення нової вакцини в країні із невеликим календарем щеплень, як в Україні – треба спочатку вирішити, яку вакцину додати до календаря першою.

Чи це буде вакцина від ВПЛ, чи від пневмококової інфекції, чи від ротавірусної інфекції? І якщо приймаємо рішення вводити нову вакцину – ми повинні гарантувати, що відтоді цю вакцину країна буде закуповувати завжди. Це має бути стабільне державне рішення. Не можна включити вакцину в календар, а потім передумати.

Запровадження нової вакцини має супроводжуватися як комунікаційною кампанію для споживачів, так і роз'ясненням для лікарів та медичних сестер.

Лікарі та медичні сестри теж можуть не розбиратися в цьому питанні: відмовляти пацієнтів від щеплень, не знати англійської – відповідно не використовувати іноземні джерела інформації про вакцину.

ВВС: Тобто ще не скоро у нас можуть ввести обов'язкове щеплення від ВПЛ?

Катерина Булавінова: Це може бути і скоро, і не скоро. Це буде політичне рішення з урахуванням багатьох факторів.

Я не та людина, яка вміє і любить чекати. Я раджу своїм пацієнтам не чекати: якщо можете дозволити собі щеплення, щеплюйтеся уже зараз.

Рак шийки матки в Україні під час війни

війна

Автор фото, Mykola Tys/Global Images Ukraine via Getty Images

ВВС: Яка ситуація в Україні зараз з раком шийки матки? Кількість випадків зростає?

Катерина Булавінова: Я говорила з лікарями, наприклад, з гінекологом-онкологом Оленою Самохваловою. Вона, як один з лідерів в медичній громаді саме з питань онкогінекології, каже, що бачить дуже багато молодих жінок з цим раком. Раніше це були жінки від 35 до 45 років.

Наразі є випадки серед 25-річних. Тобто рак шийки матки помолодшав. А ще зазвичай люди приходять пізно. Пацієнтки, на жаль, опиняються у лікаря вже з доволі запущеними стадіями раку.

ВВС: Це наслідки війни? Чому це стається саме зараз?

Катерина Булавінова: Я не маю під рукою точних цифр. Але чую від колег, що ці захворювання молодшають.

Мої колеги педіатри кажуть, що, наприклад, у них побільшало випадків цукрового діабету серед дітей. І побільшало серцево-судинних захворювань серед дорослих.