xcounter
#

Відсутність допомоги для України від США вже б'є по ОПК країни: спершу по виробництву боєприпасів

Відсутність допомоги для України від США вже б'є по ОПК країни: спершу по виробництву боєприпасів
35191

Поки у США не можуть проголосувати за допомогу Україні, а у Пентагону немає бюджету на 2024, американські оборонні компанії опинились у ситуації "збитих на старті"

У вересні 2023 року заступник міністра оборони з закупівель та постачання США Білл ЛаПланте під час конференції у Center for a New American Security звітував перед політиками, військовими та зброярами про активне збільшення виробництва боєприпасів.

Мова йшла про дійсно ефективну програму, управлінські та промислові рішення, які демонстрували можливості американської оборонки швидко відповідати на виклики. Бо досягнення темпу виробництва 28 тисяч боєприпасів за місяць 28 тисяч боєприпасів за місяць з 14 тисяч станом на грудень 2022 року стало запорукою вкрай активно роботи Пентагону.

Читайте також: Хоч рашисти визнали, що Т-14 "Армата" не для війни, план по виробництву все рівно дають

Для цього знадобилось з одного боку впродовж місяців вмовляти Конгрес для отримання сотень мільйонів доларів, які необхідні були для інвестицій у боєприпасну галузь та гарантування замовлень. А з іншого - зброярів, яких необхідно було пообіцяти стабільні контракти.

Ще у жовтні 2023 року, керівник закупівель Армії США Даг Буш мав абсолютну впевненість: "у нас є план, ми отримуємо гроші, насправді найскладніше - це зробити". А вже скориговані у бік більших об'ємів плани окреслювали віхи від 60 тисяч боєприпасів на місяць у 2024 році до 100 тисяч на місяць у 2026 році.

виробництво боєприпасів

Через пів року від цієї впевненості мало що залишилось, бо Конгрес досі не зміг погодити бюджет міноборони США та узгодити допомогу для України, Ізраїлю та Тайваню. І це в умовах найбільшої війни у Європі з часів Другої Світової та наймасштабнішої світової кризи за десятки років.

Й тепер Джо Хілберт, директор з розвитку збройних сил армії, на брифінгу у Пентагоні визнає, що без фінансування програми розширення боєприпасів максимум що вийде досягти - 72 тисячі боєприпасів на місяць. Вочевидь - до того ж 2025 року. Це 864 тисячі 155-мм пострілів на рік, або у 2,8 раза менше за плани РФ на 2024 рік на виробництво великокаліберних снарядів.

А за цими скороченими цифрами виробництва стоїть не лише ситуація на фронті в Україні, а внутрішня ситуація у США з оборонно-промисловим комплексом. У 2023 році Пентагон цілком міг впевнено говорити зброярам: розширюйте виробництво - викупимо все. А це означало масштабування виробництва не лише самих боєприпасів, а усіх їх складових, включно з вибухівкою та порохами, які мали пропорційно збільшуватись. Але поточна ситуація прямо показує, що сприятливій для бізнесу впевненості у подальшому розвитку прийшов кінець.

Але відсутність узгодженої допомоги для України, яка протягом двох років об'єктивно була основним напрямом постачання американського озброєння, б'є насправді по всьому американському ОПК. Бо загальний розмір у 44,2 млрд доларів на озброєння для України - це контракти американських оборонних компаній на виготовлення, як нового озброєння за програмою USAI, так й замовлень на відновлення запасів озброєння, що було передано за програмою PDA.

Й мова йде про майже всі види озброєння та військової техніки: від Javelin та Stinger, до ракет для HIMARS та Patriot, від бронемашин JLTV до танків Abrams.

виробництво Abrams

Водночас оборонний бізнес, це, в першу чергу, саме бізнес, який завжди любить стабільну прогнозованість. І виробництво озброєння фактично за обома програмами підтримки України озброєнням - це якраз про стабільний довготривалий попит, що дозволяв модернізуватись та розширюватись. Натомість - затягнута пауза без розуміння того, коли вона завершиться.

Це означає, що будь-які інвестиції у виробництво можуть себе не окупити. Це очевидний ризик, якого будь-який бізнес уникає. Це "збиття на старті", яке перекреслює будь-який оптимізм, а головне - підриває довіру. А це максимально далеко від обіцянки трампістів зробити когось великим знову, бо невпевненість та недовіра породжує лише хаос.

Читайте також: Уражено черговий російський НПЗ, цей - найбільший у Калузькій області, який модернізували за 0,6 млрд доларів