xcounter
#

SM-6 - зенітна ракета, яка далекобійніша за Patriot й точно може вирішити проблему з "ВКС" РФ

Пуск SM-6 (всі фото: US DoD)
Пуск SM-6 (всі фото: US DoD)
86495

SM-6 має унікальні можливості знищення повітряних цілей на дальності до 370 км

В умовах коли ворог продовжує активно використовувати тактичну авіацію для далекобійних ударів плануючими бомбами, а розміщення навіть "блукаючого" Patriot у прифронтовій зоні стає все більш небезпечним через те, що ворог покращив тактику ударів і полює на ключові об'єкти у прифронтовій зоні, постає питання чи є більш ефективні альтернативи.

Звісно можливо згадати про винищувачі F-16, строки потрапляння до України яких почали зміщуватись з першого кварталу 2024 року на весну, чи навіть на літо. Але й завдання цих винищувачів - відігнати ворожу авіацію від переднього краю залежить від двох параметрів.

Читайте також: Супутник показав, скільки Ми-28, Ка-52 та Су-25 стоять на аеродромі в Джанкої (фото)

Перша - це кількість самих F-16, яка поки не вбачається достатньою для організації постійної "парасольки". Другий - їх озброєння, бо наразі питання якими ракетами AIM-120 вони будуть озброєнні взагалі не підіймається. А одна справа AIM-120C-8 з дальністю 160-180 км, зовсім інша - AIM-120C-4 з дальністю у 50 км.

F-16 AIM-120
Пуск AIM-120 з F-16

Тому ще одним варіантом залишається пошук системи, яка може створити значно ширшу зону заборони доступу й в поточних умовах це має бути ґрунтовий ЗРК. Але все що є з більш далекобійних за GEM-T ракет для Patriot у США - RIM-174 Standard, вона ж Standard Missile 6, або SM-6. Вона була розроблена на базі RIM-156 SM-2 80-х років.

SM-6 встала до експлуатації у 2013 році, її можливості дозволяються знищувати цілі на дальності, за більшістю джерел до 370 км. А за одно з цим - можливість перехоплення балістичних цілей, а також навіть атаки наземних цілей, при цьому на дальності 460 км.

Standard Missile 6, SM-6
Standard Missile 6

SM-6 на кінцевій ділянці використовує модифіковану радіолокаційну головку самонаведення від AIM-120 зі збільшеним вдвічі радаром, яка також підтримує режим наведення на перешкоду. Також можливо загоризонтне ураження цілей за рахунок отримання цілевказівок від віддалених РЛС.

Загалом дійсно чудова зенітна ракета. Але в умовах України є одна суттєва технічна проблема - це корабельна ракета, що призначена для ракетних есмінців та крейсерів з системою Aegis.

Standard Missile 6

Але це не є вироком. Бо в армії США давно зрозуміли її реальні можливості та вклались у розробку ґрунтового комплексу з неї - Typhon, який по суті є колісним пусковими з корабельними універсальними шахтами. Його призначення звісно дещо ширше, бо він також може запускати й крилаті ракети Tomahawk. А сам Typhon є однією з основних складових нового з'єднання армії США - багатодоменних оперативних груп - Multi-Domain Task Forces.

Звісно й самих Typhon у США вкрай обмежена кількість, відомо про два розгорнуті Multi-Domain Task Forces, у склад яких входить по одній батареї Typhon. Кожна батарея складається з однією машини управління, чотирьох пускових та машин забезпечення. Тобто для роботи SM-6 з Typhon стандартним є саме отримання цілевказівки зі сторонніх джерел, а відповідно він штатно працює у режимі засідки.

Typhon
Typhon

І якщо колись ЗСУ зможуть посилитись такими установками, то для прикриття всього фронту знадобиться й не така значна кількість пускових SM-6. Навіть два таких комплекси у мінімально можливому складі прикривають всю окуповану територію України у випадку розміщення у достатньо глибокому тилу.

Водночас звісно все це залишається лише теорією, бо наразі основна допомога Україні з боку США взагалі заблокована. А можливість передачі сучасного озброєння такого рівня було б вкрай дискусійним навіть у 2023 році.

Читайте також: Скільки далекобійних ракет PrSM для HIMARS та крилатих ракет Tomahawk хоче закупити Пентагон