Масована атака дронів у Росії: другу ніч поспіль під прицілом нафтобази

російський НПЗ
Підпис до фото, Кадри пожежі на НПЗ з телеграм-каналу очевидця

За минулу ніч та ранок 13 березня різні регіони Росії знову зазнали масованої атаки дронів. За попередніми повідомленнями, головними цілями цієї атаки були російські нафтопереробні заводи.

Це також підтвердили і джерела ВВС у силових органах. Там звернули увагу, що атаковані вночі підприємства входять до топ-5 НПЗ Росії.

Минулої ночі російські НПЗ також зазнали атак безпілотників.

Судячи із відо та фото, опублікованих різними телеграм-каналами, найбільше постраждав НПЗ у Рязані, на якому здійнялася пожежа. Губернатор Рязанської області Павло Малков підтвердив удар і пожежу на НПЗ.

"За попередньою інформацією, є постраждалі", - повідомив російський губернатор у телеграм-каналі і зазначив, що зараз перебуває на місці події.

Російська державна новинна агенція ТАСС повідомила про те, що в лікарню в Рязані доправили двох чоловіків з пораненнями середньої тяжкості.

Водночас близький до російських правоохоронних органів телеграм-канал 112 пише про три безпілотники, які атакували НПЗ. Канал опублікував кадри, на яких видно, як безпілотник падає на підприємство, що вже у вогні.

На тому ж відео також чутно стрілянину, а закадровий голос припускає, що це намагаються збити дрон. Після цього він падає, і чути вибух.

Губернатор Ленінградської області Олександр Дрозденко повідомив про збиття безпілотника "літакового типу" поблизу НПЗ у Киришському районі. Але, за його словами, "наслідки у місці падіння локалізовані", жертв і руйнувань немає.

Удар по економічному потенціалу?

пожежа на НПЗ
Підпис до фото, Стоп-кадр із відео на телеграм-каналі

Джерела ВВС у силових органах кажуть, що сьогодні вночі СБУ атакувала дронами одразу три нафтопереробних заводи - не тільки в Рязані та Киришах Ленінградської області, але й у Нижегородській області.

Там підтверджують, що ці атаки - продовження низки спецоперацій по ворожим НПЗ, які раніше розпочала СБУ.

"Ми системно реалізуємо детально прораховану стратегію по зменшенню економічного потенціалу РФ. Наше завдання - позбавити ворога ресурсів і зменшити потік нафтових грошей та палива, які Росія направляє безпосередньо на війну, на вбивства наших громадян", - додає джерело, звертаючи увагу, що атаковані підприємства входять до першої п’ятірки російських НПЗ.

Крім російських НПЗ цілями цієї дронової атаки стали авіабаза російських ВПС у Бутурлінівці та військовий аеродром у Воронежі.

Десятки дронів?

Наразі загальної кількості дронів, які цієї ночі та вранці атакували Росію, не називають. Але російське міноборони повідомляє, що над різними регіонами Росії знищені 58 безпілотників.

Зокрема, у повідомленні йдеться про 11 БПЛА у Білгородській, 8 у Брянській, 29 у Воронежській, 8 у Курській та по одному у Ленінградській та Рязанській областях.

При цьому лише у Рязанській області вибухів було більше, ніж офіційно оголошена кількість збитих дронів, а губернатор Воронезької області Олександр Гусев повідомив про збиття понад 30 безпілотників, що більше, ніж за інформацією міноборони.

"Згідно із оперативними даними з місць падіння залишків збитих об’єктів у низці муніципалітетів є незначні пошкодження інфраструктури та житла", - повідомив воронезький губернатор.

А у Білгороді, за інформацією місцевого губернатора В’ячеслава Гладкова, один із двох безпілотників влучив у багатоквартирний будинок. Але попри вікна та пошкоджений дах, постраждалих немає. Другий дрон, за його словами, впав у річку. Проте раніше ТАСС повідомляла про атаку на будівлю ФСБ у Білгороді.

Про збиті над областю безпілотники повідомив у губернатор Брянщини Олександр Богомаз. За його словами, "постраждалих у руйнувань немає".

Двічі в одну ціль не влучає?

Напередодні влада одразу дев'яти російських регіонів повідомила про удари безпілотних літальних апаратів. При цьому губернатори Орловської та Нижньогородської областей підтвердили, що внаслідок влучань дронів почалися пожежі на підприємствах паливно-енергетичного комплексу.

Вранці 12 березня міністерство оборони РФ заявило, що впродовж ночі російська ППО "знищила та перехопила" 25 українських безпілотників "літакового типу". А вдень вже назвало цифру у понад сто дронів.

До 12 березня щонайменше шість великих російських підприємств паливної промисловості зазнали атак безпілотників.