xcounter
#

Rheinmetall в Іспанії робитиме таємничі ракети до 300 км під аналог HIMARS

6813
Прототип реактивної системи SILAM для іспанської армії, фото - Escribano
Прототип реактивної системи SILAM для іспанської армії, фото - Escribano

Що це за система, і чи відомі взагалі характеристики цих ракет

Філіал концерну Rheinmetall в Іспанії, котрий має назву Rheinmetall Expal Munitions, отримав контракт вартістю 300 мільйонів євро на виробництво ракет із дальністю стрільби до 300 кілометрів для ракетних систем SILAM, що виготовлятимуться для іспанської армії.

Усі ці ракети мають бути виготовлені на потужностях в Іспанії протягом 2024-2027 років, у вартість контракту включено не тільки виробництво ракет, але й "додаткові послуги та інші системи". Про це пише портал Infodefensa.

Читайте також: Відео з виробництвом Shahed-ів у РФ: масштаби значні, але проблем немає лише з корпусами

Від Defense Express наголосимо, що тут не розкривається не просто кількість ракет, які Rheinmetall Expal Munitions має виготовити в наступні кілька років, тут навіть не розкривається тип ракети із дальністю стрільби до 300 кілометрів.

Хоча тут мова про те, що один із провідних збройних концернів Європи (точніше його філіал в Іспанії) отримав контракт на налагодження виробництва далекобійних ракет під аналог HIMARS, і нашій країні така зброя була би вкрай необхідна.

Якщо деталізувати далі, то слід пояснити, що ракетна система SILAM для іспанської армії – це локалізована версія ракетної системи PULS ізраїльської розробки. У відкритому доступі компанія розробник Elbit не декларує те, щоб до PULS були інтегровані будь-які типи крилатих ракет наземного базування, обмежуючись лише трьома типами боєприпасів, але це не означає, що більше варіантів не існує.

PULS

Контракт на виробництво та поставку ракетних систем SILAM для Іспанії було укладено в грудні 2023 року. Вартість угоди склала 700 мільйонів євро, її умови передбачають виготовлення та поставку до 2025 року включно 12 пускових установок, 12 транспортно-заряджальних машин, двох евакуаційних та шестирозвідувальних машин, 10 командно-штабних машин для управління стрільбою.

Прототип реактивної системи SILAM для іспанської армії, фото - Escribano

Крім того, у вартість контракту було також включено поставку апаратури та інфраструктури для обслуговування. Тоді ж заявлялось, щоіспанські військові мають намір замовити таку номенклатуру ракетного озброєння до SILAM:

  • 16 блоків на 288 керованих ракет з дальністю до 35 кілометрів;
  • 28 блоків на 112 ракет з дальністю до 150 кілометрів;
  • 32 блоки на 64 ракети з дальністю до 300 кілометрів;
  • 32 блоки на 216 навчальних ракет з дальністю пуску до 15 кілометрів.
Прототип реактивної системи SILAM для іспанської армії, фото - Escribano
Читайте також: Канада вирішує, як безпечно доставити Україні CRV7, йдеться про тисячі ракет