xcounter
#

Ворог вже понад тиждень не використовує А-50: без якого функціоналу та можливостей залишились "ВКС" РФ

А-50 у супроводі винищувача
А-50 у супроводі винищувача
4215

Попри те, що ДРЛВ А-50 призначений саме для виявлення літаків, це далеко не всі його функції

З моменту збиття літака далекого радіолокаційного виявлення А-50У над Краснодарським краєм 23 лютого, ворог припинив використання таких машин. Про що в у ефірі телемарафону повідомив речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України Юрій Ігнат.

Він зазначив, що ці літаки вже давно не з'являються ані у районі Азовського моря, ані у небі над Ростовською областю.

Читайте також: "Ростех" офіційно визнав, що танк "Армата" не для війни й залишиться парадним танком

Причина ж такого рішення цілком зрозуміла, загалом у робочому стані у РФ залишалось станом на 25 лютого шість літаків А-50 та його модернізовану версію А-50У. Водночас днями нібито "ВКС" РФ отримали ще один А-50У й таким чином їхня загальна кількість становить до семи машин, й ще один на ремонті після його ураження дроном у Білорусі (якщо звісно переданий борт не є якраз відремонтованим).

А-50У
Нібито новий переданий А-50У "ВКС" РФ

Водночас навіть певне поповнення боєздатних машин не означає те, що РФ буде їх використовувати й надалі. Бо втрете відправити А-50 у зону дії далекобійних

можливостей ЗСУ навряд чи буде ризикувати. Окрім того, скоріш за все поки у РФ намагаються з'ясувати чи насправді був збитий А-50У на дальності понад 170 км від "нуля", тобто поза межами дії навіть гіпотетичного Patriot.

Але навіть у випадку, якщо припущення ворога, що для цього була використана зенітна ракета від С-200, бо у казки про те, що збили самі не вірять навіть рашисти, виникає питання - на скільки необхідно відступити від фронту для гарантованої безпеки.

5В28
Ракета 5В28 ЗРК С-200

Скоріш за все - на рубіж 260-280 км від фронту, при цьому без впевненості у тому, що ракету 5В28 не модернізували з метою збільшення дальності. А це вже зменшує сенс використання А-50, бо попри декларації щодо можливостей цього літака, приблизно саме такий параметр його виявлення всіх типів цілей включно з маловисотними малорозмірними.

Таким чином наразі ворог просто не ризикує використовувати А-50, а це означає, що він залишився без відповідного функціоналу. Й попри те, на першому місці звісно виявлення літаків, насправді задачі російських літаків ДРЛВ на цьому не обмежуються.

Зокрема ще однією задачею А-50 є виявлення таких об'єктів, як крилаті ракети, при цьому через огляд згори він робить це краще за наземні РЛС, для яких умовні Storm Shadow можуть бути за радіогоризонтом. Також саме цей літак цілком міг попереджати російські літаки тактичної авіації, зокрема Су-34 та Су-35 про пуски по ним зенітних ракет. Окрім того, можливо А-50У вміє працювати й у режимі літака радіоелектронної розвідки, фіксуючи роботу РЛС й розкриваючи позиції ППО.

Читайте також: Чи дійсно SCALP перевозять на Audi Q7, а Storm Shadow у броневику: про що дійсно йде мова