xcounter
#

Чи дійсно SCALP перевозять на Audi Q7, а Storm Shadow у броневику: про що дійсно йде мова

SCALP на  Audi Q7, приблизний масштаб збережено
SCALP на Audi Q7, приблизний масштаб збережено
16728

Замість спроб запхати 5-метрову крилату ракету SCALP у 5-метровий позашляховик - краще розібратись про що дійсно йде мова

Після того, як серед західних, а потім й у в українських ЗМІ промайнула новина, що французи перевозять крилаті ракети SCALP на Audi Q7, звісно з'явився цілий ряд питань. По-перше, як ракету, яка сама по собі має довжину у 5,1 метра та важить 1300 кг запхати у 5-метровий позашляховик. По-друге, чому це нікого не смутило.

Й зрештою - про що дійсно сказав командувач Люфтваффе Інго Герхартц, розмову якого з підлгелими прослуховували та злили у публічний доступ рашисти.

Читайте також: ​Проблеми російського ВПК: раніше анонсоване озброєння досі не з’явилося у військах

Зокрема фраза з "Q7", це "QCen" - використання англіцизму у німецькій й мова йде про Quality control - контроль якості, пише Inform Napalm:

Тобто ніхто ніякі SCALP на Audi Q7 не перевозить, а мова йде виключно про методи контролю завантаження польотного завдання у крилату ракету. З боку Defense Express нагадаємо, що це здійснюється на землі й передбачає закладання у пам'ять ракети маршруту польоту, контрольних точок, а також сигнатури цілі для її розпізнання тепловізійною головкою ракети. Й це далеко не просто фінальна точка для удару, це саме маршрут зі зміною висот та курсів, з урахуванням позицій ППО противника.

Водночас Inform Napalm у частині яка стосується британців переклав що вони здійснюють аналогічний контроль "з Річбеку". Цей момент у багатьох перекладах розмови фігурував, як те, що ракети Storm Shadow возять у бронемашині Ridgback.

Storm Shadow

Але, здається, мова, тим паче за контекстом, йде про "reachback", що скоріш за все означає у режимі "зворотногозв'язку", тобто з повним контролем, але дистанційно, хоча й з фізичною присутністю лише декількох фахівців в Україні. Водночас фахівці з Франції здійснюють це виключно у дистанційному режимі.

Як мінімум у такому випадку все стає значно логічніше, ніж спроби завантажити SCALP на Audi Q7.

Читайте також: Румуни розказали про свій перехід з МиГ-21 на F-16, і там цікаво