xcounter
#

Рашисти заявляють, що зробили уже три нові Ту-160М, один з яких ще не літав

3928
Викатка із заводського цеху російського Ту-160М, складеного із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року, зображення з відкритих джерел
Викатка із заводського цеху російського Ту-160М, складеного із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року, зображення з відкритих джерел

На цю заяву варто як мінімум звернути увагу

Орієнтовно тиждень, або ж 21 лютого цього року, російські пропагандистські повідомляли про візит Путіна на Казанський авіазавод (КАПО), де зокрема проводять модернізацію або виготовляють нові Ту-160М із заготовок радянського часу за програмою "воспроизводства".

Окремий ажіотаж у цій події у росіян викликав факт, що ватажку Кремля показали одночасно чотири Ту-160М в одному ангарі. Бо це спочатку викликало ворожих пропагандистів ажіотаж, що можливо ці всі чотири літаки є новими, і що заодно могло би означати певний стрибок у можливостях російського ВПК.

Читайте також: Стартувало будівництво заводу для ракет Tamir у США
Демонстрація чотирьох Ту-160М в ангарі Казанського авіазаводу, лютий 2024 року, фото з відкритих джерел

Однак згодом рашисти дійшли певного "консенсусу" по тому, що в цьому епізоді Путіну показали два стройові модернізовані бомбардувальники Ту-160 та два нові "борти", складені за програмою "воспроизводства". І це все загалом укладалось у картину до цього відомих даних, за якими той же КАПО протягом 2022 року викотив із цехів два нові Ту-160М, які ще не передані офіційно до складу "ВКС РФ", а про виробництво таких бомбардувальників у 2023 році взагалі повідомлень не було.

Однак тепер російський "Центр анализа стратегий и технологий" (ЦАСТ) на своєму неофіційному блозі bmpd виклав дещо специфічну версію, із якої випливає, що за 2022-2023 роки російський ВПК виготовив насправді не два, а три стратегічні бомбардувальники типу Ту-160М.

Російський Ту-160М на випробуваннях, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Мовляв, Путінові в тому ангарі показували два літаки цього типу із серійними номерами 9-02 (бортовий номер "22 червоний") і 9-03 (бортовий номер "23 червоний").

Борт "22 червоний" - це той, що був викочений із цехів КАПО в грудні 2022 року, а перший політ був виконаний вже влітку 2023 року. А от борт "23 червоний", він же серійний 9-03, був начебто складений пізніше, і на даний момент у повітря не підіймався.

Від Defense Express додамо, що наведені вище твердження треба як мінімум взяти до уваги. Бо тут йдеться все ж про можливості російського ВПК поповнювати флот стратегічної авіації "ВКС РФ".

Демонстрація чотирьох Ту-160М в ангарі Казанського авіазаводу, лютий 2024 року, фото з відкритих джерел

Читайте також: РФ випробувала ЗРК С-500 "Прометей", який начебто збиває гіперзвук