«У нас немає кафедри україністики. Це ганьба» – профессор Стенфорду Макфол

Поділитися
«У нас немає кафедри україністики. Це ганьба» – профессор Стенфорду Макфол © Скріншот Youtube
Макфол вважає, що США мають зрозуміти одну з найголовніших у майбутньому країн ЄС та НАТО

26 травня на Київському безпековому форумі директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету та колишній посол США у Росії (2011-2014) Майкл Макфол розповів, що у Сполучених Штатах досі не розуміють Україну й сприймають її лише як «країну поруч із Росією». Він розповів про намагання американського уряду готувати спеціалістів з різних регіонів колишнього соціалістичного блоку, щоб «вивчати всю імперію, не лише Москву».

«Але після розпаду Радянського Союзу все одно у Вашингтоні залишився москвоцентричний погляд. Так само і вакадемічних колах. Я професор Стенфордського університету і можу сказати, що у нас немає кафедри україністики. Це ганьба. Це дуже неправильно. Якщо хтось має мільйони доларів, які він може вкласти в гарну справу – зв'яжіться зі мною. Ми можемо зробити гарну справу. Я не жартую», – заявив Макфол. 

На його думку, західному суспільству й США зокрема необхідно деколонізувати погляд на Україну – не лише в політиці, але й в тому як викладається її історія. 

«Я знаю, що є такі люди, як Тім Снайдер, які працюють над цим питанням, але на загал це набагато ширша проблема – оскільки Україна стане однією з найважливіших країн у Європі, однією з найважливіших країн Євросоюзу, однією з найважливіших країн НАТО. І тому ми, і я говорю про Сполучені Штати, принаймні, повинні почати розуміти Україну у всіх її проявах, у всі її вимірах, а не лише як країну, яка розташована десь поряд з Росією», – сказав професор Макфол.

Нагадаємо, що Майкл Макфол, разом із керівником Офіса президента України Андрієм Єрмаком, очолюють міжнародну санкційну группу, що напрацьовує перелік документів, стратегій та дорожніх карт, які містять плани та рекомендації щодо впровадження санкцій проти Росії. 

У серпні 2022 року Макфол виступив з критикою тих політиків, що пропонували президенту України Володимиру Зеленському обміняти частину суверенітету України на мир. Він назвав ці заклики огидними та нереалістичними, а також закликав цю «армію радників» скерувати свою мудрість на Москву.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі