Naujienų srautas

Новини2023.05.26 09:22

Росія не досягне військової перемоги в Україні - генерал армії США

BNS 2023.05.26 09:22

Росія не досягне військової перемоги в Україні, заявив у четвер генерал армії США Марк Міллі, попередивши при цьому, що Київ навряд чи зможе витіснити всі московські війська найближчим часом.

Його коментарі збігаються з прогнозами, що війна в Україні буде затяжною, оскільки жодна зі сторін не може здобути повну перемогу, а переговори наразі не ведуться.

"З військової точки зору, Росія не виграє цю війну. Просто не виграє", - заявив Міллі журналістам у Пентагоні наприкінці віртуальної зустрічі десятків проукраїнських країн.

Початкові стратегічні цілі Росії, включаючи повалення уряду в Києві, "не досяжні військовим шляхом, вони не будуть досягнуті", сказав Міллі.

Однак, за його словами, в той же час сотні тисяч російських військових присутні в Україні, що робить малоймовірною мету Києва відновити всю свою територію в найближчому майбутньому.

"Це означає, що боротьба триватиме, вона буде кривавою і важкою. І в якийсь момент обидві сторони або домовляться про врегулювання, або прийдуть до якогось військового завершення", - додав генерал.

Вашингтон перебуває в авангарді міжнародної підтримки України - американці створили коаліцію невдовзі після російського вторгнення і координують десятки країн для допомоги Києву.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що донори надали Україні майже 65 мільярдів доларів (близько 61 мільярда євро) на загальну допомогу у сфері безпеки.

Минулого тижня Білий дім також змінив свою позицію щодо постачання Україні винищувачів, включаючи F-16.

У четвер прихильники Києва обговорили плани підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включаючи F-16, повідомив пан Остін пану Міллі, зазначивши, що планування і проведення цієї підготовки буде важким завданням.

Міністр оборони США повідомив, що може бути створений фонд для надання фінансової підтримки країнам, які не мають літаків F-16 або не мають можливості безпосередньо допомагати у навчанні, технічному обслуговуванні або підтримці.

Пан Міллі пояснив, чому США лише зараз вирішили надати Києву військові літаки, зазначивши, що надання допомоги на початку війни відволікло б кошти від більш нагальних потреб, а розбудова українських військово-повітряних сил є довготривалим завданням.

"Це займе багато часу, щоб побудувати військово-повітряні сили того розміру, масштабу і обсягу, який буде необхідний", - сказав він.

LRT has been certified according to the Journalism Trust Initiative Programme

НАЙНОВІШІ, НАЙБІЛЬШ ВІДВІДУВАНІ

Пожежа у Вільнюсі
8
18 год. тому

На території Литовських залізниць у Вільнюсі горить звалище

Надзвичайна ситуація в столиці
8