Спочатку Швеція двічі відмовилась дати Україні Gripen, але тепер погодилась

Цей парадокс насправді може окреслювати контур “авіаційної коаліції”, яку хоче створити Україна разом з партнерами

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон в інтерв’ю телеканалу TV4 анонсував, що декілька пілотів ЗСУ пройдуть льотну підготовку на літаках JAS39 Gripen, яка передбачатиме не тільки вправи на тренажерах, але й безпосередньо виконання пілотів.

Зазначається, що такий дозвіл шведська сторона дала на запит міністра оборони України Олексія Рєзнікова, коли саме стартує підготовка і як довго вона триватиме, поки що не зазначається. Але тут важливим є інший момент.

Читайте також: Польща хоче новий літак, щоб “не ґавити” російські Х-55, і таке рішення насправді потрібне й Україні

Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, ілюстративне фото від Tim Jansson
Зліт JAS 39 Gripen з автостради у польових умовах, ілюстративне фото від Tim Jansson

Журналісти TV4 зазначають, що глава Міноборони Швеції Йонсон окремо наголосив, що зараз його країна не має “зайвих” винищувачів, які можна було передати Україні. І що усі 6 ескадрилій шведських ВПС, які мають загалом 96 літаків JAS39 Gripen, мають лишатись на території Швеції та захищати її.

Бо цей акцент має значення на тлі того, що Україна подавала запит до Швеції на поставку Gripen, і цей тип літака начебто є “пріоритетом №2” в рамках “авіаційної коаліції” для ЗСУ, “пріоритет №3” – це Tornado.

JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, як пише ЗМІ, саме рішення про початок підготовки наших льотчиків може стати першим кроком України на шляху до придбання JAS39 Gripen, які значно ефективніші за радянські літаки в строю ЗСУ та значно дешевші за F-16, котрі є найбільш пріоритетним для нашої країни типом літаків. Тим більш, що сама Швеція зайняла позицію рішучої підтримки України у війні проти РФ, і задля цього навіть скасувала дію свого законодавства, яке забороняє постачати зброю воюючим державам.

Раніше Defense Express розповідав про те, що протягом перших декількох місяців 2023 року Швеція двічі публічно відмовила в передачі Україні літаків JAS39 Gripen. І це насправді була парадоксально гарна новина, бо це могло прискорити позитивне рішення по F-16 для ЗСУ.

JAS 39 Gripen з усією номенклатурою свого озброєння, ілюстративне фото з відкритих джерел
JAS 39 Gripen з усією номенклатурою свого озброєння

рек