RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін, з речами на вихід: як Росія втрачає Кавказ

Вірменія робить крок назустріч Азербайджану та віддаляється від Москви

Вірменія робить крок назустріч Азербайджану та віддаляється від Москви Пашинян - Путіну: вимітайся зі своїм ОДКБ з Вірменії Фото: Anadolu

Вірменія може вийти з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Премʼєр-міністр країни Нікол Пашинян заявив, що це питання не зняте з порядку денного. За його словами, під виходом країни з ОДКБ маються на увазі насамперед зобовʼязання організації. Він зазначив, що Вірменія могла б закуповувати військову техніку в інших країн, але членство в ОДКБ закриває ці можливості. Крім того, влада Вірменії готова визнати Нагірний Карабах територією Азербайджану. Що це означає, чому влада Вірменії готова визнати Карабах та якою буде доля російського контингенту в регіоні - розповів виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда.

Тут є дуже цікавий момент, тому що це – ілюстрація того, наскільки швидко розвиваються міжнародні відносини. В січні 2022 року контингент ОДКБ висадився на території Казахстану, де були заворушення. Вони там були короткий термін і швидко роз'їхалися по своїх країнах. Після цього почався занепад ОДКБ. Тобто ОДКБ - це дуже слабенька заміна Організації Варшавського договору чи слабенька противага НАТО. І це абсолютно зрозуміло. Росія опинилася в ситуації, коли її союзники від неї просто публічно відвертаються.

Читайте: На Росію чекають революції: експерт пояснив, які регіони можуть повстати в першу чергу

Стосовно Пашиняна, тут цікавий момент, тому що він був обраний на хвилі протестів проти влади так званого карабахського клану у Вірменії та зумів зберегти владу навіть після поразки Вірменії у 44-денній війні між Вірменією та Азербайджаном восени 2020 року. Але після цього пройшли парламентські вибори, і все одно Нікол Пашинян зберіг свою владу. Цей момент є дуже цікавим. Також цікаво, що тоді росія отримала можливість розташовувати військовий контингент не лише в окупованій частині Грузії чи не лише на території Вірменії, але й на території Азербайджану - на території Карабаху. Та після початку бойових дій в Україні росія почала дуже стрімко втрачати.

Спробую пояснити позицію Пашиняна. Він усвідомлює, що без примирення з Азербайджаном Вірменія буде отримувати нові проблеми. Розраховувати на росію йому, за великим рахунком, нема чого. Вірменія в такій географічній ситуації, коли вона просто зацікавлена в мирі, тому що мир і взаємне визнання з Азербайджаном дозволяє забезпечити приплив інвестицій і відповідно - забезпечити економічне зростання Вірменії. Не забувайте, що Вірменія має потужне лобі у світі, але для того, щоб ініціювати якісь інвестиції, потрібно мати майданчик для того, щоб вкладати гроші. Тобто там має бути мир. А в умовах, коли нависає перспектива нової війни, це може бути проблематично.

Я скажу так: якщо Вірменія та Азербайджан укладуть мирний договір, визнають одне одного, то з часом росія буде змушена піти й з Грузії. Щоправда, чіплятися вона там буде відчайдушно, і я не виключаю, що вона буде намагатися там зачепитися руками, ногами, зубами - чим завгодно - і намагатиметься дестабілізувати ситуацію на Південному Кавказі в цілому. Якщо гарантами мирного договору стануть США та ЄС, то не тільки Вірменія вийде з ОДКБ, але й вірменська влада з певним пристойним терміном в кілька років скаже: "Давайте, наші шановні російські друзі, ви будете збирати свої речі і повертатися до себе".

Що стосується зближення з Туреччиною, тут є прямий звʼязок. З одного боку, є факт подій 1915 року в Османській імперії. У Вірменії ніколи про це не забудуть, це треба розуміти. Але нормалізація відносин між Вірменією з Азербайджаном є очевидним кроком до потепління у відносинах із Туреччиною. Відповідно, більше спокою буде в цьому регіоні.

Читайте: Як може розвалитися Росія: озвучено сценарій кавказького емірату

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію