RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росіян буде штормити: Україна отримала потужну зброю проти окупанта

У Storm Shadow багато переваг навіть у порівнянні з іншими західними аналогами

У Storm Shadow багато переваг навіть у порівнянні з іншими західними аналогами Ракета Storm Shadow Фото: wikipedia.org

Велика Британія передала Україні ракети Storm Shadow. Дальність пуску цих ракет становить понад 250 кілометрів у експортному варіанті, а у версії, розробленій для використання арміями Британії та Франції - до 560 км. Як можуть використовувати ці ракети українські військові, яку версію могла отримати Україна та які особливості Storm Shadow - розповів в етері Апостроф TV експерт з питань озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков.

Враховуючи те, що Бен Воллес сказав, що частина ракет вже в Україні, частина – у дорозі, то вочевидь проблеми з інтеграції ракет до літаків були вирішені. Були виконані роботи з інтеграції ракети Storm Shadow під крило радянських літаків, зокрема і Су-24. Ці роботи були виконані не вчора, мʼяко кажучи .Це свідчить про те, що це рішення було просто офіційно оголошено вчора, а роботи тривали доволі значний час, тому що інтегрувати під радянську машину будь-яке сучасне озброєння, а мова йде про крилату ракету за технологіями Stealth з довершеною системою наведення, не так просто.

Дивіться: Куди може дістати далекобійна ракета Storm Shadow: карта з радіусом ураження

Тобто був проведений певний масив робіт, і чутки про те, що такі роботи тривають, почалися ще з листопада минулого року. Вочевидь, робота тривала доволі довгий час і зрештою Україна отримала те, що навіть перевершує ATACMS. Доволі часто ATACMS був на перших шпальтах. Але Велика Британія зробила краще – вона передала нам Storm Shadow.

Storm Shadow – це крилата ракета повітряного базування і оперативно більш мобільний засіб, тому що ґрунтовий комплекс не може за декілька годин переміститися з одного краю України в інший. Для літака з цієї ракетою - це природня задача – відпрацювати за один день по трьох цілях на абсолютно різних оперативно-технічних напрямках.

Другий аспект – це точність. В ATACMS як у балістичній ракеті використовується безпосередньо інерціальна та супутникова навігація. Storm Shadow як у Stealth-ракети, яка створена для того, щоб обходити позиції протиповітряної оборони противника і може діяти в умовах завад, зокрема, наприклад, коли GPS чи будь-яка інша супутникова навігація взагалі не працює. Там використовується довершена система, окрім інерціальної та супутникової використовується процес, коли ракета сканує простір під собою, порівнює з еталонним зображенням, яке вже має прив'язки до точної координати і локалізує себе.

А на кінцевій ділянці вже працює тепловізійна головка самонаведення, яка дозволяє вражати навіть рухомі цілі. ATACMS бʼє лише в координату, а Storm Shadow наводиться на ціль, тому що орієнтується, бачить картинку перед собою під час атаки, знаходить ту ціль, яка закладена в пам’ять ракети і атакує саме її.

Читайте: Чорноморські рибки хочуть свіжий корм: чим Україна топитиме російський флот

Бойова частина у Storm Shadow – 450 кілограмів проти 227 у ATACMS. При чому, у Storm Shadow використана спеціальна бойова частина, яка складається з двох. Перша – це лідуючий кумулятивний боєприпас, який призначений для пробиття перешкод. Це може бути або ґрунт, або армований бетон – для ураження отаких захищених об'єктів він використовується. І вже у цей отвір, який безпосередньо зробила кумулятивна частина, залітає бойова частина, яка робить "бавовну".

Є дві версії цих ракет. Є оригінальна версія для країн, які є її розробниками. Справа в тому, що це ракета від MBDA, яка є спільною компанією, де беруть участь в розробці Велика Британія, Франція, Італія і Німеччина. Для цих країн за режимом нерозповсюдження ракетних технологій і розробили ракети з дальністю 560 кілометрів. А режим нерозповсюдження обмежує продаж, передачу або допомогу в створенні ракет з дальністю понад 300 км.

Яка саме версія до України передана – звісно питання, тому що міжнародна норма була нівельована російською федерацією, коли міноборони Білорусі заявили офіційно, що вони від рф отримали оперативно-тактичний ракетний комплекс "Іскандер" з ракетами з дальністю 500 км. Тобто рф вже порушила домовленість. Більше того, Білорусь отримала разом з "Іскандером" ще й крилату ракету Р-500, яка взагалі свого часу знищила РСМД щодо ракет середньої та меншої дальності. В неї взагалі дальність оціночна від 1,500 км. Иобто чи діє ця міжнародна норма відносно рф – окреме питання. Але тут важливо не перебувати у певних ілюзіях. Краще орієнтуватися на ракети до 300 км.

Дальність навіть до 560 кілометрів врахована для профілю польоту low-low, коли літак скидає ракету з малої висоти, і ракета здійснює політ постійно на малій висоті, не підіймаючись вище умовно 50-100 метрів. Літак-носій може здійснити пуск з малої висоти і умовно це означає те, що до 30 км від лінії фронту він це зробить абсолютно безпечно, взагалі не наражаючись на небезпеку, бо буде в зоні недосяжності зенітно-ракетних комплексів противника.

Ця ракета відноситься до крилатих ракет, і допомагає знищувати вкрай важливі цілі противника. Тут треба розуміти, що цих ракет не буде багато. Справа не тільки у вартості, яка сягає 2,3 млн євро приблизно. Важлива навіть не ціна, а те, що таких ракет взагалі у союзників не тисячі в принципі. Справа в тому, що компанія MBDA не повідомляла про замовлення нових ракет, водночас вона повідомляла про проведення їх середнього ремонту, тобто з продовженням строку експлуатації. Це також вказує на те, що ці ракети вкрай коштовні, зокрема і для Лондона й Парижа, які замовили цю розробку. Замість того, щоб відстріляти їх, списати чи щось з ними зробити, вони навпаки продовжують строки їх експлуатації.

Ці ракети активно використовувались під час воєн і конфліктів в принципі. Перше бойове використання відбулось під час другої війни в Іраку. Ці ракети були одними з перших, які разом з "Томагавками" завдавали ударів по військовим стратегічно важливим об'єктам армії Хусейна. Вона використовувалась для удару і під час Лівійської операції, зокрема для удару по бункеру самого Каддафі, по авіабазах у Лівії. Вона була використана проти режиму Асада, коли було знищено виробництво хімічного озброєння. Тепер черга дійшла до рашистів.

Читайте: "Танки йдуть на Бєлгород": у російських Z-пабліках влаштували істерику та заявили про початок контрнаступу ЗСУ

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто