Керівники розвідки США прокоментували польоти дронів на Кремлем

Красна площа, закрита для підготовки до "Параду перемоги", поруч із Кремлем, Москва, Росія, середа, 3 травня 2023 р. AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Красна площа, закрита для підготовки до “Параду перемоги”, поруч із Кремлем, Москва, Росія

Розвідка США наразі не має даних щодо того, хто стоїть за польотами дронів над Кремлем. Про це заявила директорка американської розвідки Авріл Гейнс під час слухань щодо зовнішніх загроз у Комітеті Сенату США зі збройних сил в четвер.

Інцидент із безпілотниками над Кремлем керівників розвідки попросив прокоментувати сенатор-республіканець Том Коттон.

“Влада Росії звинуватила Україну y спробі вбити президента Путіна, і заявила, що Сполучені Штати до цього причетні. Це серйозна справа, якщо це правда” – сказав Коттон.

“Очевидно, ви бачили, що українська влада заперечує свою причетність до цього, і на даному етапі ми не маємо інформації, яка б дозволила нам надати незалежну оцінку”, – відповіла Авріл Гейнс.

Сенатор Коттон уточнив, чи знають представники розвідки, що Володимир Путін не часто ночує у Кремлі. Отримавши ствердну відповідь, він зазначив: “Кремль не схожий на Білий дім. Іншими словами, це не основна резиденція президента Росії. Навіть якби він був там, ці безпілотники на відео, які я бачив, вони не виглядають зброєю такого розміру, яка могла б завдати значної шкоди Кремлю”. На це керівники розвідки теж відповіли ствердно.

“Здається, це ті типи безпілотників, які вимагають відносно близької прямої видимості, тобто когось на землі в Москві, яка не є відомою як відкрите та дружнє місто з людьми, що вороже ставляться до російського уряду. Чи це правда?” – запитав сенатор. “Потенційно з фотографій, які я бачив. Так”, – відповів Скотт Берр’є, директор Розвідувального управління Міноборони США.

Як повідомляв Голос Америки, на тих же слуханнях Гейнс заявила, що Росія ймовірно не зможе провести “значну наступальну операцію цього року” через брак боєприпасів і живої сили – незалежно від того, чи буде український контрнаступ успішним.

“Насправді, якщо Росія не розпочне обов’язкову мобілізацію та не забезпечить суттєві постачання боєприпасів третіми сторонами, окрім теперішніх постачань з Ірану та інших країн, їй буде дедалі складніше підтримувати навіть скромні наступальні операції”, – цитує CNN керівницю розвідки.

За її оцінкою, Путін, “ймовірно”, зменшив свої теперішні амбіції в Україні, щоб вважати перемогою “консолідацію контролю над окупованою територією на сході та півдні України та гарантувати, що Україна ніколи не увійде в НАТО”.

При цьому Гейнс вважає, що малоймовірно, що Росія буде готова домовлятись про певне перемир’я цього року, якщо політичні чинники “не змінять думку” президента Путіна. За її оцінкою, Росія також навряд чи готова використати ядерну зброю, навіть в умовах значних втрат у війні в Україні.

MIXADVERT