Народні прикмети: що можна, а що не варто дарувати на день народження

Фото: Moonzori

Вибір відповідного подарунка на день народження може стати непростою справою. Щоб порадувати іменинника, слід насамперед керуватися його інтересами та уподобаннями. Якщо це не вдається, тоді варто вибрати корисний універсальний презент, якому в будь-якому випадку знайдеться застосування, наприклад, вдома, на роботі чи деінде.

Проте існує низка подарунків, які народні прикмети відправляють у «чорний список» і не рекомендують дарувати імениннику. Людині, яка вірить у всілякі забобони такі речі можуть засмутити та зіпсувати день народження. Тому до вибору презенту не слід ставитись легковажно. Найголовніше, щоб ваш подарунок служив довго і радував свого власника, він має бути подарований зі щирими найкращими побажаннями і від щирого серця.

Одне з головних правил, не можна дарувати на день народження подарунки, що мають дефекти (подряпини, тріщини, відбиті краї). Вони приноситимуть імениннику неприємності та сварки. Нижче наведені предмети, які потрібно уникати при даруванні або доповнювати їх додатковим презентом.

Гострі предмети

Відповідно до народних прикмет, колюче-ріжучі предмети, такі як ножі, кинджали, сокири, виделки, ножиці, краще на день народження не дарувати. Вважається, що на гострих краях накопичується негатив, який може принести в життя іменинника лихо, розлади та сварки. Також за повір'ями, ріжучі предмети сприяють загостренню конфліктів і розриву відносин.

Гаманець

Гаманець відноситься до тих предметів, які в жодному разі не можна дарувати порожніми. Інакше на іменинника чекають фінансові проблеми і навіть повна відсутність грошей. Ця ж прикмета стосується й інших подібних речей, призначених для зберігання – скарбничок, сумок, рюкзаків, валіз. Щоб уникнути неприємностей, достатньо в такий подарунок символічно покласти монетки чи купюри. У сумку також можна – ручку та інші канцтовари чи солодощі.

Годинник

За прикметами не можна дарувати годинник на день народження, тому що відносини між іменинником та гостем можуть призвести до розлучення. Також вважається, що стосунки між людьми, які кохають одне одного мажуть закінчитися в той момент, коли подарований годинник зупиняться.

Посуд

Якщо в якості подарунку був обраний посуд, необхідно бути впевненим, що він цілий, без сколів і тріщин. Інакше він може стати причиною розладів у сім'ї. Інша умова – не можна дарувати порожній посуд. Як і порожні гаманці та сумки, такий подарунок символізує безгрошів'я, а також, за прикметами, призводить до самотності та спустошеності.

Наприклад, чайник чи кухоль можна подарувати з чаєм, кавою, яку полубляє іменинник, в каструлю, сковорідку поставити солодощі чи спеції. Також на допомогу завжди прийдуть монетки. Аналогічних рекомендацій щодо прикмет необхідно дотримуватися, якщо на день народження дарується ваза. Такий презент доречно піднести імениннику разом з букетом квітів.

Квіти

Одна з найвідоміших прикмет у нашій культурі – не можна дарувати парну кількість квітів у букеті. Їх приносять виключно на похорон. Проте є й виняток із цього правила. Якщо це дрібні польові квіти, їх ніхто не рахує. Також прикмети рекомендують остерігатися жовтих кольорів. Цей життєрадісний колір часто пов'язують із розлукою, обманом та зрадою.

Що ж до квітів у горщиках, то повір'я не рекомендують дарувати жінкам кучеряві рослини, наприклад, ліану або плющ. Вважається, що вони негативно впливають на сімейне життя і витісняють з дому та життя жінки чоловіків. Сприятливу жіночу енергетику несуть, наприклад, спатифілум та орхідея.

А ось кактус народні прикмети дарувати на день народження не рекомендують, особливо жінці. Вважається, що він віддаляє чоловіків та руйнує стосунки. Крім того, ця колюча рослина здатна пробудити в імениннику гординю, деспотизм і норовливість, а також принести в будинок накопичену негативну енергію. Все це може призвести до великих проблем.

Ароматичні свічки

Сучасні свічки асоціюються із затишком та романтичною атмосферою. Але так було не завжди. За повір'ями наших предків, воскові свічки можуть бути досить небезпечними для того, хто приймає їх в якості подарунку.

Вважається, що віск, як губка, вбирає всю енергію та інформацію, яку в нього хоче помістити людина, що працює з ним. Тому раніше його використовували для негативних магічних справ. Коли свічку, виготовлену з такого воску, запалювали, весь закладений у ньому негатив вивільнявся і приваблював нещастя до будинку та життя своєї жертви.

Нині у промислових масштабах свічки виготовляють не з воску, а з парафіну чи гелю. Такі матеріали вважаються несприйнятливими до зовнішніх енергій. Тому можна сміливо дарувати на день народження красиву ароматизовану або декоративну свічку.

Прикраси

Народні прикмети рекомендують з особливою обережністю ставитись до прикрас, подарованих на день народження не близькими людьми. Ці вироби контактують безпосередньо з тілом людини, тому через них можна легко навести нещастя або зробити приворот. За повір'ями, якщо подарований ланцюжок або браслет незабаром порвалися, такий презент зроблений не від щирого серця. Також існує прикмета, що каблучку коханій дівчини чи хлопцю краще не дарувати до весілля. Це може призвести до великої сварки та подальшого розставання пари.

Трапляються народні прикмети, в яких також не рекомендується дарувати сережки. Часто вони мають застібку із загостреним кінцем, тому потрапляють у «категорію гострих предметів», про яку згадується на початку цієї статті. І такий подарунок може призвести до погіршення стосунків – сварок, зрад і навіть розставання.

Картини й антикваріат

Добре підібрана картина ідеально впишеться в будь-який інтер'єр і довго радуватиме іменинника, особливо якщо він є поціновувачем живопису. Проте народні прикмети роблять деякі застереження, які картини не варто дарувати. Краще оминати антикварні картини. Як і всі старі речі, вони можуть бути наповнені енергіями попередніх власників. Так у будинок до іменинника можна принести негатив, хвороби та розлади. Картина, обрана як презент, не повинна мати похмурий сюжет. Також, за повір'ями, небезпека може нести портрет іменинника, тому що його легко використовувати для проведення магічних ритуалів.

Чи можна дарувати подарунок заздалегідь до дня народження, чи не можна і чому

Народні прикмети кажуть, що не можна дарувати подарунки раніше, ніж день народження. У сучасному світі дотримуватись цього не так складно. Навіть якщо людина не має можливості бути присутньою на святі особисто, на допомогу завжди прийдуть кур'єри та служби доставки. А мобільний зв'язок та інтернет дозволяють сказати теплі слова з будь-якого куточка земної кулі.

Якщо ви вже підготували подарунок й хочете надихнутися для створення власного красивого привітання імениннику, у пригоді вам може стати сайт Moonzori. Там можна знайти привітання з Днем народження – українською, Birthday wishes – англійською та Geburtstagswünsche – німецькою мовами.


22.04.2023 6144
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1181
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2508
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2105
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2158
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6523 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2446 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

330

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1138

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1271

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1390
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

266
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

580
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2056
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26505
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

546
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10454 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8004
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

529
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

397
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

540
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

617
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1570