Україну підштовхнули до непродуманого та непідготовленого ринку землі — Інститут Окленду

ZN.UA Ексклюзив Документ
Поділитися
Україну підштовхнули до непродуманого та непідготовленого ринку землі — Інститут Окленду © latifundist.com
Лист про можливу втрату Україною економічної незалежності спрямовано до глав ключових світових фінансових інституцій — МВФ, Світового банку, ЄБРР.

Виконавчий директор американського Інституту Окленду Анурадха Міттал звернувся з листом до глав ключових світових фінансових інституцій — МВФ, Світового банку, ЄБРР, в якому заявляє про ризик втрати Україною економічної незалежності через впровадження ринку землі - у тій концепції, яка існує на сьогодні. Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) України Микола Стрижак.

Як пише в своєму листі Анурадха Міттал, про тривожну тенденцію йдеться в звіті Оклендського інституту. Звіт фактично викриває приховане захоплення українських сільськогосподарських земель на тлі хаосу війни. Зокрема, демонструє, як олігархи та фінансові інтереси розширюють контроль над сільськогосподарськими землями України за допомогою та фінансуванням західних фінансових установ.

"Принциповий і жорсткий звіт з промовистою назвою та акцентом на те, що Україну помилково чи ні — під тиском транснаціональних корпорацій, які інвестують в агрохолдинги України, — стимулювали до непродуманого та непідготовленого ринку землі. Ціна питання — втрата економічної незалежності", - зазначив Стрижак.

У звіті, на який посилається Анурадха Міттал, наголошується, що найбільші землевласники в Україні — це суміш українських олігархів і різноманітних іноземних інтересів  — переважно європейських та північноамериканських, включно з фондом прямих інвестицій США та суверенним фондом Саудівської Аравії.

У звіті загдуються такі українські компанії як "Кернел", UkrLandFarming, МХП , "Астарта", "Нібулон", "Систем Кепітал Менеджмент".

Серед закордонних компаній і фондів, які інвестували у ключових українських гравців згадуються - NCH Capital, PIF Saudi, Arabia, SALIC та інші, а також банки - EBRD, EIB, IFC. Саме вони дають кредити, а отже, можуть впливати на тих, хто їх отримує в Україні. 

Водночас, на думку Миколи Стрижака, ситуація є глибшою і гіршою, ніж показує звіт.

"Річ у тому, що бізнеси Веревського, Косюка, Бахматюка та інших — уже започатковувалися як частина транснаціональних корпорацій. Міністр аграрної політики пан Сольський (він же — ексголова профільного комітету ВРУ) — теж частина транснаціональних компаній, тільки в Україні. І він, зараз працюючи в уряді України представляє інтереси транснаціональних корпорацій. Тому на Сольського корпораціям точно не треба тиснути, він і так їхній. Інше питання: чому президент приймає стратегічне рішення і ставить особисто зацікавлену особу на державну посаду міністра?", - зазначив очільник Асоціації фермерів та змлевласників.

Крім того, на думку Стрижака, проблема не в інституціях, які надають кредити.

"Я був учасником переговорних процесів уряду Гройсмана зі світовими фінансовими інституціями, яким, власне, й написав свій лист пан виконавчий директор Інституту Окленду. Що відбувалося тоді? У ЄБРР справді одразу чесно сказали, що починають інвестувати зі 100 мільйонів і вище. А в нас немає жодної людини, котра готова освоїти 100 мільйонів. Тільки Бахматюк із Косюком. Що вони, власне, й роблять. МВФ узагалі з нами не говорив. А ось з експертами Світового банку ми спілкувалися постійно. І ми їх врешті-решт переконали, що обіг землі має бути, але не у 2019 році, як хотів Світовий банк, а у 2021-му. Тому що фермерам потрібні були час і фінансова підтримка, аби встигнути викупити землю. І Світовий банк погодився. І навіть пообіцяли нам гроші, а уряд — дав гарантії. Все це було зафіксовано в державній програмі підготовки до включення обігу землі", - наголосив він.

За словами Стрижака, саме українська влада повинна була відстоювати державний інтерес.

"Це ж не приватна лавочка якась, а держава. Має бути спадкоємність державної політики. В період виборчого процесу ми з командою Зеленського про все домовилися, і нова влада була повністю інформована. З нами на першому етапі спілкувалися представники Київської школи економіки, яку очолював пан Милованов. У нього в планах було продовжити дискусію зі Світовим банком. Але чомусь головний економіст країни якось несподівано перетворився на головного адвоката термінового відкриття обігу землі", - розповів Стрижак.

"Отож, панове експерти інституту трохи не докопали", - додав він.

На думку Стрижака, на сьогодні головна проблема полягає в тому, що держава запустила непродуманий закон про обіг земель.

"Держава сама зробила вибір — пустила землю в обіг. Які тут можуть бути претензії до Світового банку? Але напрям (хід думок, - ред.)  правильний", - наголосив він.

Нагадаємо, закон про обіг землі в Україні має бути зупинений до кінця війни, а після війни - земля має бути повернута українському народу, а не належати агрохолдингам. Таку резолюцію ухвалив Форум фермерів, який кілька місяців тривав у регіонах і днями був фіналізований у Києві.

Детальніше про це читайте в інтерв'ю Інни Ведерникової з почесним президентом Асоціації фермерів та приватних землевласників (АФЗУ) України Миколою Стрижаком - ""Війна і крадіжка". Хто й чому захоплює сільськогосподарські землі України?".

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі