xcounter
#

Міноборони РФ вже почало перехоплювати GLSDB, які поки ще чекають свого часу

20552
GLSDB
GLSDB

У фантазіях рашисти вже збивають GLSDB, які можуть уразити цілі на дальності 150 км, але поки лише виробляться

Попри те, що Україна, як мінімум офіційно, не отримала GLSDB, які можуть уражати цілі на дальності до 150 км, у РФ вже відзвітувались про її перехоплення.

У офіційному зведенні так званого міноборони РФ від 28 березня фігурує наступна фраза: "засобами протиповітряної оборони за добу перехоплено вісімнадцять реактивних снарядів системи залпового вогню HIMARS та один керований реактивний снаряд GLSDB".

Читайте також: На скільки ще Eurofighter може вирости черга і як швидко Airbus планує отримати новий контракт

Варто зазначити, що для російського відомства це не перший випадок "знищення" озброєння, якого немає поки у розпорядженні ЗСУ. Наприклад, ще у вересні минулого року у Москві повідомили про знищення одразу чотирьох БМП Bradley. А тоді про передачу цих машин взагалі мова не йшла, більше того, поки немає інформації, що ці американські БМП доїхали до України.

Але, чи могли дійсно GLSDB потрапити до України залишається під величезним питанням, бо попри те, що про їх передачу до України оголосили у лютому, але ці плануючи бомби надаються за програмою Ukraine Security Assistance Initiative, USAI (Ініціатива сприяння обороноздатності України), за якою вони замовляються у виробника - Boeing та Saab.

А за оцінками перші GLSDB навряд зможуть потрапити до України не раніше ніж через дев'ять місяців, бо спочатку їх необхідно виготовити. І це навіть враховуючи те, що мова йде про поєднання лише двох існуючих компонентів - двигуна некерованої ракети M26 та керованої авіабомби GBU-38 SDB-I. Хоча дійсно неможливо виключати сценарій, за яким виробництво GLSDB стартувало значно раніше, або технологічний цикл значно коротший ніж оцінювали західні аналітики.

Але скоріш за все, у міноборони РФ вже давно втратили навіть залишки логіки, бо за офіційними звітами, вони вже пішли на четверте коло знищення всієї техніки та озброєння ЗСУ, включно з анонсованою. Зокрема лише літаків рашистів "назбивали" 404 літаки, тобто у 4,5 раза більше ніж було в Україні загалом, включно з транспортними та тренувальними станом на 2021 рік.

Читайте також: Швеція та Фінляндія розпланували спільне оновлення стрілецького озброєння аж до 2053 року