Після початку війни росію залишили десятки відомих вчених

З Росії після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну почали масово їхати відомі вчені.

Це з’ясувало видання Проект.

Журналістам вдалося встановити імена 28 вчених, які залишили РФ після початку війни. Серед них – академік РАН, президент Московського математичного товариства Віктор Васильєв, член-кореспондент РАН Юрій Ковальов, професори РАН Сергій Попов та Олександр Марков

«Проект» підкреслює, що фахівців, що поїхали, набагато більше. Зокрема, лише організація Scholars at Risk вивезла з Росії 200 осіб, а ще 62 вченим допомогла виїхати німецький фонд Олександра фон Гумбольдта. Крім того, у телеграм-чатах для вчених, які потребують релокації, зараз перебувають понад шість тисяч людей, зазначає «Проект».

Також, за даними журналістів, після початку повномасштабної війни багато російських вишів втратили десятки викладачів. Зокрема, в одному з підрозділів Вищої школи економіки – Інституті гуманітарних історико-теоретичних досліджень – звільнилося 60% співробітників, розповів екс-директор підрозділу Олексій Плєшков. У свою чергу колишній професор НДУ ВШЕ Костянтин Сонін вважає, що всього вуз втратив не менше 150 викладачів.

Одним із російських вишів, що найбільше постраждали від війни в Україні, став Сколківський інститут науки і технологій, орієнтований на партнерство із закордонними навчальними закладами. Зокрема, після початку повномасштабного російського вторгнення Сколтех залишили майже всі іноземні та багато російських професорів та студентів.

«Зупинилися цілі наукові галузі, дослідження просто не ведуться. Ми відкинуті на роки тому», — журиться астрофізик, професор РАН Сергій Попов. Його біографія схожа історії багатьох помітних учених. У 2016 році він отримав державну премію «За вірність науці», у лютому 2022 року підписав відкритий лист проти війни, а за кілька місяців виїхав з Росії.

Ні Попова, ні інших його колег ніхто не вмовляв залишитись. Навпаки, наукові та освітні організації самі видавлювали висококласних фахівців. Причому у традиціях 30-х років. минулого століття — з доносами та шпигуноманією.

На фото: російські вчені, що виїхали з країни

MIXADV

цікаве