• USD 39.5
  • EUR 42.2
  • GBP 49.1
Спецпроєкти

Нетаньягу всіх переграв. Включаючи себе. Чим завершиться спроба судової реформи в Ізраїлі

Ізраїль стрясають демонстрації небувалих масштабів. На знак протесту проти юридичної реформи страйкував навіть міжнародний аеропорт "Бен-Гуріон"

Реклама на dsnews.ua

Безпосередньою причиною протестів, які тривають уже чотири місяці, і досягли піку в понеділок, стала судова реформа, яку розпочала правляча коаліція. Саме у понеділок за неї мав проголосувати Кнесет.

Ситуацію сильно підігріло рішення прем'єра Беньяміна Нетаньяху про звільнення міністра оборони Йоава Галланта, генерала армії та члена правлячої партії "Лікуд", який виступив проти реформи.

Про беззастережну підтримку реформи навіть у лавах прихильників правлячої коаліції немає й мови, а всі заяви про те, що уряд має знехтувати протестами меншості – найчистіша демагогія. Жодна більшість за реформою не стоїть, вона є продуктом змови Нетаньяху та релігійних ортодоксів, які увійшли до складу правлячої коаліції, де кожна зі сторін має свій інтерес. До речі, коаліція в 64 голоси зі 120, яка надто голосно упирає на те, що вона, мовляв, представляє більшість, теж виглядає комічно.

Іншими словами, ізраїльтян розводить купка політиканів-махінаторів, а значна частина громадян це розуміє, і обурена.

На момент написання статті Нетаньяху, за чутками, зібрався оголосити про зупинення реформи, але це не точно. Прем'єр вагається та тягне час, оскільки різко відступати йому не можна. Він може поступитися тільки дуже поступово, торгуючись та затягуючи ситуацію.

Справа в тому, що правляча коаліція, зліплена з дуже неоднорідних шматків, спочатку вишикувалася навколо майбутньої реформи. І в той час як глава ізраїльської профспілки "Гістадрут" заявив, що в країні почнеться загальний страйк, якщо Кабмін до кінця дня не скасує реформи і не відновить на посаді міністра оборони, лідер руху "Оцма Єгудіт", який тримає шість із 64 коаліційних голосів, у свою чергу заявив, що призупинення реформи призведе до розвалу коаліції.

Ситуація таким чином стала патовою. До речі, скасування та призупинення – не одне й те саме. Якщо реформу буде припинено, це може означати лише доопрацювання її проекту. І "Гістадрут" вимагає саме скасування. Але навіть якщо реформу буде скасовано, а міністра відновлено, це теж не означає миттєвого припинення протестів. Вони беруть участь різні групи, з різними інтересами, і, як це завжди буває, список їхніх вимог під час протестів розширювався і поглиблювався. Цей список, щоправда, ще не погоджений усіма протестувальниками. Але, якщо Нетаньяху виявити занадто велику поступливість, його недовго й узгодити. Загалом у повітрі пахне черговими виборами. І Нетаньягу їх, швидше за все, програє.

Реклама на dsnews.ua

Про що, власне, реформа?

В Ізраїлі немає формальної Конституції, а фактична спирається на Основні закони Ізраїлю, Декларацію незалежності, судові прецеденти та принципи, закладені у спадок єврейського народу. Як наслідок, немає Конституційного суду, а конституційний нагляд здійснює Верховний суд, який має право блокувати прийняття неправомірних, на його думку, законів.

Реформа передбачає, що вето ЗС на ухвалені парламентом закони можна буде подолати парламентською більшістю, тобто правлячою коаліцією. Крім того, уряд отримує контроль за відбором суддів ЗС.

Повний текст законопроекту досить великий і плутаний, у ньому багато деталей та складних форм, але, за фактом, Кнесет отримує контроль над ВС, який позбавляється судової незалежності. Це викликає заперечення критиків реформи, а її автори, на чолі з міністром юстиції Яривом Левіном, ховаючись за юридичні навороти, введені в проект, стверджують, що все гаразд, незалежність судової влади зберігається, і взагалі, демократія тільки зміцниться, як і баланс між гілками. влади. І це, відверто кажучи, груба розводка, розрахована на ідіотів. А більшість громадян Ізраїлю, на жаль Беньяміна Нетаньяху та його союзників щодо коаліції, далеко не ідіоти.

Плани на реформу не становили таємниці і були заявлені в момент формування право-релігійної коаліції, яка, як уже сказано, навколо неї і заради неї і була побудована. Нетаньягу хоче зіскочити з кримінальної справи про корупцію, яка висить на нем з 2019 року. Перспективи для прем'єра погані, справа пахне реальною відсидкою, і 73-річний Бібі пішов єдиним можливим шляхом: став максимально затягувати судові процедури. І досяг успіху в цьому. Нині, на посаді прем'єра, він невразливий. Але все кінчається, і прем'єрство теж, а перспектив вискочити сухим із води Нетаньяху немає — зовсім ніяких. І тоді глава "Лікуди" вирішив перекроїти під себе і свої проблеми всю судову систему.

Ну, а ортодокси, які увійшли до спілки з "Лікудом", просто хочуть преференцій для себе та своїх виборців. Їх давно дратували надмірно світські, на їхню думку, погляди суддів ЗС. Ось, власне, і вся реформа.  

Як розвиваються події

Ортодокси у складі коаліції і чути не хочуть ні про відміну реформи, ні навіть про її призупинення. Щодо останньої, вони справедливо вважають, що перезапустити реформу, якось зупинивши її, швидше за все, не зможуть. Оскільки у самому "Лікуді" вона також викликала розкол.

Відразу, після відставки Галланта, Армія оборони Ізраїлю підняла рівень боєздатності "у зв'язку з початком втрати контролю з боку влади над територією країни". У понеділок на протести вийшли 600 000 людей — це 6,5% населення Ізраїлю. Причому 6,5% — лише ті, хто активно протестує, а скільки в такому разі тих, хто проти реформи, але не хоче виходити на вулицю?

Нетаньяху назвав протести спробою "створити анархію" та спровокувати нові вибори. З квітня 2019 року глибоко розділений Ізраїль провів уже п'ять дострокових виборів, поки, нарешті, 25-й Кнесет не зміг сформувати більшість… Але, як бачимо, і вона була сформована з не зовсім добрими намірами.

"Ми ніколи не були такі близькі до розвалу, — заявив у понеділок колишній прем'єр-міністр Яїр Лапід. — Те, що сталося тут за останні 24 години, — це божевілля, це втрата контролю та втрата спрямування… Це доказ того, що це уряд втратило гальма, це небезпека для держави Ізраїль. Наш дім у небезпеці".

Президент Ісаак Херцог також закликав призупинити реформу. "Заради єдності народу Ізраїлю, заради відповідальності я закликаю вас негайно зупинити законодавчий процес", — написав він у своєму Twitter.

У цей же час низка авторів проекту закликала прихильників реформи вийти на вулиці з контрпротестами. Справа йде до зіткнень "стінка на стінку" — ще не громадянська війна, але щось близьке до неї.

Ярів Левін, головний автор проекту, дистанціювався від дискусій, заявивши, що "поважатиме будь-яке рішення прем'єр-міністра Нетаньяху про закон про судову реформу". А у відповідь на заклик групи високопоставлених членів "Лікуди" відкликати проект і піти у відставку, взявши на себе відповідальність "за величезні збитки, які він завдав країні", Левін попередив, що хаос, що виник, може призвести до негайного падіння уряду, і до чергових виборів. З абсолютно неясним, слід визнати, результатом.

Між демократією та Нетаньяху

А як Нетаньяху, з хвостом із судових справ та інших скандалів взагалі став прем'єром в чергове, вшосте? Тут все також зрозуміло: він харизматичний і, безумовно, є найвпливовішою фігурою в ізраїльській політиці за останні роки. Він обіймав посаду прем'єра найдовше в історії Ізраїлю, загалом 15 років та 3 місяці. Так довго, що вибори щоразу виявлялися референдумом про довіру до нього особисто, а не голосуванням за політичну програму. І це не метафора: згідно з опитуваннями Ізраїльського національного центру дослідження виборів (INES), у ході всіх п'яти останніх виборів на запитання про головну їхню складову не менше половини опитаних заявляли, що голосували за або проти Нетаньяху. "Майбутнє демократії" було другою за поширеністю та ступенем важливості відповіддю, з відривом у 10-15%.

Таким чином, 1 листопада минулого року ізраїльтяни, прийшовши на виборчі дільниці вп'яте за чотири роки, фактично взяли участь у референдумі про те, чи є голова партії "Лікуд" відповідною людиною для керівництва країною. При цьому, підтримка ізраїльтянами демократичних цінностей залишається стабільно високою: 80% віддані демократії та підтримують політичну рівність, 60% відкидають авторитарне керівництво, близько 50% вважають за необхідне дотримання демократичних правил гри і щодо тих, хто критикує Ізраїль як такий. Але персоніфікація демократичних цінностей, і ототожнення їх із розкрученим політиком призвело до їхньої фактичної девальвації. Це неприємний урок, який доведеться вивчити ізраїльтянам. Втім, не лише їм – тут є про що міцно подумати українцям.

Камо прийдеш?

Чим це закінчиться? І, до речі, чи було щось схоже в ізраїльській історії? Було! Після приходу до влади Ірода I функції Синедріону в кілька етапів зазнали змін. Раніше Синедріон брав участь в управлінні державою, міг накладати вето на рішення царя (з династії Хасмонеїв), його сфера діяльності поширювалася на всі політичні та суспільні галузі. Ірод спочатку позбавив Синедріона права на участь в управлінні державою. Потім поступово змінив і його склад, позбавившись усіх, хто був пов'язаний з династією Хасмонеїв, ворогів і попередників Ірода, і призначивши замість них людей з кола фарисеїв, що протистояли Хасмонеям. Фарисеї вважали за краще Ірода Хасмонеям, оскільки на їхню думку цар-неєврей не втручатиметься в релігійні закони євреїв. Але Ірод I переграв і фарисеїв. Урізавши всі функції Синедріона, він перетворив його на порожню форму, майже позбавлену змісту. Ну, чи не принади ці історичні аналогії?

Наразі прихильники реформи готують відповідь: 350 членів ЦК "Лікуд" і близько 2000 партійних активістів уже підписали листа депутатам Кнесета, наполягаючи на її проведенні. Нічого ще не скінчилося — навпаки, все тільки починається. Прогнози розвитку ситуації різні, але вони виглядають передчасними. Ймовірно, все визначиться у найближчі 5-10 днів.

    Реклама на dsnews.ua