Прем'єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху звільнив міністра оборони

Поділитися
Міністр оборони виступив із критикою судової реформи.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху звільнив міністра оборони Йоава Галланта наступного дня після того, як він закликав припинити судову реформу, що спонукало політичних діячів та колишніх членів кабінету засудити дії Нетаньяху як «диктатуру».

Офіс прем'єр-міністра Ізраїлю опублікував однорядкову заяву: «Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху сьогодні ввечері вирішив звільнити міністра оборони Йоава Галланта». Більше подробиць він не повідомив.

У суботу Галлант публічно розкритикував спірні урядові реформи судової системи, заявивши, що «законодавчий процес має бути зупинено».

Він сказав, що військовослужбовці Армії оборони Ізраїлю також протестували проти реформ: «Я чую їхні голоси та турбуюся. Події, що відбуваються, і проблеми в ізраїльському суспільстві не обходять стороною Армію оборони Ізраїлю. Звідусіль піднімаються безпрецедентні почуття гніву, болю та розчарування», — цитує його слова Times of Israel.

Галлант сказав: «Я бачу, що джерело нашої сили слабшає… Розкол у нашому суспільстві, що росте, проникає в ЦАХАЛ і служби безпеки. Це явна, безпосередня і відчутна загроза безпеці держави. Я не подам на це руку».

Декілька ізраїльських політиків засудили звільнення Нетаньяху Галланта, назвавши його «диктатором» та «небезпекою для Ізраїлю».

Лідер "Ісраель Бейтену" Авігдор Ліберман, також колишній міністр оборони, назвав звільнення Галлана "диктатурою в кращому вигляді", повідомляє Times of Israel. Ліберман сказав: «Міністр оборони наважився висловити глибоке занепокоєння всіх керівників підрозділів безпеки щодо розпаду ЦАХАЛу та заподіяння фатальної шкоди безпеці Ізраїлю».

Він додав: «Замість того, щоб слухати [Галланта] та скликати кабінет, Нетаньяху обрав шлях усіх диктаторів — змусити замовкнути голоси».

Як повідомляє Times of Israel, лідер партії «Національна єдність» Бені Ганц, попередник Галанта на посаді міністра оборони, заявив, що Ізраїль стикається з «явною, безпосередньою та відчутною загрозою» своїй безпеці. Він додав: «Небезпека стала ще гіршою. Сьогодні ввечері Нетаньяху поставив політику і себе вище за безпеку».

Судова перебудова надасть уряду повноваження щодо призначення суддів та обмежить судовий нагляд за діями уряду та законами. Нетаньяху та його прихильники стверджують, що ця стратегія відновить рівновагу між судовою та виконавчою гілками влади, приборкавши те, що вони вважають судом, схильним до ліберального втручання.

Проте противники стверджують, що такий підхід руйнує тендітну систему стримувань та противаг Ізраїлю та катапультує Ізраїль до авторитаризму.

План уряду щодо посилення контролю над судовою системою викликав найбільший рух протесту в історії Ізраїлю та спровокував серйозну національну кризу, включаючи навіть попередження президента про громадянську війну.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі