Досить продавати авансом процвітання України

Ніна Южаніна

Червоною ниткою новинними каналами пройшла нова заява (тепер Єрмака) про те, що Офіс Президента не відмовляється від податкової реформи. Щоправда, після перемоги у війні.

Мета майбутньої реформи – назавжди прибрати корупцію з податкової сфери й запропонувати податкові умови не гірші, ніж у сусідів, вважає керівник ОП:

«У глобальній конкуренції за інвестиції Україна має стати чемпіоном».
«Податкова реформа зробить процвітання України неминучим».

Слухайте, можливо, досить продавати авансом процвітання України?

Як заявила Віцепрезидентка Світового банку Анна Б’єрде:

«Світовий банк підтримує Україну у прагненні впровадити антикорупційну податкову реформу зі зниженням податків попри викликану війною кризу!».

Цілями реформи оподаткування на цьому етапі для України мають стати мобілізація ресурсів та підвищення ефективності адміністрування податкових надходжень.

Давайте проаналізуємо, що зроблено з податковою системою за останні 4 роки.

Коротко можна охарактеризувати так: розширення повноважень податкових органів, що породжують корупцію, збільшення тиску на бізнес з одночасними пільгами для обраних.

1. Запровадження інституту “ВИНИ” при порушенні податкового законодавства. Будь-який платник податків може бути притягнутий до фінансової відповідальності за вчинення податкового правопорушення за умови наявності в його діях або бездіяльності вини.

При цьому особа буде вважається винною, якщо буде встановлено, що вона мала можливість дотримуватися правил та норм, проте не вжила достатніх заходів щодо їх дотримання, а достатність таких заходів визначає сам податковий орган під час перевірок.

2. Запровадження податкових перевірок проведення платником операцій з нерезидентами на предмет, чи є в них розумна економічна причина (ділова мета).

Якщо податкова не визначить у таких операціях платника економічної доцільності, понесені платником витрати з таким нерезидентом не будуть визнані податковою, що призведе до збільшення суми податку на прибуток.

3. Запровадження оподаткування в Україні доходів контрольованих іноземних компаній, учасниками, партнерами, пайовиками, засновниками, контролюючими особами яких є резиденти України.

Проте законом була передбачена можливість безподаткової ліквідації таких іноземних компаній протягом 2020 та 2021 років (для українських власників таких компаній було встановлено ставку ПДФО у розмірі 0 відсотків).
Відбулася податкова амністія та легалізація в Україні іноземного капіталу без сплати податку.

4. Заборона виїзду керівника юридичної особи – боржника за кордон при наявності податкового боргу.

Тимчасове обмеження (за рішенням суду) у праві виїзду керівника юридичної особи-боржника за кордон до повного погашення податкового боргу, сума якого перевищує 1 млн грн.

5. Збільшення кількості письмових запитів податкових органів до платників про надання інформації.

Надано право податковим органам надсилати запити, якщо виявлено факти, які МОЖУТЬ свідчити про можливі порушення у господарській діяльності платника. Ненадання або не повне надання інформації на запит контролюючого органу є підставою для проведення позапланових перевірок.

6. Встановлення обмеження для великих платників податків на перенесення збитків минулих років.

Норми передбачають, що фінансовий результат до оподаткування зменшується лише на 50% непогашених збитків, решта в такій же пропорції переноситься на наступні роки (до повного погашення).
Виключно фіскальна норма, що не враховує фінансовий стан платника.

7. Запровадження мінімального податкового зобов’язання за володіння та користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Сплачені податки і збори з 1 гектара в рік не можуть бути меншими за 5% від нормативної грошової оцінки відповідних земельних ділянок. В середньому по Україні такий мінімальний рівень складає біля 1 400 грн/га/рік, а рівень сплати податків фермерами коливається в діапазоні 280-500 грн/га/рік.

Це є збільшенням податкового навантаження на малих фермерів та нівелювання регіональних особливостей ведення сільського господарства.

8. Заборона сплати єдиного податку для виробників птиці.

Виключення з платників єдиного податку 4 групи платників, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці, страусів та перепелів.

В результаті маємо збільшення податкового навантаження для виробників, збільшення вартості м’яса птиці для споживачів, втрати доходів місцевих бюджетів від сплати єдиного податку (оскільки податок на прибуток, якщо він буде, зараховується до державного бюджету).

9. Запровадження сплати авансових внесків з податку на прибуток для фінансових компаній, які здійснюють операції з обміну іноземної валюти.

По факту було введено безальтернативний податок та знівельовано механізм авансового внеску, сплачені суми якого в розмірі понад визначену річну суму податку на прибуток неможливо повернути.
Реалізовано принцип “Плати або не працюй”.

10. Встановлення для ВСІХ юридичних осіб вимоги зберігання 5 років первинних документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків.

Тоді як це необхідно було зробити для платників податків, щодо яких може бути отримано спеціальний запит податкового органу іншої країни про операції їх платників із платниками України (в рамках міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування).

Якби влада дійсно хотіла створити умови для переваг українського бізнесу у глобальній конкуренції за інвестиції в Україну, то треба було починати з перегляду або скасування всіх 10 норм, про які я зазначила вище.

А не годувати платників авансом «все по 10».

 

Колаж: 24 канал

Автор