У справі про корупцію у Фонді держмайна ниточки ведуть у кабінети вищого рівня — Шабунін

Поділитися
У справі про корупцію у Фонді держмайна ниточки ведуть у кабінети вищого рівня — Шабунін
В опублікованих НАБУ матеріалах фігуранти розслідування напряму говорять про обізнаність влади із схемою.

Фігуранти справи про злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка на записах Національного антикорупційного бюро напряму заявляють, що «влада повністю курувала, висмоктувала нижче за ватерлінію всі гроші». Тобто, як зазначає керівник центру протидії корупції Віталій Шабунін, справа і оприлюднені дані можуть бути тільки початком великого розслідування, яке виведе на кабінети кураторів ще вищого рівня, що підтверджує дані ZN.UA про значно ширше коло підозрюваних.

Також в Центрі протидії корупції відзначають кілька важливих моментів у справі, які вказують на низку інших порушень законодавства:

  • фігуранти постачали до Росії та Криму титановмісну сировину, яка критично важлива для виготовлення озброєння;
  • у справі фігурує олігарх Ігор Коломойський, якого фігуранти на плівках називають просто «дєд»;
  • для вдалого маскування оборудки лише за квітень 2021 року фігуранти справи витратили 25 тис. доларів на піар. У тому числі – по 300-600 доларів на пости від ЛОМів;
  • Сенниченко за участь у схемі отримував «фікси», які лише з листопада 2019 року по липень 2020 року склали майже 1,3 млн доларів;
  • дружина Сенниченка також фігурує у розслідуванні — від співорганізатора злочинної організації вона отримала в подарунок Porsche Macan за 60 тисяч доларів США, на якому виїхала з країни на початку вторгнення.

Зазначимо, що сам Дмитро Сенниченко щонайменше з осені 2022 року перебуває за кордоном – у жовтні розслідувачі «Української правди» помітили його із сім’єю у Монако. За актуальними даними зараз він проживає в Іспанії, де в грудні 2022 року, ймовірно, навіть заснував власний бізнес.

«Попереду нас ще може чекати цікава історія з екстрадицією. А також імена людей з "високих кабінетів", які мали в цій схемі не менш важливу роль», - зазначають в ЦПК.

Напередодні НАБУ та САП повідомили про розкриття масштабної махінації з майном ФДМУ на понад 500 млн грн, яку впродовж 2020-2021 років здійснювала злочинна організація на чолі з колишнім головою Фонду державного майна. Ексголова ФДМУ разом із спільниками поставив «своїх» людей директорами АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Ті, зі свого боку, укладали незаконні договори і продавали «потрібним» компаніям продукцію за заниженими цінами. Різницю у вартості організатори схеми присвоювали.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі