«100 мільярдів економії» на армії

Валерій Прозапас

Я можу навскидку перелічити десятки посад “у тилу”, які забезпечують результат передової. Від логістики до складів РАО, від інструкторів навчальних центрів до служб технічного забезпечення, від банальної гарнізонної служби до медичного забезпечення тощо.

“Економія” на їхньому преміюванні 30 тисячами точно відобразиться на мотивації та якості роботи, не кажучи про сумнівні успіхи з мобілізації при таких розкладах.

Стара добра радянська “уравніловка” наздогнала нас після року війни на виживання, бо комусь здалося, що військовослужбовці “сільно много получают”.

Таке вже було в 2019 році, коли скоротили, наприклад, виплати на оздоровлення з 11 тисяч до 900 гривень, і народ масово перестав продовжувати контракти.

Як тоді казали про наслідки, і ніхто не хотів слухати, – так і буде зараз.

Головне, що є мільярди на “єдиний”, там у нас основні події, а не в армії.

Ну ок, всіх вітаємо з “100 мільярдами економії” на людях і с чудовіщним інтересом чекаємо на ціни на яблука для армії, думаю, там продовжать неслабо прібарахлятись.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Влада доплат не  поверне.

Недорога влада. Цей неймовірно цинічний пост я пишу спеціально для тебе. Щойно ти відібрала в українських солдатів доплату у 30 тисяч за службу у тилу. І цим ти, владо, неймовірно полегшила життя мені і всім іншим своїм противникам. Бо, влада, дивися.

Я, владо, твій переконаний противник, і я цього ніколи не приховував. Я агітував проти тебе, ще коли Зеленський не був президентом, я критикую тебе всі роки зеленого президентства і я категорично не сприймаю тезу, ніби допомога Заходу Україні – це бодай якась заслуга Зеленського. Я буду проти тебе агітувати у будь-яких випадках, крім ситуації коли з ЗЕкоманди будуть ганебно випхані Гетманцев (азаровець), Бужанський (ватник) і подібні – аж до самого Єрмака (сірий кардинал), і Зеленський займеться зміцненням (а не знищенням, як зараз) українського виробника.

Тобто ніколи.

І от, владо, ти мені зробила просто королівський подарунок. Одним рішенням ти показала багатьом українцям, що ти, владо, – збіговисько підлоти і нікчем. Бо якщо ти, владо, не зрозуміла, що ти зробила, я тобі поясню.

Розумієш, владо, солдат, який служить у тилу, – це далеко не волоцюга і нероба, як ти намагаєшся подати. Солдат у тилу – це інструктор навчальної частини, який має за огидних умов навчання і абсолютної нестачі техніки перетворити солдата на спеціаліста. Солдат у тилу – це водій, який добами не вилазить з-за керма, перевозячи на фронт харчі, пальне, боєприпаси тощо. Це медсестра у шпиталі, яка чергує на прорив. Тощо й тощо.

Коли відмазаний тобою, владо, від корупції міністр Резніков заявляє “хочеш заробляти більше – пиши рапорт і йди на фронт”, він цинічно бреше. По-перше, солдат не обирає, де служити. Якщо ти потрібний в тилу, на фронт тебе просто ніхто не відпустить. По-друге, чимало солдатів у тил служити і так прийшли з фронту. Просто тому, що в тилу потрібні професіонали, які знають потреби фронту.

Бо хто приготує мобілізованих громадян до фронту? Арестович? Чи оті твої блогери, які заявляють “навчати солдатів не треба, бо мої знайомі чоловіки самі готуються”?

Я вже не кажу про солдатів, яких з фронту відводять на ротацію, доукомплектування і навчання. Всі вони миттю переїздять зі 100 тисяч фронтових (які в багатьох частинах платять із затримкою) на цілих аж 22 тисячі. З цих грошей вони ремонтують і заправляють автотранспорт, оплачують собі житло і утримують свої сім’ї.

Це суто матеріальний бік. А є ще й бік моральний.

Ти, владо, намагаєшся переконати солдата, що наявні 22 тисячі кращі за 44 тисячі, які були (14 тис окладу + 30 тис доплати). Але солдати бачать інше. Вони бачать, що гарно платили їм тоді, коли ти, владо, тремтіла від переляку через перспективу опинитися на колінах перед регочучою російською десантурою. Ти, владо, була неймовірно щедрою, коли ворог стояв під Києвом, і коли російські танки розстрілювали ваші дачі і ваше майно.

Але варто було тобі, владо, переконатися, що небезпека далеко, і боятися нічого, як ти, владо, почала економити. І економиш ти не на єдиних марафонах і не на власному піарі. Ти, владо, економиш на солдатах. На нас. Вже повір, владо, ЦЕ розуміють всі солдати без винятку.

Так от, владо, мені стало дуже просто пояснювати співрозмовникам, що ти – збіговисько нікчем. Ні, я тебе зараз не критикую, боронь Боже. Я просто щоразу, як мова заходить за ЗП (а заходить вона часто), починаю цитувати твого міністра Резнікова, твоїх депутангів і твоїх пропагандистів. І це на солдатів діє краще за будь-яку пропаганду. А за кожним солдатом – сім’ї та родичі. А це все – виборці. Тямиш?

В принципі, владо, зроблене не складно виправити. Треба всього лише підтримати пропозиції Петра Порошенка і повернути солдатам доплату. Але ти, владо, нічого не виправиш. Нічого!

По-перше, тому що ти панічно боїшся Порошенка. А по-друге, тому що ти, владо, – збіговисько дурнів. Ти нічого не розумієш.

Тому, владо, мені дуже просто зараз пояснювати сослуживцям, хто ти, владо. Та, власне, вони й самі все бачать.

Автор