• USD 39.2
  • EUR 42.4
  • GBP 49.6
Спецпроєкти

Ювілей і наступ. Про що свідчить "Рамштайн-10"

Ювілейне засідання Контактної групи з питань оборони України, до складу якої входять близько 50 держав, приніс Україні лише корисні сюрпризи

рамштайн 10
Реклама на dsnews.ua

На зустрічі, що проходила під гаслом підготовки до весняного наступу Сил оборони України, було затверджено нові пакети військової допомоги для Києва.

Звісно, повний перелік зброї і устаткування ніхто зараз не оприлюднюватиме. Особливо після того, як у польському Жешуві, аеропорт якого став військово-логістичним хабом для України, було затримано шістьох агентів спецслужб РФ, що стежили за вантажами та готували диверсії.

Проте деякі подробиці все ж відомі з офіційних джерел.

Союзники нададуть нам більше систем ППО та ПРО, бронетехніки (танків, БМП, тощо), реактивні системи залпового вогню, зокрема HIMARS і MARS, артилерійські та танкові боєприпаси, ПЗРК, дрони-камікадзе, неназвані далекобійні системи.

Зокрема стало відомо, що Канада відправить до України 8 тис. снарядів 155-мм калібру, 12 зенітних ракет, навчальні стрільна для танків Leopard 1, а також вісім одиниць Leopard 2. Норвегія надасть Україні 2 системи ППО NASAMS, сусідня Швеція – 10 Leopard 2, а наприкінці лютого Стокгольм обіцяв також ЗРК IRIS-T та HAWK. Загалом дев’ять країн НАТО пообіцяли 150 "леопардів".

Вже опісля "Рамштайну" з Берліну повідомили про надання ракет до MARS II, 5 тис. 155-мм артилерійських снарядів, різне устатковання; з Парижу – що перші легкі танки AMX-10 RC вже прибули до України. А з Варшави — про це персонально повідомив президент Анджей Дуда – що перші чотири винищувачі МіГ будуть в Україні вже найближчими днями.

Ключовий ж меседж ювілейного "Рамштайну" – це якнайшвидше надання Україні всієї зброї, якої вона потребує для весняного наступу.

Реклама на dsnews.ua

Так, міністр оборони США Ллойд Остін за результатами чітко зазначив: "Україна не може гаяти часу. І сьогодні я чітко почув, що наші колеги-члени Контактної групи також усвідомлюють необхідність швидко та в повній мірі виконати наші зобов’язання".

Тригер №1

І дійсно наступу Сил оборони и звільнення територій цієї весни-літа очікують і в України, і на Заході, і в Росії. Остання, як зазвичай, готувалася що до "Рамштайну", що готується до наступу, хоча і не знає, де він відбудеться.

Попередньому "Рамштайнові" передувала ракетна провокація росіян в авіапросторі Молдови і країни-члена НАТО – Румунії.

Для цієї зустрічі і наступу Москва знов змінила тактику і поринула у вир інформаційно-психологічних маніпуляцій.

Важко було не помітити дуже масштабної дезінформаційної кампанії щодо ситуації на "нулі", наприклад, у Бахмуті, що провадилася останні тижні в соцмережах. Як і почасти маніпулятивних публікацій у західній пресі.

В соцмережах побільшало постів, посилань на безіменні ЗМІ чи звернень людей у військовій формі. Серед останніх дійсно можуть бути українські захисники, які привертають увагу до нагальних проблем, але також цілком ймовірно, що до них причепом підтягнулися фейкові оборонці. Бо ця хвиля останніми тижнями аж занадто помітна. І в такому разі мета Кремля зрозуміла, адже український військовий для нас є найбільшим авторитетом. Його слова цінуються набагато більше за слова політиків чи "ЛГМів". Тому це також і лазівка до наших голів для російських спеціалістів з інформаційних маніпуляцій.

А щодо маніпуляцій вже у ЗМІ. Окрім відвертих є і щось середнє між маніпуляцією та професіональною статтею, і тому вони ще "небезпечніші", оскільки створюють ілюзію опрацьованого матеріалу.

Прикладом може слугувати стаття The Washington Post про ситуацію в українському війську, яку коротко можна охарактеризувати як: "І вашим, і нашим". Якщо більш розлого, то з одного боку, в ній міститься негатив через втрати – як оборонців, так і проблеми із професіоналізмом в армії через ці втрати; що, на превеликий жаль, є типовим явищем для будь-якої тривалої війни. Але з іншого боку, є й наративи про необхідність пришвидшити надання допомоги для наступу. Проте, як відомо, читача, а разом з ним і російського пропагандиста, цікавить передусім негатив, тобто "зрада". Що й було розтиражовано і в українській пресі, не кажучи вже про англомовну аудиторію.

Та й взагалі в західних ЗМІ зараз превалює тема весняного наступу із відповідно великою кількістю аналітики різної якості і різноманітних прогнозів, та й відвертих чуток і здогадів.

І тому добре, що на противагу цьому інформаційному шуму ми маємо також цілком конкретні заяви союзників і після "Рамштайну", актуалізовані такими епізодами, що підтверджують небезпеку з боку режиму Володимира Путіна, як фактично збиття росіянами американського БПЛА MQ-9 Reaper та повідомлення газети Il Foglio про підготовку ПВК "Вагнер" начебто на замовлення Дмитра Мєдвєдєва замаху на відомого нині критика Кремля – міністра оборони Італії Гвідо Крозетто. Аби в союзників не виникало сумнівів у доцільності поразки Росії в цій війні.

    Реклама на dsnews.ua