Підпорядкування Головнокомандувача ЗСУ та призначення командувачів: в Раді планують кардинально посилити повноваження міністра оборони

Поділитися
Підпорядкування Головнокомандувача ЗСУ та призначення командувачів: в Раді планують кардинально посилити повноваження міністра оборони © прес-служби Міноборони України
Також у військових хочуть забрати конституційне право балотуватись до парламенту чи займати політичні посади.

Верховна Рада України планує прийняти у другому читанні закон №4210 із назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань національної безпеки і оборони щодо зміцнення демократичного цивільного контролю над Збройними Силами України, удосконалення об’єднаного керівництва силами оборони держави та планування у сферах національної безпеки і оборони», яким хоче суттєво посили позицію міністра оборони.

Законопроект був розроблений ще у 2020 році та прийнятий за основу лише 16 лютого 2022 року. Про те, що його готують до другого читання стало відомо на фоні скандалу навколо депутатки «Слуги народу» Мар’яни Безуглої, яка надала комітету національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ неправдиву інформацію про буцімто попереднє узгодження нею з ГУР МОУ редакції законопроєкту.

Згідно із порівняльної записки законопроекту, який уже пройшов підготовку до другого читання, міністр оборони має отримати повноваження щодо затвердження Положення про Генеральний штаб Збройних Сил України та право на подання президенту кандидатури офіцерів вищого військового командування для призначення на керівні посади у Збройних Силах або їх звільнення.

Також Головнокомандувач ЗСУ стане підпорядкований міністру оборони, а не виключно президенту, як це є зараз.

Також у законодавчу базу хочуть внести норму, яка відсутня в діючому законодавстві, тобто надати право міністру оборони скасовувати рішення головнокомандувача ЗСУ.

Згідно із законопроектом «Міністр оборони України скасовує повністю чи в окремій частині акти вищого командування та органів військового управління, які суперечать Конституції та законам України».

Щоправда як визначатиметься суперечність Конституції та чи доведеться в умовах виконання бойових завдань на приклад чекати рішення суду, не вказується.

Також у законопроекті прописані норми, які забороняють військовослужбовцям, а особливо військовим керівникам, висловлювати свої коментарі стосовно внутрішньополітичних питань та брати участь у політичній діяльності відповідно. Зокрема чинним військовослужбовцям хочуть заборонити балотуватися чи займати політичні посади будь-якого рівня, у тому числі у Верховній Раді України.

Водночас Верховній Раді планують надати повноваження затверджувати кандидатури військових керівників рішенням парламенту. При цьому подавати кандидатури президенту має не Головнокомандувач ЗСУ, а міністр оборони, який відповідальний за інший напрям роботи військової системи.

Також законопроєктом передбачено, що ані на посаду міністра оборони, ані його першим заступником чи заступником не може бути призначений відставний військовий, якщо з моменту його звільнення зі служби пройшло менше п’яти років.

Зазначимо, що після розслідування ZN.UA щодо корупційних закупівель продуктів для українських бійців у владних кабінетах розглядали варіант звільнення міністра оборони Олексія Резнікова з посади. На його заміну розглядали кандидатуру чинного очільника ГУР Кирила Буданова, однак для цього він мав би піти у відставку із військової служби.

Згодом було прийнято рішення залишити Резнікова на посаді міністра оборони. Згідно з даними ЗМІ, на цьому особливо наполягав голова офісу президента Андрій Єрмак.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі